CSUC

Ciència oberta

Gestió de dades de recerca

Donem suport a les universitats i centres de recerca perquè la gestió de les seves dades de recerca s'adeqüi als requeriments dels organismes de finançament seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable).

Per què és important la gestió de dades? 

En els darrers anys, les dades recollides, generades o utilitzades en el desenvolupament dels projectes de recerca han rebut l'atenció de la comunitat científica i dels òrgans gestors de la recerca. A nivell europeu, des del programa marc Horizon 2020 i el seu pilot Open Research Data Pilot s'ha promogut la "Gestió de dades de recerca" (Research Data Management, RDM). Aquest concepte és un paraigua que engloba diferents activitats relacionades amb la creació, organització, estructuració, emmagatzematge, preservació i compartició de les dades. És per això que els projectes finançats per la Comissió Europea requereixen que s'elabori un pla de gestió de dades (Data Management Plan, DMP) i es dipositin les dades seguint els principis FAIR (Findability, Accessibility, Interoperability, i Reuse) amb l'objectiu d'augmentar l'eficiència i la transparència de la recerca a través de difondre'n els resultats de forma ràpida i de facilitar-ne la seva reutilització. 

Des del 2016, totes les universitats de Catalunya tenen serveis de suport a la gestió de dades de recerca, que ajuden els/les investigadors/es a fer plans de gestió de dades, a posar les dades en mode FAIR i a publicar-les en els repositoris adequats.

Aquest servei es coordina des del Grup de Treball de Suport a la Recerca, format per representants de les universitats catalanes (UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, UVic-UCC, URL), de les Illes Balears i la Jaume I.

L'activitat del grup s'ha organitzat al voltant de tres grans eixos: 

  • els plans de gestió de dades
  • els repositoris de dades
  • la política d'accés obert a les dades

Què fem al CSUC per publicar les dades de recerca en mode FAIR?

Al CSUC et facilitem les eines perquè la gestió de dades de recerca sigui un procés fàcil i àgil per a l'usuari. Per fer-ho, posem a disposició de les entitats interessades els recursos perquè la publicació de dades de recerca sigui en obert i seguint els principis FAIR. És per això que treballem colze a colze amb les universitats i centres de recerca per fer promoció d'aquests principis i implementar-los en el dia a dia de la recerca a Catalunya. 

Repositori de Dades de Recerca

El Repositori de Dades de Recerca (RDR) és un repositori de dades federat i multidisciplinari l'objectiu del qual és augmentar l'eficiència i la transparència de la recerca gràcies a una difusió ràpida dels datasets i de facilitar-ne la seva reutilització. Repositori de Dades de Recerca permet a les universitats catalanes, centres de recerca CERCA i altres entitats que fan recerca, la publicació de conjunts de dades de recerca en mode FAIR i seguint les directrius de l'European Open Science Cloud (EOSC), del qual el CSUC n'és membre observador. 

Les bases d'aquest repositori de recerca es van establir amb la publicació de l'informe el 2019 FAIR x FAIR. Requeriments factibles, assolibles i implementables per a un repositori de dades de recerca FAIR. Després d'una etapa en accés restringit, el repositori es va obrir al públic el març del 2021.

Pla de gestió de dades amb eiNa DMP

Per ajudar els investigadors a dur a terme una millor recerca és necessari disposar de plans de gestió de dades, un concepte que abasta tasques com ara la recopilació de les dades utilitzades, la seva organització, documentació, emmagatzematge i preservació. Es tracta, per tant, d'elaborar documents que descriuen el cicle de vida de les dades de recerca recopilades i generades en el transcurs d'un projecte. 

Amb eiNa DMP la gestió de les dades de recerca es converteix en un procés més àgil! 

Política d'accés obert a les dades de recerca

Fomentem l'accés obert a les dades de recerca a través d'una presa de posició conjunta entre les diferents universitats mitjançant el document "Proposta per establir una política d'accés obert a les dades de recerca a les Universitats de Catalunya".

També s'ha elaborat un "Model de política de gestió de dades per a una universitat" per facilitar-ne l'aplicació a nivell institucional tal com ha fet, fins al moment, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Oberta de Catalunya.

Vols saber-ne més?

Què és UNIFICAT?

Contacte

Sandra Reoyo
Cap de Ciència Oberta

93 567 9809

Altres serveis que us poden interessar...

Serveis relacionats o complementaris