Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
El projecte de ciència oberta, coordinat per Ernest Abadal, acaba de publicar les Recomanacions a l’administració pública per facilitar la implantació del model de ciència oberta a Espanya, disponibles en català, castellà i anglès.
El document és fruit d'una àmplia anàlisi de la situació de la ciència oberta a Espanya durant els darrers quatre anys, quan hem corroborat un desconeixement notable entre els principals agents implicats, en especial, el personal investigador. Per aquest motiu, i també amb la voluntat d'afavorir una transició cap a la ciència oberta, hem elaborat unes recomanacions adreçades a l'administració pública que serveixin per avançar més ràpidament.
Durant el 2022 i principis del 2023, el foment de la ciència oberta ha experimentat un destacat impuls des del punt de vista legal, gràcies a la reforma de la llei de la ciència i la innovació (2022) i, posteriorment, amb l'entrada en vigor de la llei orgànica del sistema universitari (abril 2023). Suposen un pas molt important per posar en sintonia la investigació espanyola amb el model de ciència oberta, que havia estat impulsat de manera destacada per la Comissió Europea.
Aquestes recomanacions tenen una primera part on es mostra els antecedents de ciència oberta internacionals, nacionals i el marc legal. La segona part presenta i detalla els cinc objectius: l'accés obert, les dades de recerca i l'avaluació de la ciència, més dos objectius de caràcter transversal: la formació i la gestió operativa del canvi. Us animem a consultar-les i compartir-les.
El Repositori de Dades de Recerca (RDR) ha ampliat el límit per al dipòsit de conjunts de dades fins als 500 GB. L'actuació coincideix amb l'actualització de les recomanacions perquè el personal investigador seleccioni un repositori per al dipòsit de dades de recerca.
El CSUC ha presentat el Repositori de Dades de Recerca (RDR) a l'ICIQ OpenData Day. Ho ha fet coincidint amb la recent incorporació del centre a l'RDR, que ja suma 42 institucions.
L'eiNa DMP, que s'utilitza per a la creació de plans de gestió de dades (DMP), s'ha actualitzat a la darrera versió del programari per seguir garantint que sigui una plataforma robusta, flexible i preparada per a les necessitats futures de la recerca. A més, l'AGAUR l'ha recomanat com a eina per a l'elaboració de DMP per als Doctorats Industrials.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital