Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
Un estudi realitzat per un equip de personal investigador, encapçalat per Daniela De Filippo, María Luisa Lascurain Sánchez i Flor Sánchez, i publicat a l'últim número de la revista Profesional de la información, ha analitzat la implementació de la ciència oberta a les universitats espanyoles.
La investigació s'ha dut a terme mitjançant una combinació de metodologies quantitatives i qualitatives. Es van examinar les normatives, polítiques i estratègies, la producció de coneixement, els resultats de recerca i la percepció dels actors acadèmics involucrats.
Per recopilar les dades es van utilitzar fonts, com ara les pàgines web de les universitats, documents institucionals, bases de dades de projectes europeus (Cordis), publicacions a Web of Science i enquestes realitzades a personal docent i investigador, així com a vicerectors i directors de biblioteca.
Els resultats quantitatius van revelar un creixent interès en la ciència oberta a les universitats espanyoles en els darrers anys. Això es va evidenciar en un increment en el nombre de publicacions relacionades, així com en la major participació, lideratge i finançament obtingut en projectes europeus. Tot i això, les normatives i polítiques institucionals sobre ciència oberta encara són escasses i se centren principalment en l'accés obert.
Entre els èxits destacats hi ha el desenvolupament de repositoris institucionals, que ha estat un dels avenços més significatius en el sistema universitari espanyol. A la darrera dècada, la publicació en accés obert, especialment a través de la via verda, ha experimentat un augment considerable.
L'estudi també va revelar que el personal docent i investigador (PDI) mostra un coneixement limitat sobre la ciència oberta, tot i que en general hi tenen una valoració positiva. D'altra banda, els gestors universitaris van indicar que moltes accions per impulsar la ciència oberta encara estan en procés d'implementació.
A més, es van identificar diferències significatives en les pràctiques i la implementació de la ciència oberta entre les diferents universitats. En aquest sentit, el sistema universitari català es va destacar pel seu alt grau de desenvolupament i implementació de polítiques relacionades amb la ciència oberta, així com la intensa activitat investigadora en aquest camp.
Podeu llegir l'article complet a Profesional de la información.
El repositori RECERCAT (Dipòsit de la Recerca de Catalunya) ha actualitzat la versió del programari amb el qual treballa, el DSpace, per incorporar millores i noves funcionalitats. L'actualització s'ha fet coincidint amb la implementació de la imatge de CORA al repositori.
El CSUC i el Consorcio Madroño han organitzat la formació en línia gratuïta "Datos de investigación y cumplimiento de principios FAIR" per a personal de suport a la recerca i de curació de dades. La formació, que s'ha impartit en dues sessions, ha servit per conèixer millor i avançar en el compliment dels principis FAIR.
A través del Centre de Documentació i Estudis, el FC Barcelona inicia la seva participació al repositori de la Memòria Digital de Catalunya amb la publicació per primera vegada d'una col·lecció completa dels Butlletins Oficials del FC Barcelona i dels quatre àlbums de l'Homenatge a Joan Gamper.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital