Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
El servei de suport a la gestió de dades de recerca s’orienta a elaborar plans de gestió de dades (Data Management Plans, DMP) i a publicar en obert les dades de recerca seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable).
En resposta a aquesta darrera premissa, el 2021 s’ha obert al públic CORA.Repositori de Dades de Recerca (RDR). L'RDR és un repositori de dades federat i multidisciplinari que permet a les universitats catalanes, centres de recerca CERCA i altres entitats que fan recerca, la publicació de conjunts de dades de recerca en mode FAIR.
El repositori ha comptat amb la participació de 26 institucions i 108 datasets publicats. Els objectius de l’RDR són augmentar l’eficiència i la transparència de la recerca a través d’una ràpida difusió dels conjunts de dades i facilitar la seva reutilització.
Pel que fa a l'elaboració de plans de gestió de dades, la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), l’IRB-Barcelona (IRB), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), la Fundació i2CAT (i2CAT), el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) s’han incorporat a l’eiNa DMP, per facilitar als seus investigadors la creació de plans de gestió de dades. Amb aquestes institucions, ja són 20 els participants a l’eiNa DMP, que durant el 2021 han elaborat 164 nous plans de gestió de dades.
Quant a activitats de formació, amb la premissa de millorar la curació de dades a CORA.RDR s’ha organitzat, juntament amb la Institució CERCA, un pla de 7 formacions que s’han impartit de forma telemàtica i han participat més de 320 assistents entre personal investigador, acadèmic i bibliotecari o de suport a la recerca. Les formacions han anat a càrrec de: Nadia Tonello (Barcelona Supercomputing Centre), Eloy Rodrigues (Universidade do Minho), Ignasi Labastida (Universitat de Barcelona), Philipp Conzett (The Artic University of Norway), Isabel Bernal (CSIC) i Clara Llebot (Oregon State University).
A més a més, les institucions participants a CORA.RDR han participat en 7 tallers autoformatius de publicació de dades que comptava amb l’assessorament de Heather Andrews, data curator de la TUDelft.
Referent a la difusió, s’ha organitzat una sessió formativa a l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge i a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica sobre la gestió de dades de recerca al Consorci.
El repositori RECERCAT (Dipòsit de la Recerca de Catalunya) ha actualitzat la versió del programari amb el qual treballa, el DSpace, per incorporar millores i noves funcionalitats. L'actualització s'ha fet coincidint amb la implementació de la imatge de CORA al repositori.
El CSUC i el Consorcio Madroño han organitzat la formació en línia gratuïta "Datos de investigación y cumplimiento de principios FAIR" per a personal de suport a la recerca i de curació de dades. La formació, que s'ha impartit en dues sessions, ha servit per conèixer millor i avançar en el compliment dels principis FAIR.
A través del Centre de Documentació i Estudis, el FC Barcelona inicia la seva participació al repositori de la Memòria Digital de Catalunya amb la publicació per primera vegada d'una col·lecció completa dels Butlletins Oficials del FC Barcelona i dels quatre àlbums de l'Homenatge a Joan Gamper.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital