CSUC

La TAC de les dades

  • 30 jun - 30 jun
  • De 9.15 a 12.15 h.
Youtube

Aquesta edició de la TAC aborda els aspectes relacionats amb el govern de les dades, la seva seguretat, custòdia, privacitat... i d'altres de caire tècnic com ara emmagatzematge, integració i interoperabilitat, compartició, accessibilitat...

Presentacions

A Youtube estan disponibles les presentacions generals i la sessió 1 i també les presentacions de la sessió 2.

Programa

  • 9.15 Inici de la jornada. Moderador: Ricard Mateu, director de l'Àrea de Tecnologia (UOC)
  • 9.20 Benvinguda
    • Josep A. Planell, rector de la UOC
    • Miquel Puig, director general del CSUC
  • 9.35 L'impacte de l'HPC en la ciència, la indústria... i la geopolítica?
    • Josep Maria Martorell, director associat del BSC
  • 10.00 - 11.15 Sessió 1. Moderadora: Mercè Oller, directora de l'Àrea TIC (UPC)
    • El Gobierno de los datos: un desafío imprescindible 
      Maria Loza, Lead Advisor Nuevos Retos (Govertis, Telefónica Tech)
    • Del Pull al Push en la demanda de dades. Primers passos cap a la democratització de la dada a la UOC
      Emili Rubió, COO - Vicegerent d'Operacions (UOC) i Jorge Fernández, Data Office's Director (UOC)
    • La FAIRificació de les dades: un repte col·lectiu amb una infraestructura federada
      Lluís Anglada, director de Ciència Oberta (CSUC) i Xavier Rodoreda, tècnic de Recursos d'Informació (CSUC)
  • 10.00 - 11.15 Sessió 2. Moderador: Àlex Ballesté, cap de Sistemes d'Informació i Comunicacions (UdL)
    • La cuina de les dades: Entremesos acadèmics i amanida d’enquestes
      Ramon Caihuelas, responsable de Bases de Dades i Suport d'Aplicacions (UB) i Fermín Osuna, responsable del Servei d'Organització i Qualitat de l'Agència de Polítiques i de Qualitat (UB)
    • Les dades a la Red Española de Supercomputación
      Oriol Pineda, Infrastructure Access Policy Coordinator (BSC)
    • Dancing with AV Systems and having an amazing party with "Perimetral Security"
      Joan Martínez, Red Team Leader & IT Threat Hunting (SEAT)
  • 11.25 L’Anella Científica... Mambo!
    • M. Isabel Gandia, cap de Comunicacions (CSUC)
  • 11.50 Dades Obertes en el món de la ciència, de la indústria ... i del govern
    • Mercè Crosas, secretària de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya
  • 12.15 Fi de la jornada

Ponents

Lluís Anglada és el director de l'Àrea de Ciència Oberta del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). Aquesta àrea té per missió facilitar l'adaptació del sistema de recerca de Catalunya als requeriments de la Ciència Oberta i promoure els serveis agrupats dins la Catalan Research Open Area (CORA).

Ramon Caihuelas és el responsable de Bases de Dades i Suport d'Aplicacions a l'Àrea de Tecnologies de la Universitat de Barcelona. Al llarg de la seva carrera professional, ha participat en diversos projectes d'implantació Data Driven i analítica d'aplicacions. En els darrers vint anys, docent a temps parcial a la Universitat Oberta de Catalunya i Universitat Ramon Llull en àrees de Machine Learning i Bussiness Intelligence.

Mercè Crosas és llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona i doctora en Astrofísica per la Rice University (Houston, Texas) amb una beca del Ministeri per fer el doctorat a l'estranger, va ser predoctorada i postdoctorada per la Universitat de Harvard i va passar sis anys al Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Codirectora del projecte Dataverse, programari de codi obert per publicar, conservar, citar, explorar i analitzar les dades de recerca,  ha format part de nombrosos comitès i grups de treball internacionals centrats en les dades obertes, la gestió de dades i els estàndards per compartir dades. És coautora dels principis de dades FAIR (Findable, Accessible, Interoperable i Reusable) reconeguts i avalats internacionalment i ha contribuït a les recomanacions de l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic per l'accés de dades públiques. Ha sigut cap de la gestió de dades de recerca de la Universitat de Harvard i cap de l'oficina de ciència de dades i tecnologia del Harvard Institute for Quantitative Social Science. Des de maig de 2021 és la secretària de Govern Obert del Departament d'Acció Exterior i Transparència del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Jorge Fernández és responsable de l'Oficina de la Dada de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Aquesta oficina és l'ens que governa i facilita l'estratègia global de dades de la universitat per tal d'esdevenir Data Centric. Ha estat Head of Data a empreses natives digital com ara Adevinta (Infojobs, Fotocasa, Coches.net, MILANUNCIOS, Habitaclia...). Durant més de vint anys ha aportat la seva experiència en consultoria com a especialista en Data Strategy i Data Governance a grans empreses, tasques que ha compaginat com a docent a la UPC i la UOC.

Maria Isabel Gandia és la cap de Comunicacions del CSUC, responsable de la gestió de l'Anella Científica, del Punt Neutre d'Internet a Catalunya (CATNIX) i dels seus serveis i eines en xarxa. Participa en diversos grups de treball i panells d'experts relacionats amb la xarxa. Actualment participa en el projecte GÉANT en nom de RedIRIS, liderant el grup que fomenta l'ús de l'orquestració, automatització i virtualització a la xarxa, forma part del Board of Directors de l'associació de punts neutres Euro-IX i participa en altres comunitats com el foro ESNOG i l'Steering Committee del SIG-NOC Group de Géant.

María Loza és Lead Advisor Nuevos Retos a Govertis, Telefónica Tech. Advocada col·legiada a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) especialitzada en protecció de dades i privacitat amb més de 15 anys d’experiència en el sector. És doctora en Dret per la Universitat de València, Diploma d'Estudis Avançats per la UNED i llicenciada en Dret per la Universidad Pública de Navarra. Delegada de Protecció de Dades certificada conforme a les exigències de l'Esquema de Delegats de Protecció de Dades de l'Agencia Española de Protección de Datos, Certified Data Privacy Solutions Engineer (CDPSE) per ISACA i auditora certificada en entorns tecnològics (AAULETC) inscrita en el registre de l'ICAB. També és professora de la Universidad Internacional de La Rioja, així com de diversos màsters i postgraus.

Joan Martínez treballa a SEAT, S.A. liderant la part de red team quant a auditories de seguretat i pentest. També realitza tasques de threat intelligence cercant noves amenaces que poden afectar els serveis de la companyia. Disposa de diverses certificacions en ciberseguretat, entre les que destaca les d'offensive security com ara OSWP, OSCP i OSWE i el CRTP de la Pentester Academy. Actiu en plataformes de training en ciberseguretat, ha estat número 1 a la plataforma del CNI Atenea i, des de fa 3 anys, es manté en el TOP100 a Hack The Box. Ha guanyat diverses competicions Capture the Flag (CTF) nacionals i internacionals, a nivell individual (amb l'àlies magichk) i amb els equips espanyol, watch4hack, i el rus, codeby.

Josep Maria Martorell és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona (UB) i doctor en Informàtica per la Universitat Ramon Llull (URL). Ha desenvolupat la seva carrera professional en el camp de la gestió acadèmica i científica, tant en institucions universitàries com governamentals. Va ser director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya durant cinc anys. Des d'abril de 2016, és director associat del Barcelona Supercomputing Center. Ha cursat programes sobre formació empresarial i executiva a ESADE (VV-2004) i a l'IESE (PDD-2009) i té una àmplia experiència com a Business Angel i mentor d'empreses emergents tecnològiques creades a Barcelona.

Fermín Osuna és el responsable del Servei d'Organització i Qualitat de l'Agència de Polítiques i de Qualitat de la Universitat de Barcelona (UB). Al llarg de la seva trajectòria professional ha participat en diferents projectes d'analítica de dades i provisió d'indicadors. La seva experiència i coneixement de la perspectiva funcional de la intel·ligència de negoci el converteixen en un actiu rellevant en la transformació digital de la UB.

Oriol Pineda és responsable del grup de Polítiques d'Accés a Infraestructures del Barcelona Supercomputing Center. Aquest grup gestiona les convocatòries de dades i supercomputació de la Red Española de Supercomputación, la qual distribueix més de 500 milions d'hores de CPU i al voltant de 7,5 petabytes (PB) d'emmagatzematge de manera anual a projectes competitius de recerca científica.

Xavier Rodoreda és tècnic de Recursos d'Informació al Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), dins l'Àrea de Ciència Oberta. S'encarrega de gestionar CORA, Repositori de Dades de Recerca. L'objectiu d'aquest repositori és proporcionar als investigadors catalans un lloc on poder publicar dades de recerca de manera FAIR.

Emili Rubió és el vicegerent d'Operacions de la UOC, on coordina les àrees de Tecnologia, Serveis Acadèmics, Qualitat, Seguretat, Biblioteca, Serveis d'Orientació i Carrera i l'Oficina de Dades. Ha estat l'impulsor de la definició estratègica i del govern de les dades a la UOC. Abans de ser vicegerent d'Operacions de la UOC, en va ser el Director de Tecnologia. Anteriorment a la seva incorporació a la UOC va ser Director d'Atenció Ciutadana i Director de planificació estratègica TIC a l'Ajuntament de Barcelona i també consultor a PricewaterhouseCoopers i a IBM.

 

Dades, dades i més dades. El 2020, hi havia aproximadament 44 zettabytes (44.000 milions de terabytes) de dades al món. I, tenint en compte la quantitat de dades creades cada dia, probablement hi haurà 175 zettabytes al 2025.

Aquesta abundància d'informació digital, juntament amb l'ús de noves tecnologies que permeten treure més partit de les dades, genera importants avantatges competitives per a les organitzacions que saben aprofitar-ho. No obstant això, aquest ús intensiu de la informació digital també és al centre de molts debats: sobre la seva propietat, accés, privacitat, gestió, emmagatzematge, publicació...

Com recull el World Economic Forum en el seu informe del passat mes d'abril, "Good Data: Sharing Data and Fostering Public Trust and Willingness", les dades no només són un recurs primari, que si són ben usades poden generar valor a les organitzacions, sinó també un recurs secundari, en el qual es crea un valor addicional quan es fan accessibles.

En les nostres organitzacions, l'origen de les dades és ben divers. Són fruit de l'activitat de recerca, de la docent, de la gestió acadèmica... Els desafiaments, però, són comuns. La clau de les "bones dades" rau en la seva gestió, que inclou l'adquisició, validació, emmagatzematge, protecció i processament per aconseguir el que reclama la Comissió Europea, que les dades siguin FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable).

El propòsit d'aquesta TAC és abordar tant aspectes relacionats amb el govern de les dades, la seva seguretat, custòdia, privacitat... com d'altres de caire tècnic, com ara el seu emmagatzematge (espais híbrids que poden incloure núvol públic i privat), la seva integració i interoperabilitat, compartició, accessibilitat i, per tant, sovint l'ús de federacions d'identitat...

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #
Llistat d'esdeveniments