Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
La Comissió Europea (CE) ha publicat el primer esborrany de l'acord de finançament per al pròxim programa Horizon (Horizon Europe). L’annex 5 (p. 97) detalla les normes sota les quals s’han de desenvolupar els projectes (confidencialitat, ètica, propietat intel·lectual...) entre les quals hi ha les de comunicació, disseminació, ciència oberta i visibilitat (p. 107).
El principi general és que els beneficiaris d’un ajut Horizon Europe (HE, en endavant) han de difondre els resultats de forma ràpida i pública, tot respectant la propietat intel·lectual i les normes de seguretat o d’interessos legítims i complint els principis de la ciència oberta. Al respecte, l’esborrany distingeix entre accés obert i gestió de dades de recerca.
Sobre accés obert a les publicacions científiques, els beneficiaris d’un ajut HE:
Sobre gestió de dades de recerca, els beneficiaris d’un ajut HE queden obligats a:
D'altra banda, un article de Nature explica els diferents aspectes clau d'Horizon Europe i respecte a la ciència oberta diu:
S'espera que l'obertura d'Horizon Europe obligui els beneficiaris de subvencions a publicar els seus resultats d'acord amb els principis de la ciència oberta.
En concret, la publicació immediata en accés obert serà obligatòria per a tots els beneficiaris d'Horizon Europe. Els científics han de publicar una versió acceptada i revisada per parells dels seus treballs a un "repositori de confiança", tot i que encara que no està clar quins seran els repositoris acceptables. Les subvencions cobriran els costos de publicació de les revistes d'accés obert, però no els de les publicacions híbrides. Els autors han de conservar els drets de propietat intel·lectual dels seus treballs.
La CE animarà als científics finançats per la UE a publicar els seus treballs a l'Open Research Europe, una plataforma d'accés obert. Els treballs presentats a la plataforma, gestionada per l'editorial londinenca de ciència oberta F1000 Research, es publicaran immediatament i no podran ser publicats en cap altre lloc. Els articles s'han de sotmetre a una revisió per parells oberta, el que significa que les revisions i els noms dels revisors estaran disponibles obertament, i a més la CE cobrirà els costos de publicació.
Els científics també hauran d'assegurar-se que les dades de recerca que generin es conservin i estiguin disponibles per a la seva reutilització. Horizon Europe exigirà als participants que presentin un Pla de Gestió de Dades (Data Management Plan), d'acord amb els principis FAIR (Findability, Accessibility, Interoperability and Reusability), en els sis mesos següents a la finalització d'un projecte de recerca, encara que es podran concedir excepcions quan es tracti de secrets comercials o dades personals sensibles.
Una associació d'organitzacions de recerca i serveis de dades de tot Europa està desenvolupant l'European Open Science Cloud, un repositori virtual de lliure accés per a les dades de tota la recerca finançada públicament, ja sigui per un estat membre com per la Unió Europea.
Aquestes normes han suscitat algunes preocupacions. Complir els requisits de gestió de dades podria ser un repte tècnic, en particular per als científics i organitzacions de recerca dels països més pobres.
Podeu llegir l'article complet a Nature.
Trobareu més informació sobre HE a la presentació Horizonte Europa.
El repositori RECERCAT (Dipòsit de la Recerca de Catalunya) ha actualitzat la versió del programari amb el qual treballa, el DSpace, per incorporar millores i noves funcionalitats. L'actualització s'ha fet coincidint amb la implementació de la imatge de CORA al repositori.
El CSUC i el Consorcio Madroño han organitzat la formació en línia gratuïta "Datos de investigación y cumplimiento de principios FAIR" per a personal de suport a la recerca i de curació de dades. La formació, que s'ha impartit en dues sessions, ha servit per conèixer millor i avançar en el compliment dels principis FAIR.
A través del Centre de Documentació i Estudis, el FC Barcelona inicia la seva participació al repositori de la Memòria Digital de Catalunya amb la publicació per primera vegada d'una col·lecció completa dels Butlletins Oficials del FC Barcelona i dels quatre àlbums de l'Homenatge a Joan Gamper.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital