Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
Coincidint amb la Setmana Internacional de l'Accés Obert (Open Access Week), que se celebra del 23 al 29 d'octubre a tot el món, s'obre a Catalunya un nou portal web per promoure la ciència oberta i l'accés obert en el món acadèmic i de recerca. El nou web s'anomena CORA, i respon a les inicials en anglès de Catalan Open Research Area. Al seu logotip hi destaca una línia semicircular que simbolitza el paraigua de la ciència oberta a Catalunya.
CORA neix amb la voluntat de millorar el posicionament, la visibilitat i l'impacte de la recerca duta a terme a Catalunya, però també per donar compliment a les directrius europees de transparència. És per això que CORA dona accés, des d'un lloc únic, als diferents serveis de ciència oberta que proporciona el CSUC. Sota la marca i imatge de CORA hi ha ara mateix el Portal de la Recerca de Catalunya (PRC), el Repositori de Dades de Recerca (RDR), l'eiNa DMP per a l'elaboració de plans de gestió de dades, i Tesis Doctorals en Xarxa (TDX). Més endavant s'englobaran a CORA altres repositoris que també afavoreixen l'accés obert i la visibilitat de continguts, com són el Dipòsit de la Recerca de Catalunya (RECERCAT) i Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO).
A més d'accés directe als portals que promouen l'accés obert en la recerca a Catalunya, CORA ofereix també informació sobre la ciència oberta a les universitats i centres de recerca al territori. El portal inclou, a més, un apartat amb informació sobre l'accés obert, dins el qual es detallen els acords transformatius per publicar en obert en editorials de referència, o un indicador que monitoritza el grau d'accés obert de les publicacions.
Complint amb la seva raó de ser, CORA dona visibilitat a l'actualitat sobre ciència oberta a Catalunya. Per fer-ho, el portal comparteix les activitats i notícies de ciència oberta que es publiquen des del CSUC, tant de notícies pròpies com d'altres institucions.
CORA es va començar a perfilar el 2021 per encàrrec de l'aleshores Secretaria d'Universitats i Recerca, i ha rebut el vistiplau del grup de suport a la recerca que coordina el CSUC perquè sortís a la llum després de treballar-hi els darrers mesos.
El disseny del portal CORA ha rebut el suport econòmic del Pla de Recuperació Next Generation, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER) com a part de la resposta de la Unió a la pandèmia de COVID-19 en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.
El Repositori de Dades de Recerca (RDR) s'ha migrat a la nova infraestructura d'emmagatzematge, així com la resta de respositoris del CSUC. L'actuació assegura que aquests serveis puguin créixer i evolucionar sense limitacions d'espai.
Mireia Alcalá, tècnica de Recursos d'Informació del CSUC, ha presentat els serveis del CSUC per a tot el cicle de vida de les dades de recerca a la 22a Jornada sobre la Biblioteca Digital Universitària (JBDU). Ho ha fet en una xerrada en línia on ha parlat de l'eiNa DMP i el Repositori de Dades de Recerca.
El repositori de la Memòria Digital de Catalunya (MDC) ha superat els 5 TB d'informació emmagatzemada gràcies a la incorporació de noves col·leccions els darrers mesos. El creixement ha requerit l'ampliació de l'espai actual fins als 6 TB.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital