CSUC

Barcelona ha acollit el 2n congrés EPICo/Kuopio

La Universitat de Barcelona (UB) i el CSUC han organitzat del 25 al 27 de setembre el 2n congrés EPICo/Kuopio, que en aquesta edició s'ha dedicat a explorar solucions innovadores, compartir millors pràctiques i celebrar el poder durador dels fons impresos. El congrés ha aplegat un centenar de persones del món bibliotecari d'arreu del món.

EPICo és una xarxa d'institucions europees que vetlla per a la preservació de les col·leccions impreses de les biblioteques universitàries i de recerca. Entre els participants que integren EPICo a dia d'avui, el magatzem cooperatiu GEPA, gestionat pel CSUC, n'és membre oficial. D'aquí que Barcelona i, més concretament, l'Edifici Històric de la UB, s'hagi convertit durant tres dies en la seu d'aquest congrés biennal que impulsa la xarxa EPICo per intercanviar experiències. A més, coincideix que des d'aquest 2024 i fins el 2026, Santi Balagué, cap de l'Equipament GEPA, ocupa el càrrec de vicepresident de la xarxa EPICo, un càrrec que per primera vegada s'ha elegit de manera formal.

Sota el lema "La importància de les col·leccions impreses en un món digital", la 2a edició del congrés d'EPICo ha explorat la manera de mantenir disponibles els materials de les biblioteques en una era de pressió i incertesa com l'actual. EPICo/Kuopio 2024 ha comptat amb ponències d'especialistes d'Austràlia, els Estats Units i Qatar. També hi ha hagut presentacions de professionals de tot el món, així com un panell d'experts que ha posat punt i final al congrés. 

EPICo/Kuopio 2024 també ha ofert un espai per exposar pòsters amb les experiències i projectes duts a terme per algunes de les institucions membres. 

Més enllà de les xerrades, les persones assistents al congrés han pogut gaudir de diferents activitats per conèixer una mica més l'entorn que les ha acollit durant els dies a Barcelona i promoure un espai de relació i intercanvi. Així, hi ha hagut visites a la Sagrada Família; però també al CRAI Biblioteca Fons Antic, que destaca pel nombre i la riquesa dels volums que custodia; i a la Torre del Rellotge, una de les imatges més icòniques del paisatge urbà de Barcelona. Així mateix, hi ha hagut l'oportunitat d'anar a Lleida a visitar l'equipament GEPA i veure de primera mà com funciona i quines tasques de conservació s'hi duen a terme. 

EPICo/Kuopio 2024 ha comptat amb els patrocinis d'AraDoc, EBSCO, BRILL, IOP Publishing, OBV SG, MDPI, Clarivate, IEEE, Nubilum, Taylor & Francis, Springer Nature i OCLC.

Intercanvi d'experiències durant les lliçons apreses.

Un centenar de persones assisteixen al 2n congrés d'EPICo a Barcelona.

Santi Balagué (CSUC i vicepresident d'EPICo) en un moment de la benvinguda.

Vista de la sala a EPICo/Kuopio 2024.

Stéphane Ipert (Caravane-Earth foundation) parla de les col·leccions impreses i digitals a l'Orient Mitjà.

Jamie McCowan, CEO CAVAL (Austràlia), durant la seva intervenció a EPICo/Kuopio.

Santi Balagué (CSUC/GEPA), Ramon Ros (CSUC) i Assumpta Pujol (UB), a la cloenda d'EPICo/Kuopio 2024.

Dani Tschirren, president d'EPICo, a la benvinguda d'EPICo/Kuopio 2024.

Sessió 5 a EPICo/Kuopio 2024 sobre "Future of print from a publisher’s perspective".

Olga Lanau, directora general del CSUC, dona la benvinguda al públic assistent a EPICo/Kuopio 2024.

Joan Guàrdia Olmos, Rector de la UB, a la benvinguda d'EPICo/Kuopio 2024.

Panell de discussió

Alguns patrocinadors al congrés d'EPICo/Kuopio.

Públic assistent a EPICO/Kuopio 2024.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #