CSUC

La TAC'24 sobre automatització reuneix més de 130 participants

La 28a edició de la Trobada de l'Anella Científica (TAC) s'ha celebrat dijous 20 de juny a l'Edifici Narcís Monturiol del Parc de Recerca i Innovació de la Universitat de Girona (Parc UdG). Sota el lema "Engranatges digitals per a un món connectat", la TAC'24 ha aprofundit en els avantatges i les dificultats de l'automatització, i s'han compartit casos d'ús i experiències per afrontar els reptes en l'automatització de processos. La jornada ha reunit unes 90 persones en la modalitat presencial, i un pic de 40 persones simultànies en la retransmissió per YouTube

Quim Salvi, rector de la Universitat de Girona (UdG), institució que ha acollit la TAC'24, ha inaugurat la jornada reivindicant la feina de totes aquelles persones que treballen en la infraestructura de xarxa, i que són les que "permeten fer valer la docència, la recerca i la feina que pròpiament es fa a la universitat". En referència a aquestes persones, Salvi ha afegit que permeten que "es generin economies d'escala, que es comparteixin recursos i que es faci una feina més eficient". D'aquí el valor afegit de la seva feina "per avançar conjuntament".

En la seva intervenció, la directora general del CSUC, Olga Lanau, ha llançat preguntes com ara "per què volem automatitzar?, necessitem ajuda externa?, tenim una cultura preparada?". Tots aquests interrogants s'han intentat resoldre en el transcurs de la jornada. 

La primera sessió de la TAC'24 ha comptat amb la moderació de Dídac López, de la UdG, que ha donat pas a la primera ponència de la jornada presentada per Antonio Valle (G2, Gobierno y Gestión TI). Amb "Futurs imaginats i la paradoxa de l'automatització", Valle ha deixat clara la necessitat d'automatitzar per facilitar les tasques i estendre les capacitats humanes, sense perdre de vista que per automatitzar també fa falta la feina d'un humà que parametritza. 

Al seu torn, José Esteban (CTO Eviden Iberia, Italy & MEA), ha fet un repàs de la història de l'automatització i el futur que ens espera amb la xerrada "Tendències i futur de l'automatització, IA i IAGen". Esteban també ha advertit sobre els compliments reguladors i sobre la necessitat de tenir una visió integral dels processos. 

Irene Vilalta (Seidor), s'ha referit al concepte d'hiperautomatització amb "Accelera la innovació amb Copilot per Power Automate", on ha parlat de la plataforma en núvol de Microsoft, Power Automate, per a la creació de fluxos de treball automatitzats. 

Marcos Fernández (Satec) ha presentat "Cap a l'eficiència total: DevSecOps i entorns basats en contenidors per a una automatització contínua, àgil i segura", un nou enfocament que integra les proves de seguretat en cada etapa del procés de desenvolupament de programari, i que requereix una cultura d'automatització. 

Maria Isabel Gandia (CSUC) ha tancat la primera sessió de la TAC'24 amb "Aprenent a automatitzar amb la Network eAcademy", on ha explicat el programa de formació de GÉANT en orquestració, automatització i virtualització (OAV). Gandia també ha estat l'encarregada de presentar les darreres novetats de l'Anella Científica, la xarxa acadèmica i de recerca de Catalunya.

La jornada ha continuat amb una taula rodona, moderada per Albert Portugal (CSUC), en què s'hi han exposat les experiències i aprenentatges en automatització de la Universitat de Lleida (UdL), amb M. Carme Alonso; de l'Institut Català de la Salut (ICS), amb Laia Baños; d'Orange, amb Ismael Grañó; de la Universitat Ramon Llull (URL), amb Víktu Pons; i de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb Núria Vilar. 

Per acabar la jornada, Olga Lanau, directora general del Consorci, ha agraït a tothom la seva participació i dedicació. Lanau també ha fet pujar a la palestra a Xavier Peiró, director de Serveis TIC del CSUC, per dedicar-li unes paraules d'agraïment en motiu de la seva jubilació properament.

La TAC'24 ha estat possible gràcies a la tasca duta a terme pel comitè de programa format per Manel Lozano (UPF), Dídac López (UdG), Enric Espejo (UOC) i Caterina Parals, Xavier Peiró i Gorka Roldan (CSUC); el patrocini d'Orange Empresas i Satec, i de la UdG en la seva organització. 

Quim Salvi, rector de la UdG, i Olga Lanau, directora general del CSUC, durant la benvinguda a la TAC'24.

Dídac López (UdG), moderador de la primera sessió de la TAC'24.

Antonio Valle, de G2, Gobierno y Gestión de TI.

José Esteban, de CTO Eviden Iberia, Italy & MEA.

Irene Vilalta, de Seidor.

Marcos Fernández, de Satec.

Maria Isabel Gandia, del CSUC.

Taula rodona de la TAC'24, moderada per Albert Portugal (CSUC), i amb M. Carme Alonso (UdL), Laia Baños (ICS), Ismael Grañó (Orange), Víktu Pons (URL), i Núria Vilar (UOC).

Olga Lanau, directora general del CSUC, durant la cloenda de la TAC'24 a Girona.

Olga Lanau, directora general del CSUC, dedica unes paraules d'agraïment a Xavier Peiró, director de Serveis TIC del CSUC, que aviat es jubila.

Fotografia de grup de ponents, moderadors i comitè de programa de la TAC'24.

Públic a la TAC'24 a Girona.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #