25 anys de l'Anella Científica: reptes de present i preguntes de futur

Data: 
21-06-2018 09.00 a 14.00
Lloc: 
Auditori Meier, Plaça dels Àngels 1, Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Barcelona

Coincidint amb el seu 25è aniversari, l'Anella Científica es prepara per a la seva cinquena renovació tecnològica que farà especial èmfasi en facilitar la redundància i l'ampliació dels cabals per satisfer les futures necessitats de les institucions connectades.

Des de la seva creació l'any 1993, l'Anella Científica ha viscut quatre renovacions tecnològiques. De l'inicial DQDB, l'any 1998 va passar a ATM i, des del 2003, es basa en tecnologia Gigabit Ethernet amb diferents cabals.

Va tornar a renovar-se el 2008 incorporant noves funcionalitats, més fiabilitat, redundància i flexibilitat. La darrera renovació, el 2013, va centrar-se en la seva capacitat per oferir serveis que permetessin els usuaris emprendre nous projectes i treure el màxim profit de l'ús d'aquesta xarxa.

En aquesta edició de la TAC es pretén, d'una banda, mostrar diferents experiències d'ús rellevants relacionades amb l'Anella Científica i els seus serveis durant els seus 25 anys d'història. I, d'altra banda, debatre els reptes i les necessitats futures als quals haurà de fer front la nova Anella Científica en els propers anys.


Programa
 

9.00Lliurament de la documentació
9.15Benvinguda

Josep Maria Carreté, gerent del MACBA
Arcadi Navarro, secretari d'Universitats i Recerca
Miquel Puig, director general del CSUC
9.30Sessió I. Moderador: Xavier Peiró, CSUC

Internet: el costat fosc de la força
Andreu Veà, Internet Biographer

25 anys de l'Anella Científica: més que una xarxa
Maria Isabel Gandia, CSUC
10.45

Sessió II. Presentació noves institucions adherides
Moderadora: Caterina Parals, CSUC

  • Jordi Grau, Fundació Privada de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (FPHSCSP)
  • Joan Pino, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)
11.15Descans
11.45Sessió III. Lightning talks
Moderador: Joan Busquiel, UVic-UCC

Del fallo de la cabina EVA 8000 a la integración del CNAG: una restructuración del CRG gracias a la Anella Científica
Yann Dublanche, CRG

Com fer de la dispersió geogràfica una virtut. El leitmotiv de la integració territorial de la URV, més fàcil gràcies a la xarxa
Oriol Lorenzo, URV

Nuevos paradigmas para la construcción de las redes/servicios de telecomunicaciones del futuro
Miguel Angel Sanz, Satec
 
12.30Sessió IV. Taula rodona: el futur de les xarxes de recerca
Moderador: Antoni Solé, UB
  • Alberto Pérez, RedIRIS
  • Jordi Berenguer, UPC
  • Dídac López, UdG
  • Josep Solé, IRTA
  • Sergio Vicente, ALBA-CELLS
13.45Cloenda

Andreu Mas-Colell, UPF i Barcelona GSE


Lloc
 

Auditori Meier (Entrada per la Plaça de Joan Coromines)
MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona


Inscripcions
 

Ha finalitzat el termini d'inscripció a través del web.


Ponents
 

Jordi Berenguer és doctor enginyer de Telecomunicació i en l'actualitat és vicerector de Transferència de Coneixement i Innovació de la UPC. Professor del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions, forma part del Grup de Recerca en Components i Sistemes per a les Comunicacions, expert en el disseny de circuits i subsistemes passius i actius d'RF i microones, i en les radioajudes i els sistemes radioelèctrics de navegació aèria. És autor i coautor de diversos llibres de temàtica docent i de divulgació de la telecomunicació, i de diversos articles tècnics i científics en revistes i congressos de l'àmbit de les RF i les microones. Ha estat sotsdirector de laboratoris de l'EUPBL-UPC (1992-2000), delegat del rector al Campus del Baix Llobregat (2006-2008) i director de l'EETAC (2008-2014). Del juny de 2000 al desembre de 2003 va ser director de Projectes de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya. Ha estat vicepresident (2011-2015) de l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació de la qual en va ser tresorer i soci fundador (1992).

Yann Dublanche és el responsable del departament IT del Centre de Regulació Genòmica (CRG) des de principis de 2017. Després de 5 anys en la part científica de l’European Molecular Biology Laboratory, a Alemanya, i del Centre de Regulació Genòmica, a Barcelona, de 2004 a 2009, s'ha integrat al departament IT del CRG com a administrador i arquitecte de sistemes. Originalment, disposa d'un grau enginyeria a aeronàutica especialitzat en sistemes d’informàtica encastats en avions.

Maria Isabel Gandia és la cap de Comunicacions del CSUC, responsable de la gestió de l'Anella Científica, del Punt Neutre d'Internet a Catalunya (CATNIX) i dels seus serveis i eines en xarxa. Ha desenvolupat tota la seva carrera professional en l'entorn de les xarxes de comunicacions. Va començar a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Telecomunicació de la UPC i després va treballar al Centre de Supercomputació de Catalunya, com a tècnica de comunicacions i tècnica líder en tecnologia i al Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA), com a tècnica líder en tecnologia i cap del Servei de Comunicacions. Participa en diversos grups de treball i panells d'experts nacionals i internacionals relacionats amb la xarxa, com el foro ESNOG, el comitè de programa del RIPE meeting, el Benchmarking Club de l'Associació Euro-IX o el Steering Committee del SIG-NOC Group de Géant.

Dídac López és el cap dels Serveis Informàtics de la Universitat de Girona des de l'any 1997 i consultor de la UOC en cursos de màster i grau en les àrees de direcció i gestió de serveis tecnològics. Llicenciat en Informàtica per la UPC (1990), postgrau en direcció d’Informàtica per l’ICT (UPC) (1998) i MBA per la UB (2002). Abans d’entrar en els serveis informàtics del sector universitari, ha estat enginyer de Sistemes a Hewlett Packard i a IECISA.

Oriol Lorenzo és llicenciat en Química per la Universitat Rovira i Virgili (URV), especialitat de Química Quàntica. És tècnic de Comunicacions a la URV des del 1997.

Alberto Pérez treballa des de l'any 2002 a Red.es, organisme públic encarregat de promocionar la Societat de la Informació a Espanya. Des del 2017, és director de RedIRIS, el departament de Red.es que dóna diversos serveis TIC (en particular, serveis de connectivitat de molt alta capacitat, incloent enllaços de 10 Gbps) a més de 500 centres universitaris i de recerca espanyols. Es va incorporar a RedIRIS el 2004 com a sotsdirector i d'aleshores ha estat implicat en el desenvolupament de l'estratègia i la gestió de serveis, recursos i projectes del departament. També s'ha fet càrrec de les relacions internacionals de RedIRIS, incloent la seva presència durant 7 anys en el Consell de Direcció de l'associació europea de xarxes acadèmiques, GÉANT Association. Quan es va incorporar a Red.es l'any 2002, va estar adscrit al Registre de dominis ".es", del qual en va ser sotsdirector i amb el qual segueix col·laborant per al desenvolupament de polítiques i relacions internacionals.

Miguel Angel Sanz és enginyer de Telecomunicacions per la Universidad Politécnica de Madrid i graduat en direcció d’empreses per IESE (PDD 2001) i de Harvard (AMP 2008). Té més de 25 anys d’experiència al sector TIC (enginyeria, consultoria, gestió de projectes, direcció tècnica i direcció de negoci). Entre 1991 i 1998 va dirigir l’Àrea de Xarxa a RedIRIS on va participar en les iniciatives pioneres de xarxes IP i serveis internet a Espanya i a Europa. El 1998 es va incorporar al Grup SATEC, on ha contribuït al seu desenvolupament i creixement des de diferents llocs: consultor, director de projectes i director d’àrees tècnica i comercial, fins que el 2012 es va fer càrrec de la Direcció Corporativa de Negoci d’Operadors, amb l’objectiu de consolidar i potenciar l’aposta de SATEC en l’àrea de telecomunicacions en els diferents mercats internacionals on té presència.

Josep Solé és enginyer tècnic en Informàtica de Gestió per la Facultat d'Informàtica de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (FIB-UPC) i postgrau en Direcció de Sistemes d'Informació per la Fundació UPC. Principalment ha desenvolupat la seva carrera professional a l'IRTA, on el 1997 va ser nomenat cap del Servei d'Informàtica i posteriorment, el 2004, director de Tecnologies de la Informació i Comunicacions, càrrec que encara ocupa en aquest moment, alhora que també forma part del Comitè Executiu de l'Institut.

Andreu Veà és un pioner d'internet i emprenedor dins el sector de les telecomunicacions. Entre 2009 i 2017 fou el president del capítol espanyol de la Internet Society. És conegut pels seus treballs sobre la història d'internet i els seus creadors, una investigació que recull entrevistes personals a més de 350 pioners del sector. A finals de 2014 fou nomenat Digital Champion for Spain, un càrrec que suposa ser l'ambaixador de l'Agenda Digital de l'estat membre que el nomena per ajudar les administracions, empreses i ciutadans a digitalitzar-se. Pel conjunt de la seva activitat, el 2017 va rebre el Premio Nacional a la Trayectoria Personal en Internet, organitzat i fallat pel Comité de Impulso del Día Mundial d'Internet. El seu treball a Stanford el va portar a crear la plataforma Who is Who in the Internet World, un treball que ha continuat i que li ha permès publicar el 2013 el llibre Como creamos Internet. L'obra és el resultat d'un treball de recerca de dinou anys amb entrevistes enregistrades a més de 350 professionals implicats en la creació d'internet.

Sergio Vicente és enginyer en informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya i té un màster en programari lliure per la Universitat Oberta de Catalunya. Va iniciar la seva carrera el 2002 al sector privat especialitzant-se en sistemes, xarxes i seguretat informàtica. Des del 2006 treballa al CELLS, consorci creat per al disseny, construcció i explotació del Sincrotró ALBA, del qual és responsable del grup de xarxes i operacions des del 2014.


Patrocinen
 

Orange, S.A.Sistemas Avanzados de Tecnología, S.A.Cisco Systems Inc.


Col·labora
 

Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA)