CSUC

Informe sobre el paper de les biblioteques acadèmiques en l'edició de llibres en accés obert

Després d’anys d’infravaloració en determinades àrees de recerca, tant en processos d’avaluació com per part d’alguns sectors del moviment per l’accés obert, els llibres acadèmics tornen a la palestra amb forces renovades. 

Sembla que per fi es comença a entreveure un model de negoci viable per a aquesta tipologia documental precisament de la mà de l’accés obert. Via edició directa per part de les institucions acadèmiques, o bé mitjançant el pagament de taxes de processament a través de projectes i d’altres esquemes de finançament, s’observa un interès renovat perquè les monografies de recerca i els volums editats tornin al lloc que els correspon en el paradigma de la comunicació científica. 

En aquest procés de renovació, les biblioteques universitàries estan cridades a jugar un paper molt rellevant. Sigui com a entitats d’edició o de suport a aquesta, sigui com a canalitzadores del pagament de les taxes, o bé, "simplement", com a portadores de la "bona nova" de l’accés obert a investigadors i institucions. 

Precisament aquest informe, que ressenya Ángel M. Delgado-Vázquez (Universidad Pablo de Olavide) per al Blok de BID, ha estat elaborat a redós d’OPERAS-P (Open Scholarly Communication in the European Research Area for Social Sciences and Humanities), un projecte finançat dins d'Horitzó 2020 i COPIM (Community-led Open Publication Infrastructures for Monographs) i tracta d'oferir una àmplia panoràmica sobre el paper que juguen les biblioteques acadèmiques europees en el context de la publicació de llibres en accés obert. 

Font: Blok de BiD

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #