Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
La 25a edició de la Trobada dels Serveis Informàtics de les Universitats de Catalunya (TSIUC) s'ha celebrat el 19 de novembre a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Sota el lema "Gestió intel·ligent de la IA", la TSIUC'24 ha posat el focus en el govern de la intel·ligència artificial (IA) a les universitats, abordant aspectes rellevants per assegurar una implementació ètica, responsable i inclusiva d'aquesta tecnologia. La jornada ha reunit 130 persones, una xifra que ha marcat un nou rècord d'assistència de públic en una edició que només s'ha celebrat de manera presencial per afavorir la connexió humana.
Antoni Cahner, gerent de la UOC, ha obert la jornada amb una reflexió sobre la IA, l'impacte a la universitat i com "podem utilitzar-la de forma efectiva al sistema universitari". Cahner ha animat a parlar de la IA en entorns de debat i d'intercanvi d'experiències com la TSIUC perquè "els problemes complexos requereixen solucions també complexes". Cahner també ha recordat que des del sector universitari s'hauran de prendre decisions, liderar i formar la societat sobre com utilitzar les noves tecnologies de manera ètica i humana.
Olga Lanau, directora general del CSUC, ha començat amb un agraïment a totes les persones de la sala per la seva participació a la TSIUC'24 i també als col·laboradors. Durant el discurs de benvinguda, Lanau ha mostrat la seva preocupació davant la revolució de la IA, en clara referència als bots, les fake news i muntatges que corren per les xarxes i en com, en definitiva, la IA afecta i afectarà les persones i en la manera com ens relacionem.
La primera sessió de la TSIUC'24, moderada per Enric Espejo (UOC), ha tractat sobre l'ús responsable de la IA i de les repercussions que comporta pel sector universitari. La primera ponència ha anat a càrrec de Sara Suárez, professora de Ciències de la Informació i de la Comunicació a la UOC i investigadora del Grup de recerca Communication Networks and Social Change (CNSC), que ha parlat sobre com desplegar la intel·ligència artificial de manera responsable i ètica amb "Cap a un desplegament responsable de la IA".
A continuació, ha estat el torn de Patricia Lozano, delegada de protecció de dades de la UOC, i Albert Portugal, cap d'Adminsitració electrònica del CSUC, amb la presentació conjunta "Anàlisi de les repercussions de Data Act i IA Act al sector universitari i instruments per facilitar la implementació a les universitats". Lozano ha introduït el nou reglament d'intel·ligència artificial, mentre que Portugal ha posat el focus en què fan les universitats per a la implementació de la IA.
Alberto Robles, AI Practice Lead a Logicalis Group, ha presentat una "Implementació ètica i responsable de la IA a universitats (un enfocament pràctic)". Per acabar la primera sessió, Ana López-Mancisidor, Customer Engineer a Google Cloud, ha fet referència a la seguretat i la privadesa amb la seva intervenció "Com assegurar l'accés segur i la privadesa de la informació en els sistemes d'intel·ligència artificial generativa?".
La jornada ha continuat amb una taula rodona, moderada per Elisabet Golobardes (URL), en què s'ha aprofundit en l'impacte, els usos i els reptes de la intel·ligència artificial a les universitats. La taula rodona l'ha integrat Eloi Puertas, professor dels estudis en Enginyeria Informàtica (UB) i col·laborador de la UOC; Antoni Espinosa, adjunt al Vicerectorat de Campus i Sostenibilitat per a les TIC (UAB); Eduard Gil, vicegerent de Tecnologia i Recursos d'Informació (UPF); Pepus Daunis, vicerector de Qualitat i Transparència (UdG); i Antonio Moreno, sostdirector ETSE de la URV.
La TSIUC'24 ha estat possible gràcies a la tasca duta a terme pel comitè de programa format per Manel Lozano (UPF), Dídac López (UdG), Enric Espejo (UOC) i Caterina Parals i Gorka Roldan (CSUC), l'organització del CSUC i la col·laboració de la UOC i de Do It Now.
Albert Portugal (CSUC) parla dels grups de treball de les universitats per a la implementació de la IA.
Alberto Robles (Logicalis Group), ofereix un enfocament pràctic a la implementació ètica i responsable de la IA.
Les tarifes per al 2025 ja estan disponibles al lloc web oficial del CSUC, des d'on es poden consultar tots els detalls i preus actualitzats dels diferents serveis que s'ofereixen. En general, les tarifes han augmentat un 3% respecte el 2024 per la previsió d'increment dels sous públics i dels costos externs.
El 10 de desembre s'ha resolt la Convocatòria 2024 del Pla Serra Húnter (PSH) Sènior, la branca del PSH que té com a objectiu fomentar la contractació de professorat distingit Serra Húnter per a les universitats públiques catalanes. S'han rebut 15 propostes, i 10 han obtingut dotació econòmica.
El CSUC ha organitzat una jornada de presentació de les noves infraestructures de càlcul i emmagatzematge, dirigida especialment a les universitats i institucions de recerca. L'objectiu de la jornada, que ha reunit unes setanta persones, ha estat donar a conèixer les característiques, prestacions i usos de les noves infraestructures del Consorci.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital