Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
L'Annex F del document final del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) mostra els objectius i mesures per a la implementació d'una estratègia catalana de ciència oberta.
D'acord amb les recomanacions de la Comissió Europea i els fulls de ruta implementats en alguns països del nostre entorn (com ara Irlanda, Holanda o França), l'estratègia catalana de ciència oberta s'hauria de vertebrar entorn dels eixos següents:
1- L'accés obert a les publicacions científiques Fer que la producció científica del sistema català de recerca estigui en accés obert i accessible a tothom i contribuir a modificar el sistema actual, a fi que se centri en la manera contemporània de fer recerca, oberta i col·laborativa. Totes les publicacions del sistema català de recerca producte d'activitats finançades amb fons públics s'hauran de trobar en accés obert immediat des d'una plataforma de publicació, un repositori, una revista o un llibre.
2- Gestió de les dades de recerca: cap a les FAIR data (findable, accessible, interoperable and reusable) Aconseguir que les dades de la recerca es publiquin de forma tan oberta com sigui possible i de manera FAIR, a fi de garantir-ne la preservació i la reutilització i desenvolupar bones pràctiques en la gestió de dades de recerca. Les dades generades en el sistema català de recerca hauran de ser trobables, accessibles, interoperables i reutilitzables. A més, per defecte, hauran de ser accessibles de manera oberta i només se n'haurà de restringir l'accés en casos necessaris.
3- Infraestructures per a la ciència oberta Millorar les infraestructures existents (com ara el CSUC) i crear-ne de noves a fi d'integrar els recursos del sistema de recerca de Catalunya en l'ecosistema europeu de l'EOSC (European Open Science Cloud).
4- Capacitats i competències Garantir que qualsevol persona del sistema català de recerca estigui capacitada en els principis de la ciència oberta.
5- Incentius i recompenses Tenir un sistema d'incentius i recompenses basat no tan sols en la publicació de resultats, sinó també en les activitats que es duguin a terme al llarg del cicle de la recerca i que estiguin destinades a promoure els principis de la ciència oberta.
6- Coneixement obert i societat Fomentar la participació de la societat en la recerca i la innovació des de l'inici dels processos d'R+D+I, per harmonitzar els seus resultats amb els valors de la societat. Capacitar la societat perquè pugui participar de manera activa, competent i responsable en les activitats de recerca i innovació.
Per a més informació podeu llegir l'Annex F. Implementació d'una estratègia catalana de ciència oberta. Objectius i mesures.
Diferents departaments de la Generalitat de Catalunya han posat en marxa a finals de 2024 repositoris de prestacions bàsiques (RPB) per recollir, preservar i difondre la seva documentació no administrativa a la ciutadania.
L'Ajuntament de Taradell s'ha convertit en la 44a institució participant a la Memòria Digital de Catalunya amb una col·lecció de partitures de la Cobla Genisenca de la vila. La Biblioteca de Catalunya hi ha afegit una col·lecció de dibuixos de Toni Batllori, i la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona una col·lecció de manuscrits.
El protocol estableix directrius per garantir que el programari desenvolupat durant les activitats de recerca es gestioni de manera eficient i seguint els principis FAIR de la ciència oberta. El CSUC ha col·laborat amb la seva implementació oferint suport i assessorament, a més de l'ús del Repositori de Dades de Recerca.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital