Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
A nivell internacional, el moviment de l'accés obert (AO) està ple d'iniciatives, però cap d'elles acaba de consolidar-se com la majoritària.
Si el 2018 les cancel·lacions de subscripcions van ser el tema més rellevant, el 2019 potser ho han estat els anomenats acords transformatius. Són acords amb editorials en què els diners que fins ara es pagaven per subscriure revistes (és a dir, per poder-les llegir) passen a usar-se per publicar en obert.
Una de les tasques del CSUC ha estat fer un seguiment de les novetats i tendències que es produeixen en l'AO a nivell mundial. Per tal d'afavorir l'AO, s'ha aprovat el document “Mesures de promoció de l'Accés Obert per al 2019”, on s'analitza la situació del moviment d'AO, es resumeixen les principals tendències a escala internacional i, com a concreció per a les universitats membres del CSUC, es mostren unes recomanacions que, resumidament, són:
Com a concreció de l'anterior, i en previsió a una hipotètica cancel·lació d'algun acord, s'han debatut i acordat un seguit de mesures per pal·liar els efectes d'un possible tancament de l'accés de manera similar a com ho han fet les universitats d'Alemanya, Països Baixos o la de Califòrnia.
La Comissió Executiva del CSUC va aprovar el 2018 crear mecanismes per comptabilitzar el que es paga per publicar en obert. Això ha permès recollir dades de totes les universitats (encara que algunes van presentar només estimacions de despesa). Aquestes dades mostren que la despesa per publicar en obert el 2018 ha estat d'1.750.825 €. Aquesta quantitat se suma a la que es destina a subscriure revistes i representa un sobrecost del 20% respecte al total pagat en subscripcions de revistes.
S'ha continuat treballant per coordinar les accions pro AO tant en l'àmbit espanyol com internacional. S'han anant celebrant reunions amb els consorcis espanyols (BUCLE, Madroño, CBUG, CBUA i CSUC), els grups de compra (G-9 i UNIRIS) i el CSIC, on s'han tractat les principals iniciatives d'accés obert. El mateix s'ha fet a nivell europeu, amb les reunions del Southern European Libraries Link (SELL), que agrupa consorcis de Portugal, Espanya, França, Itàlia, Grècia, Turquia i Israel.
El Repositori de Dades de Recerca (RDR) ha ampliat el límit per al dipòsit de conjunts de dades fins als 500 GB. L'actuació coincideix amb l'actualització de les recomanacions perquè el personal investigador seleccioni un repositori per al dipòsit de dades de recerca.
El CSUC ha presentat el Repositori de Dades de Recerca (RDR) a l'ICIQ OpenData Day. Ho ha fet coincidint amb la recent incorporació del centre a l'RDR, que ja suma 42 institucions.
L'eiNa DMP, que s'utilitza per a la creació de plans de gestió de dades (DMP), s'ha actualitzat a la darrera versió del programari per seguir garantint que sigui una plataforma robusta, flexible i preparada per a les necessitats futures de la recerca. A més, l'AGAUR l'ha recomanat com a eina per a l'elaboració de DMP per als Doctorats Industrials.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital