CSUC

La Memòria Digital de Catalunya creix amb noves col·leccions i amplia l'espai fins als 6 TB

El repositori de la Memòria Digital de Catalunya (MDC) ha superat els 5 TB d'informació emmagatzemada. El creixement es deu a la incorporació de noves col·leccions i contingut els darrers mesos, que han fet ampliar la subscripció anual amb la contractació d'1 TB d'espai extra. D'aquesta manera, l'MDC disposa ara de 6 TB per acollir futures col·leccions que s'afegeixin a les 214 que ja hi ha disponibles i els més de 3 milions d'objectes digitalitzats de 42 institucions.

Algunes d'aquestes col·leccions són les tres que ha afegit recentment la Universitat de Barcelona (UB): 

  •  Àlbums de guerra, reuneix fotografies que testimonien les experiències de guerra viscudes per tres personatges diferents: Herminio Monzo Hernàndez (1899-1987), que va participar a la Guerra del Rif, José del Barrio Navarro (1909-1989), tinent coronel de la República durant la Guerra Civil espanyola (fotografies del Front d'Aragó) i dirigent obrer i polític, militant comunista i dissident a l'exili i Jaume Roig, artiller durant la Guerra del Marroc.
  • Dones de l'Espanya del segle XX aspira a reunir diferents llegats de dones que van formar part de la societat espanyola del segle XX, posant en relleu el seu paper social i polític. S'inicia amb les fotografies de Raimunda Maiz Blanco (Alarcón, 1944 – Barcelona, 2021), que documenten la seva participació en organitzacions franquistes, destacant el seu rol com a monitora d'educació física de la Sección Femenina. També inclou el seu període a la Cátedra Ambulante Francisco Franco, on va exercir una funció adoctrinadora amb la missió de difondre la ideologia de la Falange Española arreu dels pobles d'Espanya.
  • Fotografies de Toni Vidal, fotògraf establert a Barcelona des de 1968 i del quan en destaca el projecte de fotografies en blanc i negre que testimonia la recuperació de la cultura catalana en els darrers anys del franquisme i que ret homenatge a tots els creadors que van lluitar pel desenvolupament de la nostra cultura en uns temps molt difícils, a través de fotografies de personalitats de la cultura com escriptors i assagistes, artistes, músics, editors, activistes i erudits, molts dels quals no van poder desenvolupar plenament el seu talent a causa de la dictadura.

Les col·leccions es trobaran properament catalogades al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i formaran part del portal de les col·leccions especials. El CRAI de la UB també s'ha fet ressò d'aquestes noves incorporacions en una notícia al seu portal

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #