CSUC

La gestió de dades de recerca durant el 2021

El servei de suport a la gestió de dades de recerca s’orienta a elaborar plans de gestió de dades (Data Management Plans, DMP) i a publicar en obert les dades de recerca seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable).

En resposta a aquesta darrera premissa, el 2021 s’ha obert al públic CORA.Repositori de Dades de Recerca (RDR). L'RDR és un repositori de dades federat i multidisciplinari que permet a les universitats catalanes, centres de recerca CERCA i altres entitats que fan recerca, la publicació de conjunts de dades de recerca en mode FAIR.

El repositori ha comptat amb la participació de 26 institucions i 108 datasets publicats. Els objectius de l’RDR són augmentar l’eficiència i la transparència de la recerca a través d’una ràpida difusió dels conjunts de dades i facilitar la seva reutilització. 

Pel que fa a l'elaboració de plans de gestió de dades, la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), l’IRB-Barcelona (IRB), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), la Fundació i2CAT (i2CAT), el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) s’han incorporat a l’eiNa DMP, per facilitar als seus investigadors la creació de plans de gestió de dades. Amb aquestes institucions, ja són 20 els participants a l’eiNa DMP, que durant el 2021 han elaborat 164 nous plans de gestió de dades.

Quant a activitats de formació, amb la premissa de millorar la curació de dades a CORA.RDR s’ha organitzat, juntament amb la Institució CERCA, un pla de 7 formacions que s’han impartit de forma telemàtica i han participat més de 320 assistents entre personal investigador, acadèmic i bibliotecari o de suport a la recerca. Les formacions han anat a càrrec de: Nadia Tonello (Barcelona Supercomputing Centre), Eloy Rodrigues (Universidade do Minho), Ignasi Labastida (Universitat de Barcelona), Philipp Conzett (The Artic University of Norway), Isabel Bernal (CSIC) i Clara Llebot (Oregon State University). 

A més a més, les institucions participants a CORA.RDR han participat en 7 tallers autoformatius de publicació de dades que comptava amb l’assessorament de Heather Andrews, data curator de la TUDelft. 

Referent a la difusió, s’ha organitzat una sessió formativa a l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge i a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica sobre la gestió de dades de recerca al Consorci.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #