Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
Lluís Anglada (CSUC), Angel Borrego (UB) i Ernest Abadal (UB), han publicat un article a Anuario ThinkEPI sota el títol: ¿Qué transforman los acuerdos transformativos?
L'article exposa que el món de la comunicació científica fa anys que està vivint canvis convulsos dels que emergeix una nova realitat. Les revistes científiques estan en crisi a causa de tres factors: el seu accés no és per a tots, els seus costos són excessius i la seva gestió cada vegada s'allunya més de l'acadèmia.
El moviment de l'accés obert empeny amb força perquè l'intercanvi d'informació entre els científics sigui universal, però això exigeix tenir models econòmics que facin sostenible aquest sistema. Un dels possibles models és el dels anomenats acords transformatius, que es caracteritzen per usar els diners tradicionalment destinats a subscripcions per pagar els costos de publicar en obert. Aquest desplaçament en la destinació dels pagaments hauria de ser neutral en costos (és a dir, no implicar més recursos) però permetre que molts articles passin a ser d'accés obert.
A l'article es defineixen i caracteritzen aquests tipus d'acords i es mostren els debats, distorsions i disrupcions que han generat. Els acords transformatius, especialment des de la formulació del Pla S, estan sent usats per alguns països per accelerar la transició cap a l'accés obert, però han generat també interessants discussions. Els acords d'aquest tipus, perjudiquen editors i revistes que són totalment d'accés obert? Seran transitoris o han vingut per quedar-se? Tindran l'efecte de desequilibrar els delicats acords consorciats actuals de repartiment de costos? Generaran un efecte polissó que farà que hi hagi institucions que deixin d'aportar? Són els costos realment neutrals i frenaran els increments?
Podeu llegir l'article complet a Anuario ThinkEPI.
El Repositori de Dades de Recerca (RDR) s'ha migrat a la nova infraestructura d'emmagatzematge, així com la resta de respositoris del CSUC. L'actuació assegura que aquests serveis puguin créixer i evolucionar sense limitacions d'espai.
Mireia Alcalá, tècnica de Recursos d'Informació del CSUC, ha presentat els serveis del CSUC per a tot el cicle de vida de les dades de recerca a la 22a Jornada sobre la Biblioteca Digital Universitària (JBDU). Ho ha fet en una xerrada en línia on ha parlat de l'eiNa DMP i el Repositori de Dades de Recerca.
El repositori de la Memòria Digital de Catalunya (MDC) ha superat els 5 TB d'informació emmagatzemada gràcies a la incorporació de noves col·leccions els darrers mesos. El creixement ha requerit l'ampliació de l'espai actual fins als 6 TB.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital