CSUC

25 anys controlant autoritats

El  control d'autoritats és el procés tècnic bibliotecari que tracta d'unir sota una única forma o punt d'accés les diferents modalitats de noms d'un mateix autor, entitat, títol, col·lecció o matèria d’un catàleg bibliotecari automatitzat.  

El control d'autoritats permet mostrar també les relacions que hi pugui haver entre els diferents punts d'accés i que els catalogadors puguin desambiguar noms semblants o idèntics. 

Aquest procés pretén bàsicament que els usuaris puguin trobar totes les obres d'un autor, d'una col·lecció o d'una matèria sota una sola cerca, sense saber totes les variants en què un autor ha publicat, com és el cas de J.V. Foix, o Josep V. Foix o Josep-Vicenç Foix, o Josep Vicenç Foix i Mas o, en el cas que hi hagi dos o més autors amb el mateix nom i primer cognom, que l'usuari pugui identificar ràpidament el que li interessa i que les seves obres no es barregin. 


Per aquesta raó, quan es construeix un catàleg és important controlar les autoritats referenciades, i per això existeix una normativa internacional, actualment les RDA (Resource Description Accés) que marca les directrius per identificar quina forma s'ha d'emprar. Aquesta normativa és internacional per tal que tots els catàlegs d'arreu del món identifiquin els autors, col·leccions, títols d'obres i matèries de la mateixa manera.

Normalment les biblioteques nacionals tenen projectes cooperatius per construir el seu catàleg d'autoritats com ara la Library of Congress, la Biblioteca Nacional de España, la Bibliothèque nationale de France o el projecte VIAF (Virtual Internacional Autority Files) projecte conjunt de diverses biblioteques nacionals implementat i allotjat a OCLC on hi participa també el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC).

A Catalunya, el llavors CBUC, ara integrat al CSUC, com a institució gestora del CCUC va arribar a uns acords amb la Biblioteca de Catalunya (BC) per treballar conjuntament en la creació de registres d'autoritat. D'entrada es va acordar que les autoritats es crearien en el CCUC de manera que així s'ampliava molt el nombre de bibliotecaris que podien treballar autoritats i, per tant, augmentar el nombre de registres d'autoritats creats.

Per començar, totes les universitats de Catalunya es van comprometre a crear registres d'autoritats dels seus docents i dels seus departaments i la BC a validar els diferents departaments de la Generalitat. A banda d'això, s'ha redactat un manual acordat per totes les institucions consorciades per la creació de registres d'autoritats que pot emprar qualsevol biblioteca del país que estigui interessada en crear registres, prèvia formació per part de la BC.

També s'ha treballat per carregar i depurar en el CCUC els possibles registres d'autoritats duplicats de noms i títols que les diferents universitats tenien creats en els seus catàlegs locals. Era una feina que s'havia anat fent amb molta cura al llarg de molts anys i que valia la pena aprofitar i compartir.

El 2021, amb la migració al nou sistema de gestió bibliotecària Alma, s'han carregat també al CCUC els registres d'autoritat de matèries de la Llista d'encapçalaments de matèria en català (LEMAC) gestionada per la BC i els registres d'autoritat del Thesaurus de la Universitat de Barcelona (THUB), per tal que puguin ser usats fàcilment per totes les biblioteques del CCUC.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #