CSUC

L'Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya es presenta amb més de 2.600 fragments de 600 emissores

Coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio, celebrat dilluns 13 de febrer, s'ha presentat a l'Institut d'Estudis Catalans l'Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, un projecte de col·laboració entre l'Institut de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) i la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General d'aquesta universitat. L'Arxiu forma part del projecte digital de l'Observatori de la Comunicació a Catalunya (OCC InCom-UAB) i està liderat per Cinto Niqui, professor del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB.

L'Arxiu recull fragments digitalitzats d'emissores catalanes i espanyoles presents a les bandes de radiodifusió a Catalunya. Es tracta d'un projecte col·laboratiu, sense ànim de lucre i amb voluntat de servei públic, que pretén contribuir a la conservació de la memòria històrica i radiofònica del país, i suposa un primer pas cap al projecte de creació d'un museu de la ràdio a Catalunya.

Els fragments sonors recopilats a l'Arxiu provenen de col·leccions d'aficionats al món de la ràdio, oients fidels, professionals del mitjà i aportacions d'algunes emissores. Per la seva naturalesa col·laborativa, el projecte està obert a les aportacions de tota la ciutadania.

L'Arxiu Inclou mostres breus d'espais radiofònics de diferents gèneres, indicatius d'emissores i publicitat. En el cas dels programes musicals i de radiofòrmula, només es poden escoltar els indicatius i les presentacions prèvies als temes musicals.

Els talls més antics recollits a l'Arxiu es remunten a la dècada dels 50. N'hi ha d'emissores públiques i de privades d'àmbit nacional, però també de ràdios locals de més de 190 municipis diferents, així com una setantena de ràdios escolars i emissores d'altres àmbits de l'anomenat tercer sector radiofònic (emissores impulsades per la ciutadania des del món associatiu, els barris, els moviments socials, etc.). Hi ha també alguns fragments d'emissores internacionals que han emès en català a les bandes d'ona curta.

Els fragments sonors es poden consultar per emissora, programa, presentador i any d'emissió. També és possible navegar pels continguts a través d'un mapa interactiu.

L'Arxiu Sonor s'ha presentat amb més de 2.600 registres, 600 emissores, 900 programes, 780 presentadors, 37 comarques i 190 localitats. Aquestes xifres inicials volen continuar creixent amb les aportacions de particulars i professionals.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #