Durant el mes de gener, la Biblioteca Museu Victor Balaguer ha afegit al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) tres noves col·leccions especials.
- Fons Joan Magriñà: Joan Magriñà i Sanromà (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 23 de desembre 1903 - 11 de setembre 1995) va ser un ballarí i coreògraf català. Des del 1937 fins al 1977 va ser primer ballarí i coreògraf del Gran Teatre del Liceu. Va ser mestre de diverses generacions de ballarins, a destacar María de Ávila, Maruja Blanco, Trini Burrull, Emma Maleras, Filo Feliu, Assumpció Aiguadé, Alfons Rovira, Josep Ferran i Aurora Pons. El fons conté fotografies, cartells, programes, enregistraments sonors i audiovisuals, partitures i manuscrits relacionats amb la carrera professional de Joan Magriñà i amb la seva posterior activitat professional com a coreògraf i director del ballet del Liceu i de Ballets de Barcelona. També formen part del fons els llibres, fullets i publicacions periòdiques provinents de la seva biblioteca personal; així com el seu epistolari i un recull de dossiers que va elaborar sobre els seus deixebles i altres ballarins. El fons va ser una donació dels germans Magriñà a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú l'any 1988.
- Col·lecció de pergamins de l'arxiu de Can Papiol: Es tracta de documents de la família Papiol-Torrens i famílies entroncades (Família Raventós, Família Catà, Família Rocafort) i documents sense relació aparent amb la família (datats a Catalunya, especialment a la Geltrú o la Vila nova de Cubelles i poblacions veïnes). El fons té una tipologia o naturalesa documental molt variada. El tipus més nombrós són els documents de compra-venda. Hi ha nombrosos actes d'establiment de nou, alguns testaments i capítols matrimonials, títols acadèmics i butlles papals. Hi ha nombroses àpoques per diversos conceptes, com pot ser de pagament de dot o de qualsevol compra; també atorgament de poders, assumptes relacionats amb la fundació i regiment de pies causes, i redempció de violaris. La temàtica general dels documents pot ser considerada patrimonial. Alguns documents són trasllat o còpia literal d'altres de més antics. Els tipus de lletra comprenen des de la carolíngia i gòtica més clàssica a la humanística en el més ampli espectre de varietats. La gran majoria de documents acaben amb el Sig+num més o menys historiat del notari, mentre alguns, com ara les butlles papals i els títols acadèmics, conserven el plec amb el segell penjant de cera.
- Arxiu documental de Can Papiol: El fons documental prové de les diferents famílies (Família Raventós, Família Rocafort, Família Bertran, Família Catà, Família Martí, Família Papiol, Família Torrents) que han viscut a la Casa Papiol al carrer Major núm. 32 de Vilanova i la Geltrú (feta construir entre 1790 i 1801 per Francesc de Papiol (1750-1817) i on visqueren els seus descendents fins a l’any 1959). La família Papiol estava establerta a Vilanova i la Geltrú des de 1644 i els seus descendents hi van romandre fins a l’any 1959, moment en què l’immoble i tot el seu contingut, entre ell el fons descrit, va ser venut per Ignacio de Torrents i de Piserra a la Diputació de Barcelona. El fons conté documentació administrativa, comptable, patrimonial i judicial. També hi ha alguns documents religiosos. D'alguna de les famílies o persones hi ha també documentació personal i correspondència. En menor mesura hi ha plànols i fotografies. En destaca el document original de les preguntes i respostes al Qüestionari Zamora.
Podeu consultar totes les col·leccions especials catalogades directament al portal de les Col·leccions especials.