Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
El projecte Quantum Spain, impulsat pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA), ha anunciat en un acte al Mobile World Congress de Barcelona que aquest 2023 comptarà amb el primer ordinador quàntic del sud d'Europa. A aquest ordinador hi podrà accedir la comunitat de recerca per a desenvolupar aplicacions d'intel·ligència artificial.
La construcció i posada en marxa d'aquesta infraestructura la durà a terme la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per la startup Qilimanjaro Quantum Tech i la companyia tecnològica espanyola GMV, que ha guanyat el concurs públic obert el juliol de 2022 per a la construcció del que serà el primer ordinador quàntic de la Red Española de Supercomputación (RES). L'ordinador quàntic s'instal·larà al Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC – CNS), que és el coordinador de Quantum Spain, i s'integrarà al superordinador MareNostrum 5, que quan estigui a punt el proper juliol, serà el superordinador més potent del nostre país i entre els més avançats d'Europa i el món.
La integració del nou ordinador quàntic amb el MareNostrum 5 tindrà el potencial d'augmentar notablement l'impacte de la recerca i la innovació en permetre solucions que complementen les capacitats dels supercomputadors actuals. La nova infraestructura estarà a disposició de la comunitat investigadora, empreses i organismes públics, enfortint així el desenvolupament tecnològic i industrial a Espanya i la creació d'ocupació d'alta qualificació.
El cost total de l'ordinador quàntic serà de 8,1 M€. Quantum Spain rep finançament dels fons Next Generation del Pla de Recuperació per a Europa de la Comissió Europea, i s'emmarca alhora al programa Espanya Digital 2026 i l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA).
Al projecte Quantum Spain hi participen els 14 nodes de la Red Española de Supercomputación, de la qual el CSUC també en forma part. En el marc del projecte, el Consorci compta amb la figura d'un especialista en computació quàntica per oferir assistència a empreses i institucions interessades en accedir al computador quàntic o a un dels seus simuladors clàssics.
Dimarts 12 de novembre s'ha celebrat, en format en línia, la jornada de formació sobre l'ús del servei de càlcul del CSUC. A la jornada s'hi ha presentat la nova infraestructura Pirineus III, l'entorn de treball amb especial èmfasi al gestor de cues Slurm i el programari disponible (aplicacions científiques, eines de desenvolupament, etc.) que ofereix el Consorci.
Després d'uns mesos en fase de proves, Pirineus III s'ha posat en producció. El nou supercomputador multiplica per quatre els recursos a disposició de la comunitat de recerca, amb una potència de còmput de més de 2 Pflop/s i 15.000 nuclis.
L'equip BCN eMotorsport va participar el 5, 6 i 7 d'agost a la competició automobilística Formula Student Spain, celebrada al Circuit de Barcelona-Catalunya, amb el nou monoplaça CAT16x. L'equip ha utilitzat hores de càlcul del servei de Supercomputació del CSUC per al disseny del paquet aerodinàmic i de refrigeració del cotxe.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital