Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
Universitats catalanes participen en un projecte liderat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) per a l'intercanvi automatitzat de dades de l'alumnat de manera segura, àgil i efectiva. El projecte respon als objectius de modernització i digitalització del sistema universitari espanyol i està finançat amb 940.000 € que procedeixen del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons Next Generation de la Unió Europea. Concretament, el projecte s'emmarca dins el Pla UniDigital per reduir la bretxa digital en l'àmbit universitari, desenvolupat pel Ministeri d'Universitats, dins l'estratègia España Digital 2026, el full de ruta per a la transformació digital del país.
Dins del pla UniDigital, l'objectiu és evolucionar el model actual d'interoperabilitat que ofereix la plataforma CAMINS per facilitar l'intercanvi de dades universitàries de qualsevol tipologia, alineant-les als estàndards europeus i a la potencialitat de nous models de compartició de dades entre iguals. Com a resultat, s'obtindrà una xarxa d'interoperabilitat en què una persona usuària d'una universitat, amb els permisos i autoritzacions corresponents, interactuarà per realitzar un intercanvi automatitzat de dades amb terceres parts. Això vol dir que, un cop finalitzat el projecte, ja no caldrà que l'alumnat, per exemple, hagi de presentar documentació a les diferents universitats.
La nova plataforma CAMINS té com a fita establir-se com la plataforma comuna per a tot el sistema universitari espanyol. De moment, però, són cinc les universitats públiques catalanes que interconnectaran les seves dades gràcies al projecte. És el cas de la URV, com a coordinadora, i la UAB, UB, UdG i UPC. Per la seva banda, la UdL i la UOC hi estan involucrades com a universitats observadores, i el CSUC hi participa en qualitat de proveïdor de la infraestructura.
L'empresa a càrrec de desenvolupar, implementar i adaptar la nova plataforma CAMINS és Cybernetica, una de les principals empreses tecnològiques d'Estònia, país que és considerat model de la digitalització. CAMINS es basarà precisament en el programari de codi obert X-Road, implantat a l'administració pública d'Estònia, i que garanteix la confidencialitat, integritat i interoperabilitat entre les parts que intercanvien dades.
CAMINS posarà el focus sobre set casos d'ús inicials amb l'objectiu de popularitzar la solució i guanyar nous adeptes. Així, el nivell d'idioma, la morositat, el cens interuniversitari, l'alumnat titulat, l'actualització de dades de l'alumnat estudiant titulació interuniversitària, el certificat acadèmic oficial i els certificats PAU seran objecte d'implementació sobre l'ecosistema d'interoperabilitat.
El projecte estarà plenament operatiu, com a màxim, el desembre de 2023.
El CSUC ha estat present el 13 de març a Madrid al UiPath Agentic Automation Summit 2025, un dels esdeveniments més rellevants sobre automatització intel·ligent a Espanya. Albert Portugal, cap d'Administració Digital, hi ha parlat de robotització de processos.
Albert Portugal, cap d'Administració Digital al CSUC, ha parlat de contractació pública i de l'experiència del CSUC en l'ús de sistemes dinàmics d'adquisició al Congrés Govern Digital 2025, a Barcelona.
El CSUC ha organitzat el 20 de novembre a la Universitat de Girona (UdG) la III Jornada de protecció de dades a les universitats catalanes amb l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT).
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital