Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
Ciència oberta
Accés gratuït, permanent i sense restriccions a continguts de recerca en benefici de la ciència i de la societat.
El moviment de l'accés obert (Open Access, OA) es basa en la idea que els resultats de la recerca finançada amb diners públics han de ser de domini públic. El moviment defensa un accés permanent, gratuït i sense restriccions als continguts de recerca per tal d'afavorir-ne l'accessibilitat i l'impacte en benefici de la ciència i de la societat.
Existeixen principalment dues vies per fer possible que els resultats de la recerca siguin d’accés obert:
El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va acordar el 2010 un document marc que donava directrius per facilitar que les universitats catalanes aprovessin les seves polítiques institucionals d'accés obert.
Davant dels creixents requeriments de les entitats finançadores per publicar en OA, les universitats catalanes van elaborar al 2015 unes bones pràctiques i una guia de recomanacions adreçades al personal investigador per al compliment dels requisits de difondre en accés obert les publicacions resultants de projectes de recerca en el marc de la Llei de la ciència espanyola i de l'Horitzó 2020 de la Unió Europea.
La Comissió Funcional de l'Àrea de Ciència Oberta ha anat acordant unes mesures afavoridores de l'OA que es basen en:
El Grup de Suport a la Recerca del CSUC ha elaborat una infografia amb ginys, recursos i serveis que poden ser útils per localitzar versions d'articles en accés obert en cas que es cancel·li algun recurs.
El maig del 2018 el CSUC es va adherir a la declaració del SELL (Southern European Libraries Link), associació formada per consorcis de biblioteques de Portugal, Espanya, França, Itàlia, Grècia, Turquia i Israel. Aquesta declaració parteix de la base que els diners que avui es dediquen al sistema de comunicació científica són suficients per fer una transició del sistema actual a un sistema d'accés obert.
El CSUC participa i recolza la comissió de la CRUE en la negociació dels acords transformatius amb diverses editorials de referència.
Tal com s'està fent a diferents països europeus, es vol que els contractes actuals de subscripció es transformin en acords en què es posen en accés obert articles que tenen com a autor/a principal una persona investigadora d'alguna de les institucions incloses en els acords.
Per conèixer els detalls d'aquests acords, disponibles a partir de 2021, i la informació necessària per a les persones investigadores que volen publicar en accés obert, podeu consultar les següents fitxes:
Des de l'any 2018, es monitoritza la despesa per publicar en obert (pagament d'APC) en les universitats de Catalunya per tal de tenir dades totals del cost de la comunicació científica, és a dir, el que es paga per llegir més el que es paga per publicar. Les principals dades d'aquesta monitorització són:
Recull de les diferents polítiques institucionals d'accés obert de les universitats de Catalunya:
Vols saber-ne més?
Vols saber-ne més?
Enllaços d'interès
Documents relacionats
Serveis relacionats o complementaris
Portal que recull i dona accés a informacions, serveis, enllaços d’interès i activitats sobre la ciència oberta a Catalunya.
Més infoDonem suport a les universitats i centres de recerca perquè la gestió de les seves dades de recerca s'adeqüi als requeriments dels organismes de finançament seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable).
Més infoDesenvolupem, implementem i gestionem repositoris de documents i continguts digitals de diverses institucions catalanes perquè siguin accessibles a tothom.
Més infoVisibilitzem i fem difusió de l'activitat investigadora de Catalunya des d'un lloc únic i en forma de dades obertes.
Més infoCol·laborem amb les universitats i centres de recerca per disminuir l'esforç d'adaptació als requeriments de la ciència oberta.
Més infoEl protocol estableix directrius per garantir que el programari desenvolupat durant les activitats de recerca es gestioni de manera eficient i seguint els principis FAIR de la ciència oberta. El CSUC ha col·laborat amb la seva implementació oferint suport i assessorament, a més de l'ús del Repositori de Dades de Recerca.
El Repositori de Dades de Recerca (RDR) reforça la seva interoperabilitat amb la integració de dos nous blocs de metadades, els Local Contexts i els Darwin Core. La nova funcionalitat fa que l'RDR ofereixi més eines per descriure i compartir els conjunts de dades de manera més precisa i significativa, adaptant-se a les necessitats de cada projecte de recerca.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital