CSUC

La UOC reafirma el seu compromís amb la ciència oberta

Ciro Llueca, vicegerent de Recerca i Transferència a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), destaca en una entrevista que li ha fet la mateixa universitat el compromís de la UOC amb la ciència oberta. En aquesta línia, Llueca parla del Pla de reforma d'avaluació de la recerca 2024-2027, que s'està redactant, i que preveu l'avaluació de les persones investigadores de manera més qualitativa. És a dir, a més de tenir en compte criteris mètrics (citacions), el nou pla també valorarà fins a quin punt l'article acadèmic contribueix al progrés científic i, per tant, genera un impacte en les persones. 

En l'entrevista, Llueca assegura que tant la comunitat acadèmica com els equips de gestió de la UOC estan compromesos amb la ciència oberta. Ho avala amb una dada important, i és que el 71% de la producció científica de la UOC ja és accessible en accés obert, bé perquè s'ha publicat inicialment en accés lliure, o bé perquè s'ha dipositat una versió de l'article a l'O2 Repositori UOC. Un altre fet rellevant de la UOC en temes d'accés obert és que la universitat posa els recursos d'aprenentatge a disposició de tota la comunitat, de manera que a dia d'avui n'hi ha més de 2.000 publicats en obert.

Llueca també s'ha fet ressò del Repositori de Dades de Recerca (RDR), un repositori de dades federat i multidisciplinari que gestiona el CSUC i que augmenta la visibilitat dels conjunts de dades (datasets) que s'hi dipositen, contribuint d'aquesta manera a la ciència oberta. A l'RDR les dades s'hi publiquen seguint els principis FAIR, és a dir, han de ser dades trobables, accessibles, interoperables i reutilitzables. 

Podeu consultar l'entrevista completa al web de la UOC.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #