CSUC

L'MDC creix amb noves col·leccions

El repositori de la Memòria Digital de Catalunya (MDC) ha sumat tres noves col·leccions. Dues d'aquestes col·leccions són de la Biblioteca de Catalunya (BC), que hi ha incorporat "Calaix de sastre" i el "Fons Joan Salvat-Papasseit", mentre que el Centre de Documentació de l'Orfeó Català (CEDOC) hi ha afegit el "Fons Manuel Clausells". 

Les col·leccions es trobaran properament catalogades al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i formaran part del Portal de les Col·leccions Especials.

Calaix de sastre

"Calaix de sastre" conté 69 volums de l'obra coneguda amb el mateix nom, i escrita per Rafael d'Amat i de Cortada, baró de Maldà. La sèrie principal d'aquesta obra la constitueix el dietari del baró de Maldà, escrit entre el 1769 i el 15 de febrer del 1819, que relata amb un llenguatge popular i col·loquial el dia a dia a la ciutat de Barcelona, amb notícies i comentaris sobre el conflicte napoleònic. El dietari va acompanyat de volums dedicats a la narració dels viatges i excursions que el baró feia a les seves possessions, molt sovint per assistir a les festes majors, d'algunes peces literàries breus i d'altres textos sobre diversos temes.

El "Calaix de sastre" es considera un dels màxims exponents de la prosa memorialista i autobiogràfica dels segles XVIII i XIX a Catalunya. Una crònica que esdevé una font indiscutible per a la investigació de la Catalunya de l'època, especialment de la ciutat de Barcelona, en molts àmbits, des de la llengua i la literatura, l'art, la geografia, la història, les tradicions, la religió, i la biografia, entre altres temes.

Fons Joan Salvat-Papasseit

El "Fons Joan Salvat-Papasseit" conté documents relacionats amb l'escriptor català; principalment fotografies, cartes i postals de l'àmbit familiar. També s'hi inclou algunes primeres edicions de la seva obra i altra documentació relacionada.

Fons Manuel Clausells

Manuel Clausells (Barcelona, 1889 - Barcelona, 1936) va ser un activista que de seguida es va interessar per les manifestacions culturals de la seva època i va freqüentar llocs com la llibreria Catalonia, l'Ateneu barcelonès, el cafè Quatre Gats o la Unió Musical Espanyola. Entre les seves amistats hi ha el compositor Eduard Toldrà. Clausells va ser soci fundador de l'Associació d'Amics de la Música, i entre els anys 1917 i 1936 va exercir com a secretari de l'Associació Música de Càmera de Barcelona, entitat fundada per Enric Granados i Pau Casals.

Aquesta associació va programar la majoria dels concerts al Palau de la Música Catalana. Clausells es va dedicar a l'organització de concerts i activitats musicals de l'associació que el van portar a ser una figura rellevant a la societat musical catalana. Va mantenir correspondència amb els millors compositors i intèrprets de l'època, com per exemple Manuel de Falla, amb qui va organitzar dos concerts, Maurice Ravel, Igor Stravinsky, Richard Strauss, Pau Casals, Wanda Landowska, Frederic Mompou o Eduard Toldrà, entre d’altres

El "Fons Manuel Clausells" presenta una variació tipològica molt destacada, on sobresurt un gran número de correspondència rebuda i emesa. El fons ofereix tot un ventall de documents per entendre els passos de l'organització dels diferents concerts i actes que va fer l'Associació, com ara cartes d'invitació a músics, orquestres o representants, contractes, repertoris i programes de concerts, cartells i, fins i tot, notificacions dels restaurants i menús dels músics i convidats a les inauguracions. També hi ha invitacions, fotografies, telegrames ultimant detalls dels concerts, targetes, retalls de premsa de l'època i crítiques.

Manuel Clausells va ser assassinat el 1936 i l'Associació Música de Càmera es va dissoldre aquell mateix any. 

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #