Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
L'Annex F del document final del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) mostra els objectius i mesures per a la implementació d'una estratègia catalana de ciència oberta.
D'acord amb les recomanacions de la Comissió Europea i els fulls de ruta implementats en alguns països del nostre entorn (com ara Irlanda, Holanda o França), l'estratègia catalana de ciència oberta s'hauria de vertebrar entorn dels eixos següents:
1- L'accés obert a les publicacions científiques Fer que la producció científica del sistema català de recerca estigui en accés obert i accessible a tothom i contribuir a modificar el sistema actual, a fi que se centri en la manera contemporània de fer recerca, oberta i col·laborativa. Totes les publicacions del sistema català de recerca producte d'activitats finançades amb fons públics s'hauran de trobar en accés obert immediat des d'una plataforma de publicació, un repositori, una revista o un llibre.
2- Gestió de les dades de recerca: cap a les FAIR data (findable, accessible, interoperable and reusable) Aconseguir que les dades de la recerca es publiquin de forma tan oberta com sigui possible i de manera FAIR, a fi de garantir-ne la preservació i la reutilització i desenvolupar bones pràctiques en la gestió de dades de recerca. Les dades generades en el sistema català de recerca hauran de ser trobables, accessibles, interoperables i reutilitzables. A més, per defecte, hauran de ser accessibles de manera oberta i només se n'haurà de restringir l'accés en casos necessaris.
3- Infraestructures per a la ciència oberta Millorar les infraestructures existents (com ara el CSUC) i crear-ne de noves a fi d'integrar els recursos del sistema de recerca de Catalunya en l'ecosistema europeu de l'EOSC (European Open Science Cloud).
4- Capacitats i competències Garantir que qualsevol persona del sistema català de recerca estigui capacitada en els principis de la ciència oberta.
5- Incentius i recompenses Tenir un sistema d'incentius i recompenses basat no tan sols en la publicació de resultats, sinó també en les activitats que es duguin a terme al llarg del cicle de la recerca i que estiguin destinades a promoure els principis de la ciència oberta.
6- Coneixement obert i societat Fomentar la participació de la societat en la recerca i la innovació des de l'inici dels processos d'R+D+I, per harmonitzar els seus resultats amb els valors de la societat. Capacitar la societat perquè pugui participar de manera activa, competent i responsable en les activitats de recerca i innovació.
Per a més informació podeu llegir l'Annex F. Implementació d'una estratègia catalana de ciència oberta. Objectius i mesures.
El Repositori de Dades de Recerca (RDR) s'ha migrat a la nova infraestructura d'emmagatzematge, així com la resta de respositoris del CSUC. L'actuació assegura que aquests serveis puguin créixer i evolucionar sense limitacions d'espai.
Mireia Alcalá, tècnica de Recursos d'Informació del CSUC, ha presentat els serveis del CSUC per a tot el cicle de vida de les dades de recerca a la 22a Jornada sobre la Biblioteca Digital Universitària (JBDU). Ho ha fet en una xerrada en línia on ha parlat de l'eiNa DMP i el Repositori de Dades de Recerca.
El repositori de la Memòria Digital de Catalunya (MDC) ha superat els 5 TB d'informació emmagatzemada gràcies a la incorporació de noves col·leccions els darrers mesos. El creixement ha requerit l'ampliació de l'espai actual fins als 6 TB.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital