CSUC

Estudi panoràmic sobre les biblioteques universitàries i els llibres en accés obert a Europa

Com a resultat de la cooperació entre els projectes OPERAS-PCOPIM, aquest gener s'ha publicat l'informe "Academic Libraries and Open Access Books in Europe. A Landscape Study". L'estudi, elaborat per Agata Morka i Rupert Gatti, permet comprendre com treballen les biblioteques universitàries i com es comprometen amb les iniciatives d'accés obert.

Els darreres 15 anys han estat testimonis de l'aparició d'un nou paper per a les biblioteques universitàries. A més de complir amb la seva tasca fonamental de proporcionar accés al coneixement, les biblioteques s'han convertit en actors crucials dins l'entorn de la publicació en obert de llibres. Actuen com a finançadores de les tarifes dels llibres d'accés obert, recolzen els plans de finançament cooperatius i alguns cops assumeixen elles mateixes el paper d'editores.

Per intentar crear un entorn editorial sostenible, on puguin créixer els llibres d'accés obert, és necessari comprendre bé com treballen les biblioteques universitàries i com es relacionen amb les iniciatives d'accés obert i quins reptes hi troben. Aquestes qüestions esdevenen el nucli principal d'aquest informe.

El panorama que es dibuixa en aquest informe no és en absolut exhaustiu; hi ha més països de la Unió Europea, a més dels 14 que s'han analitzat, que requereixen d'una anàlisi més profunda. La mostra escollida per a l'informe ha resultat ser molt diversa i s'escapa de qualsevol classificació generalista. Per comprendre millor el paper de les biblioteques acadèmiques i de recerca a Europa en relació amb els llibres d'accés obert, l'informe examina varis aspectes crucials que poden ajudar a identificar els fils comuns així com assenyalar les pròpies particularitats. 

L'informe examina cada país segons les següents àrees d'interès: 

  1. Característiques generals dels sistemes bibliotecaris per al contingut electrònic i les publicacions d'accés obert. 
  2. Comunitat bibliotecària i accés obert. 
  3. Polítiques de llibres d'accés obert.
  4. Finançament de llibres d'accés obert. 
  5. Iniciatives de publicació de llibres d'accés obert dirigides per biblioteques/acadèmics.
  6. Integració dels llibres d'accés obert dins els sistemes de gestió bibliotecària.

Podeu llegir l'informe complet a Zenodo.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #