Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
SPARC Europe ha publicat l'informe "Open Access: An Analysis of Publisher Copyright and Licensing Policies in Europe, 2020", que recull les pràctiques de les principals editorials científiques que operen a Europa.
En l'informe es mostren els resultats de l'anàlisi realitzada durant la primavera de 2020. D'una banda s'analitzen les 10 editorials més importants d'Europa respecte la gestió que fan dels drets de propietat intel·lectual dels documents que publiquen, les polítiques d'autoarxiu i les llicències que s'utilitzen tant a l'hora de publicar en un repositori com quan publiquen documents en accés obert.
L'estudi es basa en la informació disponible als diferents webs i ha estat contrastada amb els editors. Els resultats mostren com no hi ha una homogeneïtat entre els editors, alguns demanen la cessió exclusiva de drets, mentre altres permeten que els autors en romanguin els titulars.
La mateixa disparitat apareix a l'hora de permetre l'autoarxiu facilitant l'accés immediat o amb períodes llargs d'emabargament. Aquesta disparitat no apareix només entre les editorials sinó que també existeix entre títols d'un mateix grup editor.
A més, l'estudi inclou una anàlisi de la informació disponible al directori de revistes en accés obert (DOAJ) pel que fa als títols europeus. En aquesta segona part s'analitza quines llicències s'utilitzen i si es demana la cessió de drets o es restringeix la lliure publicació dels articles per part dels autors.
Els resultats mostren de nou una gran diversitat incloent-hi algunes inconsistències com no permetre la publicació en altres llocs tot i utilitzar les llicències més obertes que teòricament ho autoritzen a qualsevol persona.
L'informe finalitza amb una sèrie de recomanacions adreçades a editors, autors, centres de recerca i finançadors per millorar la informació que es facilita i entendre com es gestiona la propietat intel·lectual, per aconseguir alinear les polítiques editorials amb les dels finançadors, i per evitar inconsistències a l'hora d'utilitzar determinades llicències.
L'objectiu final de l'informe és aconseguir que ben aviat puguem gaudir de l'accés obert immediat a totes les publicacions científiques.
El CSUC ha explicat els serveis que ofereix a la comunitat de recerca per a cadascuna de les etapes del cicle de vida de les dades de recerca, amb especial èmfasi al Repositori de Dades de Recerca (RDR).
El servei, que ofereix el CSUC, continuarà facilitant l’accés obert als treballs acadèmics i científics desenvolupats a la UViC-UCC, promovent la difusió del coneixement i la recerca, i complint amb els mandats d'accés obert.
En aquesta primera trobada es van posar en comú els diferents reptes, temes o oportunitats d'aquest projecte de revistes d'accés obert.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital