Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), on ha tingut ocasió de conèixer les noves instal·lacions del Centre de Processament de Dades (CPD) de l'entitat, que multipliquen per 25 la capacitat per a emmagatzemar grans volums de dades.
"Amb aquesta nova infraestructura d'emmagatzematge i càlcul científic d'alt rendiment estem obrint portes perquè els equips de recerca de les universitats i dels centres de recerca gestionin de forma més eficient i potent les seves bases de dades", ha assenyalat el conseller Nadal. El titular de Recerca i Universitats ha destacat, a més, que el nou centre "compleix amb els estàndards europeus sobre ciència oberta i, a més, proporcionant al sistema català de coneixement d'una infraestructura escalable, flexible i fiable". El conseller també ha posat en valor l'aposta pel CSUC del seu Departament, que al 2024 finança el Consorci amb 7,4 milions d'euros entre aportacions ordinàries i inversions.
L'ampliació del CPD del CSUC ha estat un dels principals projectes duts a terme pel Consorci al llarg de 2023. Les noves instal·lacions han incrementat el seu espai físic fins als 220 m2 que acullen els nous equips de càlcul científic (Pirineus III) i d'emmagatzematge de dades.
L'actuació, finançada en part gràcies a fons comunitaris Next Generation EU, ha permès instal·lar nous equips d'alt rendiment i amb capacitat per a emmagatzemar grans volums de dades, amb prop de 50 petabytes (PB) d'espai, quan fins ara aquest espai era de 2 PB. La nova infraestructura està formada per una cabina que dona suport a la virtualització i a plataformes en núvol, com ara bases de dades.
D'altra banda, també s'ha posat en marxa una solució especialment indicada per a l'emmagatzematge massiu de dades d'alta capacitat i de creixement horitzontal, dissenyat per adaptar-se a les càrregues de treball emergents com ara l'anàlisi de dades d'alt rendiment, la intel·ligència artificial i el Big Data.
Pel que fa als equips de càlcul, el nou Pirineus III multiplica per quatre la seva potència, arribant a 2,2 petaflops (Pflop/s), amb una arquitectura heterogènia per satisfer les diferents necessitats de la comunitat investigadora i donant protagonisme a les GPU adreçades especialment a l'ús d'aplicacions d'intel·ligència artificial, entre altres. Els equips de càlcul s'han finançat a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), la Agencia Estatal de Investigación i fons ICTS 2022, a més de fons propis.
A més, el nou CPD també optimitza la velocitat de transmissió de la informació, amb una connectivitat mínima de 100 Gbps que multiplica per 10 la vigent fins ara.
La Llei de la ciència de Catalunya, norma marc del sistema de recerca en vigor des de gener de 2023, fixa com un dels seus objectius estratègics treballar en favor dels preceptes de la ciència oberta per tal d'apropar l'activitat científica al conjunt de la societat.
En compliment d’aquesta fita, el gener de 2024 i dins del calendari de desplegament de la Llei de la ciència, la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI) va aprovar l’Estratègia catalana de ciència oberta. El text ambiciona millorar la pràctica de la recerca i augmentar l’impacte social de la ciència, així com la seva contribució al progrés científic i als objectius de desenvolupament sostenible, i preveu accions per afavorir l’accés obert a les publicacions científiques, la gestió de les dades de recerca i l’optimització d’infraestructures, entre d’altres.
En aquesta línia, el Departament de Recerca i Universitats, a través del CSUC, va posar en funcionament el portal web CORA (Catalan Open Research Area) per centralitzar i promoure la ciència oberta i l'accés obert en l'àmbit acadèmic i de recerca de Catalunya. El web optimitza el posicionament, la visibilitat i l'impacte de la recerca duta a terme a Catalunya, així com situa el sistema català de recerca i universitats en la línia de les directrius europees de transparència.
El portal, en funcionament des d’octubre de 2023, aplega en un únic espai els diferents serveis de ciència oberta que es proporcionen des del CSUC i reuneix els diferents recursos en línia que promouen l'accés obert en la recerca a Catalunya. A més, ofereix també informació sobre la ciència oberta a les universitats i centres de recerca al territori i inclou un apartat amb informació sobre l'accés obert, dins del qual es detallen els acords transformatius per publicar en obert en editorials de referència o un indicador que monitoritza el grau d'accés obert de les publicacions.
En la seva visita, el conseller Nadal ha estat rebut per una representació de la direcció del CSUC, encapçalada per la directora general, Olga Lanau, i la directora adjunta, Carla Bragós. La visita al CPD del CSUC també ha comptat amb la participació de la directora de la Fundació I-CERCA, Laia Pellejà, i d'una àmplia representació de les universitats consorciades. Hi ha pres part, entre d'altres, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo; el delegat del rector per a revistes científiques i ciència oberta de la Universitat de Barcelona (UB), Ignasi Labastida; la vicerectora d'Innovació, Transferència i Emprenedoria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Rosa Maria Sebastián; el comissionat del rector de Govern Obert i TIC de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Jordi Castellà; el director de l'Àrea TIC de la Universitat de Girona (UdG), Dídac López; la vicerectora d'Ordenació i Qualitat Acadèmica de la Universitat Ramon Llull (URL), Elisabeth Galobardes, o la directora d'Administració Electrònica de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Montserrat Clèries.
Les tarifes per al 2025 ja estan disponibles al lloc web oficial del CSUC, des d'on es poden consultar tots els detalls i preus actualitzats dels diferents serveis que s'ofereixen. En general, les tarifes han augmentat un 3% respecte el 2024 per la previsió d'increment dels sous públics i dels costos externs.
El 10 de desembre s'ha resolt la Convocatòria 2024 del Pla Serra Húnter (PSH) Sènior, la branca del PSH que té com a objectiu fomentar la contractació de professorat distingit Serra Húnter per a les universitats públiques catalanes. S'han rebut 15 propostes, i 10 han obtingut dotació econòmica.
El CSUC ha organitzat una jornada de presentació de les noves infraestructures de càlcul i emmagatzematge, dirigida especialment a les universitats i institucions de recerca. L'objectiu de la jornada, que ha reunit unes setanta persones, ha estat donar a conèixer les característiques, prestacions i usos de les noves infraestructures del Consorci.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital