CSUC

La UAB celebra la incorporació de 10.000 tesis a TDX

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha estat la primera universitat que ha arribat a la xifra de 10.000 tesis doctorals incorporades al repositori Tesis Doctorals en Xarxa (TDX), que gestiona el CSUC i en què participen totes les universitats de Catalunya i d'altres de parla catalana. El TDX recull en l'actualitat més de 35.000 tesis.

"Aquest assoliment palesa el bon funcionament i la qualitat dels programes de doctorat de la Universitat i reflecteix l'important tasca que s'hi està fent en recerca i formació de nou personal de recerca i professorat, que dóna a l'alumnat competències i capacitats per enfrontar-se als reptes actuals i de futur", assenyala el rector de la UAB, Javier Lafuente, qui destaca també el paper de les tesis doctorals com a "motor de la recerca a les universitats i instituts". 

La tesi 10.000 ha estat realitzada per Marta Minguet Sánchez i porta per títol Paper dels productes avançats de la glicació (AGE) en l’envelliment del cor. El treball ha estat dirigit per la Dra. Marisol Ruiz-Meana i presentat al Departament de Medicina de la UAB.

Per celebrar la fita, la UAB i el CSUC han organitzat un acte al Rectorat de la UAB que ha comptat amb la participació del vicerector de Recerca i Transferència de la Universitat, Armand Sánchez; l’autora de la tesi, Marta Minguet; la directora general del CSUC, Montse Soler, i el director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, Joan Gómez Pallarès.

Marta Minguet ha manifestat el privilegi de poder representar els doctors i les doctores que l'han precedit i ha destacat el paper dels treballs doctorals en la generació de coneixement.

Montse Soler ha destacat l'aportació que suposa a la fita que la tesi hagi estat feta per una dona, "sabem que sense diversitat no hi ha qualitat i sabem que necessitem més dones científiques", i que hagi estat escrita en català, "donant-li així el mateix valor que la llengua franca de la ciència".

Joan Gómez Pallarès ha remarcat el compromís de la UAB "amb l'estratègia de posar la ciència bàsica que som capaços de generar com a país a disposició del món" i el TDX com un "element clau de la transmissió de coneixement des de Catalunya", que "hem de millorar i fer progressar un cop aprovada la llei de la ciència en tràmit al parlament".

Armand Sánchez, vicerector de Recerca i Transferència, ha agraït "l'esforç de totes les persones que treballen perquè el doctorat de la UAB sigui un dels més prestigiosos del país", tot destacant "el compromís de la Universitat per continuar avançant amb la ciència oberta i la transferència de coneixement a la societat". Sánchez ha assenyalat "la bona tasca feta per la Universitat en matèria de doctorat" i el fet "d'estar entre les tres primeres universitats en recursos obtinguts en la convocatòria d'ajuts a la requalificació del sistema universitari del Ministeri d'Universitats, que permetrà a un centenar de doctors joves de la UAB gaudir d'un ajut Margarita Salas".

De les 10.000 tesis dipositades al TDX, un 33% corresponen a l'àmbit de Ciències i Enginyeries, un 30% a Ciències de la Salut, un 26% a Ciències Socials i Jurídiques i un 11% a Arts i Humanitats.

La UAB també va ser la primera universitat en arribar a la tesi número 9.000 l'any 2020 i a la tesi 5.000 l'any 2015.

Armand Sánchez, vicerector de Recerca i Transferència de la UAB, i Marta Minguet, autora de la tesi 10.000 de la UAB al TDX, amb els diplomes acreditatius del CSUC de l’assoliment.

D'esquerra a dreta, Montse Soler, directora general del CSUC; Armand Sánchez, vicerector de Recerca i Transferència de la Universitat; Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, i Marta Minguet, autora de la tesi 10.000 de la UAB al TDX

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #