Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
Coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio, celebrat dilluns 13 de febrer, s'ha presentat a l'Institut d'Estudis Catalans l'Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, un projecte de col·laboració entre l'Institut de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) i la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General d'aquesta universitat. L'Arxiu forma part del projecte digital de l'Observatori de la Comunicació a Catalunya (OCC InCom-UAB) i està liderat per Cinto Niqui, professor del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB.
L'Arxiu recull fragments digitalitzats d'emissores catalanes i espanyoles presents a les bandes de radiodifusió a Catalunya. Es tracta d'un projecte col·laboratiu, sense ànim de lucre i amb voluntat de servei públic, que pretén contribuir a la conservació de la memòria històrica i radiofònica del país, i suposa un primer pas cap al projecte de creació d'un museu de la ràdio a Catalunya.
Els fragments sonors recopilats a l'Arxiu provenen de col·leccions d'aficionats al món de la ràdio, oients fidels, professionals del mitjà i aportacions d'algunes emissores. Per la seva naturalesa col·laborativa, el projecte està obert a les aportacions de tota la ciutadania.
L'Arxiu Inclou mostres breus d'espais radiofònics de diferents gèneres, indicatius d'emissores i publicitat. En el cas dels programes musicals i de radiofòrmula, només es poden escoltar els indicatius i les presentacions prèvies als temes musicals.
Els talls més antics recollits a l'Arxiu es remunten a la dècada dels 50. N'hi ha d'emissores públiques i de privades d'àmbit nacional, però també de ràdios locals de més de 190 municipis diferents, així com una setantena de ràdios escolars i emissores d'altres àmbits de l'anomenat tercer sector radiofònic (emissores impulsades per la ciutadania des del món associatiu, els barris, els moviments socials, etc.). Hi ha també alguns fragments d'emissores internacionals que han emès en català a les bandes d'ona curta.
Els fragments sonors es poden consultar per emissora, programa, presentador i any d'emissió. També és possible navegar pels continguts a través d'un mapa interactiu.
L'Arxiu Sonor s'ha presentat amb més de 2.600 registres, 600 emissores, 900 programes, 780 presentadors, 37 comarques i 190 localitats. Aquestes xifres inicials volen continuar creixent amb les aportacions de particulars i professionals.
El fons de la Biblioteca de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya s'ha incorporat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC). El fons inclou documents relacionats amb la vida acadèmica i les seves funcions en l'àmbit sanitari i higiènic, principalment del territori català, i fons personals d'alguns dels seus acadèmics més il·lustres.
El CSUC ha començat a preparar diferents vídeos explicatius sobre les pautes de catalogació i els procediments de treball al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) per facilitar-ne la seva lectura i comprensió.
El BCNexplor@ (Ajuntament de Barcelona) ha afegit una col·lecció de fotografies de l'arquitecte Ignasi de Lecea al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC).
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital