Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
SPARC Europe ha publicat l'informe "Open Access: An Analysis of Publisher Copyright and Licensing Policies in Europe, 2020", que recull les pràctiques de les principals editorials científiques que operen a Europa.
En l'informe es mostren els resultats de l'anàlisi realitzada durant la primavera de 2020. D'una banda s'analitzen les 10 editorials més importants d'Europa respecte la gestió que fan dels drets de propietat intel·lectual dels documents que publiquen, les polítiques d'autoarxiu i les llicències que s'utilitzen tant a l'hora de publicar en un repositori com quan publiquen documents en accés obert.
L'estudi es basa en la informació disponible als diferents webs i ha estat contrastada amb els editors. Els resultats mostren com no hi ha una homogeneïtat entre els editors, alguns demanen la cessió exclusiva de drets, mentre altres permeten que els autors en romanguin els titulars.
La mateixa disparitat apareix a l'hora de permetre l'autoarxiu facilitant l'accés immediat o amb períodes llargs d'emabargament. Aquesta disparitat no apareix només entre les editorials sinó que també existeix entre títols d'un mateix grup editor.
A més, l'estudi inclou una anàlisi de la informació disponible al directori de revistes en accés obert (DOAJ) pel que fa als títols europeus. En aquesta segona part s'analitza quines llicències s'utilitzen i si es demana la cessió de drets o es restringeix la lliure publicació dels articles per part dels autors.
Els resultats mostren de nou una gran diversitat incloent-hi algunes inconsistències com no permetre la publicació en altres llocs tot i utilitzar les llicències més obertes que teòricament ho autoritzen a qualsevol persona.
L'informe finalitza amb una sèrie de recomanacions adreçades a editors, autors, centres de recerca i finançadors per millorar la informació que es facilita i entendre com es gestiona la propietat intel·lectual, per aconseguir alinear les polítiques editorials amb les dels finançadors, i per evitar inconsistències a l'hora d'utilitzar determinades llicències.
L'objectiu final de l'informe és aconseguir que ben aviat puguem gaudir de l'accés obert immediat a totes les publicacions científiques.
Diferents departaments de la Generalitat de Catalunya han posat en marxa a finals de 2024 repositoris de prestacions bàsiques (RPB) per recollir, preservar i difondre la seva documentació no administrativa a la ciutadania.
L'Ajuntament de Taradell s'ha convertit en la 44a institució participant a la Memòria Digital de Catalunya amb una col·lecció de partitures de la Cobla Genisenca de la vila. La Biblioteca de Catalunya hi ha afegit una col·lecció de dibuixos de Toni Batllori, i la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona una col·lecció de manuscrits.
El protocol estableix directrius per garantir que el programari desenvolupat durant les activitats de recerca es gestioni de manera eficient i seguint els principis FAIR de la ciència oberta. El CSUC ha col·laborat amb la seva implementació oferint suport i assessorament, a més de l'ús del Repositori de Dades de Recerca.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital