CSUC

Distribució i transformació de les revistes científiques: el "rellotge" d'ESAC

Que el mercat editorial de revistes acadèmiques està en plena transformació és un fet. La digitalització que va iniciar-se a la darrera dècada del S. XX ha comportat una gran concentració editorial, les contractacions consorciades, l'increment d'accessibilitat (a través dels acords consorciats i de l'accés obert), nous models de negoci...

El model de negoci "de sempre" continua; alhora, la publicació en accés obert augmenta molt, ja sigui en revistes i plataformes noves, com posant en obert alguns articles dins revistes "tradicionals". Actualment un bon nombre de països (especialment d'Europa) negocien acords transformatius que permeten "obrir" els articles dels seus investigadors.

La Iniciativa ESAC ha creat un "rellotge" que vol mostrar visualment tres tendències clau en la demografia i distribució de revistes acadèmiques en transició.

Aquestes tendències són:

  1. El pes a cada país de les principals editorials acadèmiques i científiques en funció d'on publiquen els articles els investigadors de cada lloc.
  2. El nombre d'acords transformatius que van quedant anotats a l'ESAC Registry of Transformative Agreements (avui més de 200 a 25 països).
  3. L'impacte dels acords transformatius en "obrir" articles (per països).

La Iniciativa ESAC (Efficiency and Standards for Article Charges) va crear-se el 2014 amb la finalitat de crear mecanismes eficients per la gestió dels APC. Avui l'ESAC promou l'establiment d'acords transformatius i està sostinguda per la Max Planck Digital Library en cooperació amb la DFG (Fundació Alemanya per a la Recerca), PLOS i Co-Action Publishing.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #