CSUC

TAC: Intel·ligència artificial, un futur ben present

  • 20 jun - 20 jun
  • De 9 a 14 h.
Sala d'Actes

Edifici Vèrtex
Universitat Politècnica de Catalunya
Pça. Eusebi Güell, 6
08034 Barcelona


Enguany a la TAC, abordarem les oportunitats i els riscos de l'ús de la IA per part de les institucions que fan recerca i docència per compartir experiències i coneixement.

Programa

  • 9.00 Lliurament de la documentació
  • 9.15 Benvinguda
    • Daniel Crespo, rector de la UPC
    • Olga Lanau, directora general del CSUC
  • 9.30 Sessió 1. Situació de context de la IA. Moderació: Mercè Oller, directora de l'Àrea TIC de la UPC
    • La intel·ligència artificial ens interpel·la
      Ricard Ruiz de Querol, autor de "No És Inevitable"
    • CIVICAi: el paper de la societat civil en la governança de la IA
      Manel Sanromà, Associació CIVICAi
    • Una visió de la UE sobre la regulació de la IA
      Ulises Cortés, BSC
  • 10.45 Novetats a l'Anella Científica
    • Maria Isabel Gandia, CSUC
  • 11.15 Descans
  • 11.45 Sessió II. Infraestructura i casos d'ús. Moderació: Dídac López, director d'Informàtica de la UdG
    • La IA és un problema de supercomputació
      Jordi Torres, BSC-UPC
    • Casos d'ús a la universitat i la recerca: present i futur
      Javier Peman, NVIDIA
    • Predicció de macromolècules amb IA: un nou paradigma en la cristal·lografia de macromolècules?
      Albert Castellví, Sincrotró ALBA
    • El projecte AINA, la IA i les tecnologies del llenguatge
      Marta Villegas, BSC
    • Visió per Computador i Aprenentatge Automàtic a Catalunya
      Dimosthenis Karatzas, CVC-UAB
  • 13.50 Cloenda

 

Inscripcions

L'assistència a aquesta trobada és gratuïta, però és necessari inscriure's a través del formulari d'inscripció.

 

Ponents

Albert Castellví és llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona, màster en Aplicacions i Generació de Llum de Sincrotró per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctorat en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina, també a la UAB. Al llarg de la seva carrera ha estat treballant principalment en l'àmbit de la biologia estructural basada en llum de sincrotró, més concretament en la cristal·lografia de macromolècules, tant des del vessant experimental com metodològic. Actualment treballa com a enginyer de software a la secció de Scientific Data Management al Sincrotró ALBA. La seva tasca és analitzar i gestionar el flux de dades de les línies de llum relacionades amb la difracció, entre les quals estan les línies de cristal·lografia macromolecular XALOC i XAIRA.

Ulises Cortés és catedràtic i investigador de la UPC, on treballa en Intel·ligència Artificial (IA) al departament d'Informàtica, incloent l'adquisició de coneixement i la formació de conceptes en sistemes basats en coneixement, així com en l'aprenentatge automàtic i en agents intel·ligents autònoms. Responsable científic del grup d'IA d'Alt Rendiment del Barcelona Supercomputing Center (BSC) des del 2017. Membre fundador del Comitè Ètic de la UPC fins al 2027. Des del 1989, el professor Cortés i el seu grup apliquen el seu treball en IA a les Ciències Ambientals, en particular a les estacions depuradores d'aigües residuals. Membre del "Sistema Nacional de Investigadores" mexicà amb un Nivell III (des de 2012, renovat el 2022). Va rebre l'Acreditació de Recerca Avançada per AQU Catalunya (2004) i la càtedra CLUSTER de l'EPFL (1998-99). Ha assessorat 24 doctorats, amb dues tesis guardonades amb el premi EurAI AI Disssertation Award, i més de 20 tesines en IA. Compta amb més de 70 articles en revistes internacionals i més de 200 comunicacions. Diversos dels seus antics doctorands són ara científics en IA reconeguts internacionalment. Membre de la Comissió d'Ètica de la UPC i de l'Observatori d'Ètica de la IA de Catalunya, des de 2020. Membre de la junta directiva d'EurAi, de la junta executiva d'AEPIA i de GPAI: Global Partnership on Artificial Intelligence, des de 2021. Des del 2023, membre del Comitè Assessor d'Ètica de la IA i Drets Digitals de Barcelona.

Maria Isabel Gandia és la cap de Comunicacions del CSUC, responsable de la gestió de l'Anella Científica, del Punt Neutre d'Internet a Catalunya (CATNIX) i dels seus serveis i eines en xarxa. És enginyera superior de Telecomunicació per la UPC i actualment participa al projecte GÉANT (GN5-1) en nom de RedIRIS, liderant la Network eAcademy i la Incubadora de desenvolupament de serveis de xarxa. També forma part del Board of Directors de l'associació de punts neutres Euro-IX i de la del grup d'operadors de xarxa ESNOG, així com de l'Steering Committee del Special Interest Group for Network Operation Centres de GÉANT, SIG-NOC.

Dimosthenis Karatzas és professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona i director associat del Centre de Visió per Computador, on lidera el grup de recerca a Visió, Llenguatge i Lectura. Ha produït més de 140 publicacions sobre visió artificial, sistemes de lectura i aprenentatge multimodal i està classificat en el 2% superior dels científics més citats del món al camp de la Intel·ligència Artificial. Ha rebut els premis IAPR/ICDAR Young Investigator Award (2013) i Google Research Award (2016) i dos premis Amazon Machine Learning Research Award (2019, 2022). Ha creat dues empreses spin-off, TruColour Ltd (Regne Unit, 2007) i AllRead (Espanya, 2019). Ha estat assessor de la Generalitat de Catalunya a l'estratègia catalana d'IA (2018-19). És membre sènior de l'IEEE, membre d'ELLIS i codirector de l'ELLIS Unit Barcelona, expresident d'IAPR TC11 (Reading Systems) i membre de la junta directiva de l'Artificial Intelligence Doctoral Academy.

Javier Peman és, des de fa 2 anys, director comercial Higher Education and Research a Espanya, Portugal, Orient Mitjà i CSCS a Suïssa a NVIDIA. Anteriorment, va estar 23 anys a IBM, amb més de 10 anys d'experiència en sistemes complexos per a supercomputació i intel·ligència artificial. Té una àmplia experiència en el sector públic, telecomunicacions, retail i distribució.

Ricard Ruiz de Querol ha tingut la sort de gaudir de diverses vides. Com a científic (PhD en Física al MIT), com a executiu en el sector tecnològic, com a expert en "tecnologia i societat" (Doctor en Societat de la Informació per la UOC) i com a facilitador de processos de canvi a Coperfield or Social Good (Diplomat en Creative Leadership per Kaospilot). Oficialment retirat, és soci col·laborador d'"Alternatives Econòmiques". El 2002 va publicar "No És Inevitable: Un al·legat per futurs digitals alternatius". Treballa ara en un nou llibre sobre "L'homo digitalis davant la temptació interpassiva".

Manel Sanromà (Tarragona, 1956) és Doctor en Astrofísica i llicenciat en Humanitats. Ha estat professor d'Astrofísica a la Universitat de Barcelona, de Física Aplicada a la Universitat Politècnica de Catalunya i actualment ho és de Matemàtica Aplicada a la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat CEO del Consorci AOC i CIO de l'Ajuntament de Barcelona. Va ser fundador de TINET i del domini .CAT.

Jordi Torres és catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i membre de l’equip fundador del Barcelona Supercomputing Center (BSC), amb una llarga trajectòria acadèmica en computació d'altes prestacions i intel·ligència artificial. Al setembre sortirà publicat el seu nou llibre "La intel·ligència artificial explicada als humans. Comprendre una de les majors revolu-cions en la història de la humanitat".

Marta Villegas lidera la Unitat de Tecnologies del Llenguatge al Barcelona Supercomputing Center (BSC), on està al capdavant del projecte AINA. Té una llarga experiència en la creació i desenvolupament de tecnologies i infraestructures relacionades amb l'adquisició, producció, gestió i avaluació de recursos lingüístics per al processament del llenguatge natural i ha participat en un gran nombre de projectes europeus.

 

 Patrocina

Orange Empresas

 

Col·laboren

Enllaços d'interès
  • Compartir:
  • #
  • #
  • #
Llistat d'esdeveniments

desembre 2024

dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
25
26
27
28
29
30
1
 
 
 
 
 
 
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5