CSUC

Recolzament de l'accés obert als nous ajuts dels grups de recerca de Catalunya (SGR-CAT 2021)

El 17 de març, el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya ha presentat la nova convocatòria de suport a l'activitat científica dels grups de recerca de Catalunya (SGR-CAT). 

En la nova línia d'ajuts triennals, el Govern ha redoblat l'aposta per la consolidació i el reforçament del sistema de recerca del país. La convocatòria 2022-2024 ha augmentat el pressupost en un 67,25%, respecte a la darrera convocatòria fins a una previsió de 39,3 M€ (13,1 M€ per a cadascun dels tres anys de vigència). Aquest increment suposa un augment de la quantitat dels grups finançats i de la mitjana de l'ajut financer per a cadascun dels grups.

Els SGR-CAT desplegaran l'Estratègia de Ciència Oberta de Catalunya, ja que tota la producció científica que obtingui finançament haurà d'estar disponible en obert per a tota la societat. 

Així ho mostren les bases reguladores d'aquests ajuts (Resolució REU/674/2022) on es recolza l'accés obert en varis dels seus apartats:

  • 10.2 En particular, els ajuts es poden aplicar als conceptes següents: 
    • c) Despeses de publicacions i despeses de difusió de resultats: s'inclouen les despeses de revisió de manuscrits, publicació en revistes científiques i les relacionades amb la publicació en obert i derivades de la incorporació a repositoris de lliure accés.
  • 16.4 Descripció dels criteris d'avaluació externs:
    • a) Producció científica del grup (38%). 
      • Valoració de la producció científica del grup, tenint en compte les llistes i els rànquings existents per a cada àmbit, especialment per a les específiques de ciències socials i humanitats. Es valorarà principalment la producció científica aportada en la selecció del conjunt de 15 publicacions, actes de congressos o proceedings que hagin seguit procediments de revisió de qualitat destacats pel grup i els llibres i els capítols de llibre en els àmbits i les àrees pertinents. 
      • Els llibres i els capítols de llibres es consideraran en funció de la qualitat avalada per les citacions, si n'hi ha, el prestigi de l'editorial avalada mitjançant índexs reconeguts; els editors, la col·lecció en què es publica l'obra, les ressenyes en revistes científiques especialitzades i les traduccions a altres llengües, entre altres. 
    • d) Organització del grup i objectius d'activitat científica pels propers tres anys (10%).  
      • Inclusió de la perspectiva RRI en la concepció, l'inici i el desenvolupament de l'activitat de recerca (gènere, participació ciutadana, accés obert, ètica, educació científica i governança) i la transferència dels resultats de la recerca del grup amb especial èmfasi en la socialització del coneixement. 
  • 26 Publicitat:
    • Des del Departament de Recerca i Universitats s'encoratja i es defensa la publicació en obert dels resultats que es puguin produir gràcies a aquestes bases reguladores, sempre que no siguin susceptibles de protecció de drets de propietat industrial o intel·lectual i d'acord amb la normativa de les institucions pertinents implicades. 
  • 29 Compromisos dels beneficiaris amb l'estratègia de recursos humans de la Unió Europea:
    • Les entitats beneficiàries que destinin part dels fons atorgats a la contractació o cofinançament de contractació de personal es comprometen a seguir les mesures europees de l'HRS4R, les quals promouen que les entitats beneficiàries dels ajuts garanteixin l'excel·lència en la investigació, un entorn institucional atractiu i un marc d'actuacions de suport al desenvolupament professional del personal investigador envers: L'accés obert a publicacions i polítiques de gestió de dades.
  • 30 Comprovació i control:
    • 30.1 L'AGAUR és l'encarregada d'efectuar la comprovació del compliment de les bases reguladores aprovades per aquesta Resolució i de la resta de normativa que li és d'aplicació. Tots els requisits que estableixen les bases han de venir validats per la institució beneficiària però l'AGAUR revisarà les subvencions ja concedides amb un sistema de mostreig que comportarà la comprovació de cada un dels requisits dels expedients seleccionats.

Ajuts transversals per al sistema de recerca català

La convocatòria SGR-CAT és clau per al sistema de coneixement pel seu caràcter transversal, ja que beneficia als investigadors i investigadores en totes les etapes de la seva carrera i al conjunt d'entitats que fan recerca en tots els àmbits científics. Els SGR-CAT diferencien dues modalitats: Grups de Recerca Consolidats (GRC), integrats per personal investigadors de trajectòria consolidada i Grups de Recerca Emergents (GRE), amb un històric de treball més breu, però amb alt potencial científic.

L'estratègia del finançament públic de la recerca està alineada amb la Llei de la ciència de Catalunya (LCC) actualment en tramitació parlamentària. La futura llei catalana aposta per un finançament més robust, competitiu i transparent, amb impacte dels resultats a la societat i en la igualtat d'oportunitats.
 

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #