CSUC

Disponible el primer esborrany d'Horizon Europe

La Comissió Europea (CE) ha publicat el primer esborrany de l'acord de finançament per al pròxim programa Horizon (Horizon Europe). L’annex 5 (p. 97) detalla les normes sota les quals s’han de desenvolupar els projectes (confidencialitat, ètica, propietat intel·lectual...) entre les quals hi ha les de comunicació, disseminació, ciència oberta i visibilitat (p. 107). 

El principi general és que els beneficiaris d’un ajut Horizon Europe (HE, en endavant) han de difondre els resultats de forma ràpida i pública, tot respectant la propietat intel·lectual i les normes de seguretat o d’interessos legítims i complint els principis de la ciència oberta. Al respecte, l’esborrany distingeix entre accés obert i gestió de dades de recerca.

Sobre accés obert a les publicacions científiques, els beneficiaris d’un ajut HE: 

  • Hauran de garantir, com a molt tard en el moment de publicació d’un article, que la seva versió publicada o el postprint estigui en accés obert a un repositori de confiança.
  • Les versions en obert han de tenir una llicència CC-BY (o equivalent), per bé que per a monografies la llicència pot excloure els usos comercials i les obres derivades. 
  • Han de proporcionar al repositori qualsevol informació rellevant respecte outputs, eines o instruments que calgui per validar les conclusions de la publicació.
  • Han de conservar els drets de propietat intel·lectual suficients per complir els requisits d’accés obert.
  • Han de d’acompanyar el dipòsit amb metadades completes i sota llicència CC0.
  • Només podran presentar com a costos elegibles per a la publicació els de publicació en revistes completament obertes.

Sobre gestió de dades de recerca, els beneficiaris d’un ajut HE queden obligats a:

  • Gestionar les dades sota els principis FAIR.
  • Fer un Pla de Gestió de Dades (DMP) i anar-lo actualitzant.
  • Dipositar, tan aviat com es pugui, les dades en un repositori de confiança (si la convocatòria ho demana, pot ser que el repositori hagi d’estar federat a l’EOSC o complir els requeriments de l’EOSC).
  • Dipositar les dades sota una llicència CC-BY o CC0 (o equivalent), tot seguint el principi de “tan obert com es pugui, tan tancat com calgui”.
  • Dipositar les metadades sota una llicència CC0 i també proporcionar al repositori qualsevol informació rellevant respecte outputs, eines o instruments que calgui per validar les dades o reutilitzar-les.

D'altra banda, un article de Nature explica els diferents aspectes clau d'Horizon Europe i respecte a la ciència oberta diu: 

S'espera que l'obertura d'Horizon Europe obligui els beneficiaris de subvencions a publicar els seus resultats d'acord amb els principis de la ciència oberta. 

En concret, la publicació immediata en accés obert serà obligatòria per a tots els beneficiaris d'Horizon Europe. Els científics han de publicar una versió acceptada i revisada per parells dels seus treballs a un "repositori de confiança", tot i que encara que no està clar quins seran els repositoris acceptables. Les subvencions cobriran els costos de publicació de les revistes d'accés obert, però no els de les publicacions híbrides. Els autors han de conservar els drets de propietat intel·lectual dels seus treballs.

La CE animarà als científics finançats per la UE a publicar els seus treballs a l'Open Research Europe, una plataforma d'accés obert. Els treballs presentats a la plataforma, gestionada per l'editorial londinenca de ciència oberta F1000 Research, es publicaran immediatament i no podran ser publicats en cap altre lloc. Els articles s'han de sotmetre a una revisió per parells oberta, el que significa que les revisions i els noms dels revisors estaran disponibles obertament, i a més la CE cobrirà els costos de publicació.

Els científics també hauran d'assegurar-se que les dades de recerca que generin es conservin i estiguin disponibles per a la seva reutilització. Horizon Europe exigirà als participants que presentin un Pla de Gestió de Dades (Data Management Plan), d'acord amb els principis FAIR (Findability, Accessibility, Interoperability and Reusability), en els sis mesos següents a la finalització d'un projecte de recerca, encara que es podran concedir excepcions quan es tracti de secrets comercials o dades personals sensibles. 

Una associació d'organitzacions de recerca i serveis de dades de tot Europa està desenvolupant l'European Open Science Cloud, un repositori virtual de lliure accés per a les dades de tota la recerca finançada públicament, ja sigui per un estat membre com per la Unió Europea.

Aquestes normes han suscitat algunes preocupacions. Complir els requisits de gestió de dades podria ser un repte tècnic, en particular per als científics i organitzacions de recerca dels països més pobres.

Podeu llegir l'article complet a Nature.

Trobareu més informació sobre HE a la presentació Horizonte Europa.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #