CSUC

Una recerca d'investigadors de biologia de la UB és portada de Nature

En la seva darrera edició, la portada de la revista Nature destaca, amb el titular "Afers del cor", una recerca bàsica feta en exclusiva pel Grup de Recerca Consolidat Evolució i Desenvolupament (Evo-Devo) de la Secció de Genètica de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. El treball desxifra un dels enigmes encara sense resoldre sobre la transició entre estils de vida lliure i sedentària en avantpassats del nostre fílum: els cordats.

Publicar un article a Nature, considerada una de les revistes científiques més influents i prestigioses del món, és una fita molt desitjada per a qualsevol investigador i per a qualsevol universitat o institució de recerca. Que, a més, el treball hagi estat fet íntegrament per un sol grup de recerca és excepcional. I encara més: que aquest treball de recerca bàsica hagi estat destacat a la portada de la revista fa de tot plegat un episodi inaudit, que segurament no havia succeït mai abans a la Universitat de Barcelona, i en comptades ocasions al país.

El treball proposa un nou escenari evolutiu que ajuda a entendre millor l'evolució del nostre fílum i a descobrir com era l'avantpassat dels tunicats, el grup germà dels vertebrats. En concret, revela que les pèrdues massives de gens que van desconstruir la xarxa gènica del cor van facilitar la transició cap a un estil de vida pelàgic lliure en les apendiculàries tunicades, a partir d’una forma ancestral sedentària.

En un context internacional altament competitiu, no és gens habitual que un equip d'una única universitat pública signi de manera exclusiva un article científic en una revista de prestigi. En el cas de la UB i Nature, per exemple, només en menys de cinc ocasions anteriors s'ha aparegut publicacions amb el format d'aquest article. Per tant, els resultats del nou treball destacat a la portada posen en valor la recerca duta a terme a les universitats públiques i posen de manifest la urgent necessitat de donar-les més suport i d'augmentar-ne el finançament per poder avançar en el món de la recerca i del coneixement.

Més informació:

- Font: Notícia UB
- Videonotícia sobre aquest article al canal UBTV.
- Per saber més sobre la història que hi ha darrere de l’article, podeu llegir aquesta entrada al portal de la comunitat d’Ecologia i Evolució a Nature.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #