Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
La segona edició de la Fira FAIR Data, celebrada l'11 de juny a l'Auditori de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha comptat amb la presència de més d'un centenar de persones de més de cinquanta institucions diferents, entre universitats i centres de recerca, disposades a compartir experiències i bones pràctiques en la gestió de dades de recerca.
La jornada l'ha inaugurat Cristina Pujades, vicerectora de Recerca de la UPF, i Olga Lanau, directora general del CSUC, que han destacat els Premis a les dades de recerca en obert per a estudiants de doctorat, convocats per la UPF.
La sessió inaugural ha tractat sobre "La ciència oberta com estratègia i l'European Open Science Cloud (EOSC) com implementació". Moderada per Michela Bertero, directora d'Estratègia de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), la sessió ha comptat amb la presència de Pastora Martínez, comissionada per a l'acció internacional de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que ha explicat què és i per a què serveix la ciència oberta, ha fet un repàs de les principals estratègies a nivell europeu, estatal i, finalment, català, i ha abordat diferents tendències i reptes. També hi ha participat Ignacio Blanquer, un dels directors de l'EOSC-Association, que s'ha centrat a explicar què és l'EOSC, com es configura i com es federaran els nodes de dades.
La Fira FAIR Data ha seguit amb un recull d'experiències sobre la gestió de dades de recerca des de diferents contextos, una sessió que ha moderat Mireia Alcalá, tècnica de Recursos d'Informació al CSUC. Així, primer ha pres la paraula Marta Jordan, del Servei de Biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la xerrada "A qui li toca què? Gestió descentralitzada de conjunts de dades a les Biblioteques UAB". A continuació ha estat el torn de Lydia Gil, del Centre de documentació, Biblioteca i Ciència oberta de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), que ha presentat la tasca de l'entitat en matèria de curació de dades amb "La curació de dades en arqueologia a l'ICAC-CERCA".
Eduard Mata, de la Unitat de Recerca del CRAI de la Universitat de Barcelona (CRAI UB), ha parlat de "Datatags: etiqueta les teves dades". La sessió sobre experiències l'ha tancat Clara Llebot, Data Management Specialist a l'Oregon State University, que ha exposat les "Reflexions d'una data management specialist a Catalunya" després de la seva estada al CSUC els últims mesos. Llebot ha posat en valor la col·laboració del CSUC amb les diferents entitats com a eina de treball.
Candela Ollé, professora dels Estudis de Ciència de la Informació i la Comunicació de la UOC, ha moderat la taula rodona dedicada a les dades de recerca des de la pràctica investigadora. A la taula hi ha intervingut personal investigador de diferents institucions catalanes per acostar al públic el seu punt de vista. És el cas d'Aleix Alva, del Grup Interdisciplinari de Ciència i Tecnologia en l'Edificació de la Universitat Politècnica de Catalunya (GICITED), David Gómez, del grup d'Imatgeria molecular per a medicina de precisió a l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Jaime de la Rocha, del grup Dinàmica de circuits corticals a l'IDIBAPS, i Toni Rodon, professor agregat i Delegat de Transferència de Coneixement en Ciències Socials i Humanitats de la UPF.
La jornada ha finalitzat amb la intervenció de Lluís Anglada, assessor de ciència oberta al CSUC, que ha resumit allò més destacat de la jornada. Anglada ha fet un breu repàs de les feines de manera col·laborativa, i ha donat algunes dades tant de l'eiNa DMP com del Repositori de Dades de Recerca (RDR). L'ha acompanyat Olga Lanau, directora general del CSUC, que ha agraït l'assistència a totes les persones i les ha emplaçat a participar a la propera Fira.
La Fira FAIR Data 2024 ha estat organitzada pel CSUC i la UPF, entitat que ha acollit l'esdeveniment a les seves instal·lacions. Les presentacions i la gravació de la jornada es poden consultar en obert al Repositori Digital de la UPF (e-Repositori).
Cristina Pujades, Vicerectora de Recerca de la Universitat Pompeu Fabra, i Olga Lanau, directora del CSUC, fan la benvinguda als assistents a la Fira FAIR 2024.
Sessió inaugural, presentada per Michela Bertero, directora d'Estratègia de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer.
Pastora Martínez, comissionada per a l'acció internacional de la Universitat Oberta de Catalunya, a la sessió inaugural.
Ponents de la sessió sobre experiències: "La gestió de dades de recerca des de diferents contextos".
Marta Jordan, del Servei de Biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona, exposa la gestió descentralitzada de conjunts de dades a les Biblioteques UAB.
Lydia Gil, del Centre de documentació, Biblioteca i Ciència oberta de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, parla sobre curació de dades a la seva institució.
Clara Llebot, Data Management Specialist a la Oregon State University, reflexiona sobre la seva experiència al CSUC.
El Repositori de Dades de Recerca (RDR) s'ha migrat a la nova infraestructura d'emmagatzematge, així com la resta de respositoris del CSUC. L'actuació assegura que aquests serveis puguin créixer i evolucionar sense limitacions d'espai.
Mireia Alcalá, tècnica de Recursos d'Informació del CSUC, ha presentat els serveis del CSUC per a tot el cicle de vida de les dades de recerca a la 22a Jornada sobre la Biblioteca Digital Universitària (JBDU). Ho ha fet en una xerrada en línia on ha parlat de l'eiNa DMP i el Repositori de Dades de Recerca.
El repositori de la Memòria Digital de Catalunya (MDC) ha superat els 5 TB d'informació emmagatzemada gràcies a la incorporació de noves col·leccions els darrers mesos. El creixement ha requerit l'ampliació de l'espai actual fins als 6 TB.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital