CSUC

Les Biblioteques del CCUC: La Biblioteca Museu Víctor Balaguer

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer neix l’any 1884 amb la voluntat d’oferir al públic l’oportunitat de veure reunides múltiples col·leccions bibliogràfiques, artístiques i etnogràfiques, atresorades per Víctor Balaguer al llarg de la seva vida.

El fet que aquestes col·leccions procedeixin tant de Catalunya com d’altres indrets d’arreu del món converteix els espais de la institució en una mostra de curiositats exòtiques als ulls dels usuaris i dels visitants. Balaguer fa construir un edifici de nova planta, que compleixi alhora les funcions de biblioteca i de museu públics, per a contribuir en l’avenç del país. Estava convençut què la cultura constitueix la base del progrés d’un poble.

Amb el temps, les col·leccions de la institució augmenten, sobretot gràcies a les donacions de més fons bibliogràfics i artístics, la qual cosa la converteix en una font bàsica per al coneixement de diferents àmbits des dels inicis de la història fins al segle XX.

Actualment, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer té dues seus: l’edifici històric, inaugurat el 1884, i la Casa del Marquès de Castrofuerte, on hi ha els magatzems dels fons de la institució i els serveis tècnics, entre els quals hi ha el de biblioteca.

Quantitat de fons

Les col·leccions bibliogràfiques més importants de la biblioteca són les següents:

  • Manuscrits: temàtica i cronologia variades ja que hi podem trobar pergamins, llibres religiosos àrabs, documents polítics del segle XIX o textos literaris (de Narcís Oller, Apel·les Mestres, Jacint Verdaguer, Josep Carner, Jovellanos i Emilia Pardo Bazán entre d’altres) i epistolaris personals (Víctor Balaguer, E.C. Ricart, Eduard Toldrà, Joaquim Molas, Joan Magrinyà, José Cruset, Manuel i Teodor Creus, Manuel Capdevila (pare) i Manuel Clausells).
  • Llibres, fullets i fulls impresos: disposa d’una de les millors col·leccions de llibres del segle XIX a Catalunya, destaca com a principal virtut la seva heterogeneïtat, ja que mostra fidelment la variada producció editorial del XIX. La incorporació en aquests darrers anys d’uns 30.000 volums procedents majoritàriament de les donacions de Joan Enric Roig Santacana i, sobretot, de Joaquim Molas, fa que el fons del segle XX sigui comparable al del XIX. Darrerament, la Biblioteca ha incorporat dues donacions, una de gairebé 300 edicions de diferents obres d’Eugeni d’Ors i l’altra de diferents obres de la biblioteca de Francesc Fontbona.
  • Antiquària: està format per llibres des del segle XV fins al 1800. La Biblioteca disposa de gairebé 3.000 llibres d’aquest període, amb alguns exemplars realment notables. Darrerament es gestiona des de la Biblioteca el fons de llibres antics de la biblioteca del Museu Romàntic Can Papiol.
  • Publicacions periòdiques: la majoria dels títols del fons de publicacions periòdiques provenen de l’intercanvi entre el Boletín de la Biblioteca Museo Balaguer i altres publicacions de la mateixa època. La vinculació política de Balaguer amb el món ultramarí va afavorir la recepció de premsa d’arreu del món, principalment d’Amèrica. Amb posterioritat aquest fons ha continuat creixent.
  • Col·leccions especials: compta amb gravats i mapes, goigs, menús, fotografies, auques, cartells, exlibris, etc. L’origen de les col·leccions és divers. La majoria provenen de donacions particulars (diferents col·leccions, de Joan Oliva; alguns goigs, de Vives Sabaté; una part dels menús, del Dr. Thebussem, etc.).
  • Col·leccions personals: la importància de la institució ha impulsat diferents personalitats a dipositar els seus llegats a Vilanova: Josefa Massanès, Dr. Thebussem, E.C. Ricart, Eduard Toldrà, José Cruset, Joan Rius Vila, Joan Magrinyà, Xavier Garcia, Joan Alemany, Joan Enric Roig Santacana, Joaquim Molas, Josep Ivern Salvó, Isidre Molas i Font i Ricard Giralt-Miracle. En altres casos, l’estreta vinculació a la casa n’ha afavorit la formació: Joan Oliva i la impremta Oliva de Vilanova, Eduard Toda, etc. Aquests fons són de temàtica diversa, relacionats amb la professió o els interessos personals dels donants.
  • Col·lecció local: al llarg de la seva història la Biblioteca ha anat recollint documentació diversa relacionada amb Vilanova i la Geltrú i l’àmbit del Penedès. A grans trets aquesta col·lecció està formada per llibres de temàtica o d’autor local, diaris i revistes, fullets, fotografies, manuscrits i documentació diversa d’entitats locals.
  • Arxiu de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer: la llarga història de la institució ha generat un fons format per correspondència, documents comptables i administratius (memòries, actes de la Junta de Patrons, etc.), plànols, informes i documentació diversa de les seccions del Centre d’Estudis de la Biblioteca Museu.

Horari i dades de contacte:

L'horari és dilluns, dimarts, dijous i divendres, de 9.30 a 14.00 h.; dimecres, de 9.30 a 19.00 h.
Adreça: Av. de Víctor Balaguer, s/n, 08800 Vilanova i la Geltrú
Persona de contacte: Laia Manuel i Viejobueno (cap de la Biblioteca Víctor Balaguer) lmanuel@victorbalaguer.cat
Tel. 93 815 4202

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #