Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
Ciència oberta
Col·laborem amb les universitats i centres de recerca per disminuir l'esforç d'adaptació als requeriments de la ciència oberta.
La Comissió Europea ha assumit que la transformació del model productiu europeu ha de basar-se en la recerca i la innovació. Les directrius europees respecte a recerca indiquen que aquesta ha de desenvolupar-se en un entorn obert, és a dir, en un ecosistema de comunicació que faciliti que la circulació dels coneixements sigui FAIR (Findable, Accessible, Interpretable and Reusable). A aquesta nova manera de fer ciència se l'anomena ciència oberta.
Els requeriments de la ciència oberta exigeixen que els investigadors segueixin procediments que fins ara no eren habituals. El seu compliment pot ser vist com una dificultat afegida a la seva tasca i, per això, facilitar-los-la ha de ser un objectiu del sistema de recerca d'un país.
La ciència oberta augmenta la qualitat i l'impacte de la ciència fomentant la reproductibilitat i la interdisciplinarietat. Fa que la ciència sigui més eficient perquè es comparteixen recursos, més fiable perquè existeix una millor verificació i rigor, i més sensible a les necessitats de la ciutadania.
És molt més que la disponibilitat en accés obert de publicacions i dades | És l'obertura del procés de recerca, reforçant la recerca i innovació responsable | És la transferència del coneixement científic a la societat |
El nostre objectiu és col·laborar amb les universitats i centres de recerca de Catalunya per disminuir l'esforç d'adaptació als requeriments de la ciència oberta i, a la vegada, incrementar la visibilitat de la recerca feta a Catalunya. Per això, des del CSUC ens encarreguem de desenvolupar els acords presos per la comissió funcional de ciència oberta formada pels vicerectors de recerca.
Facilitem les eines perquè els resultats científics siguin visibles, en obert i d'accés immediat, uns atributs imprescindibles en la ciència oberta. Mostra d'aquest compromís n'és el Portal de la Recerca de Catalunya (PRC), que recull tota la informació sobre la recerca que es fa al nostre territori. També gestionem repositoris digitals cooperatius, com ara de tesis, documents de recerca, revistes, material docent i patrimoni català.
Catalunya ha aprovat el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), un acord de país perquè Catalunya avanci cap al futur i es converteixi en capdavantera en innovació i amb una economia basada en el coneixement. El Pacte incorpora els objectius i mesures per a la implementació d'una estratègia catalana de ciència oberta.
D'acord amb les recomanacions de la Comissió Europea i els fulls de ruta implementats en alguns països del nostre entorn, com ara Irlanda, els Països Baixos o França, l'estratègia catalana de ciència oberta s'hauria de vertebrar entorn dels eixos següents:
Vols saber-ne més?
Vols saber-ne més?
Serveis relacionats o complementaris
Desenvolupem, implementem i gestionem repositoris de documents i continguts digitals de diverses institucions catalanes perquè siguin accessibles a tothom.
Més infoAccés gratuït, permanent i sense restriccions a continguts de recerca en benefici de la ciència i de la societat.
Més infoDonem suport a les universitats i centres de recerca perquè la gestió de les seves dades de recerca s'adeqüi als requeriments dels organismes de finançament seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable).
Més infoPortal que recull i dona accés a informacions, serveis, enllaços d’interès i activitats sobre la ciència oberta a Catalunya.
Més infoVisibilitzem i fem difusió de l'activitat investigadora de Catalunya des d'un lloc únic i en forma de dades obertes.
Més infoEl Repositori de Dades de Recerca (RDR) s'ha migrat a la nova infraestructura d'emmagatzematge, així com la resta de respositoris del CSUC. L'actuació assegura que aquests serveis puguin créixer i evolucionar sense limitacions d'espai.
Mireia Alcalá, tècnica de Recursos d'Informació del CSUC, ha presentat els serveis del CSUC per a tot el cicle de vida de les dades de recerca a la 22a Jornada sobre la Biblioteca Digital Universitària (JBDU). Ho ha fet en una xerrada en línia on ha parlat de l'eiNa DMP i el Repositori de Dades de Recerca.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital