Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
El CATNIX, el Punt Neutre d'Internet a Catalunya gestionat pel CSUC, ha celebrat els 25 anys del seu naixement en un acte el 23 d'octubre al Claustre de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. A l'acte hi ha assistit una setantena de persones, entre les quals representants d'altres punts neutres, entitats connectades i representants d'universitats.
Xavier Peiró, ex director TIC del CSUC, ha obert els parlaments amb una referència al CATNIX com a "infraestructura de quilòmetre 0 que va permetre el 1999 la interconnexió de diferents operadors i ha facilitat que els seus serveis siguin millors". Peiró també ha tingut unes paraules d'agraïment per a les persones que fan que el CATNIX funcioni.
La cerimònia també ha comptat amb la presència d'Andreu Veà, pioner d'internet i del CATNIX, que ha recordat els inicis del punt neutre català, i com el CATNIX va transformar la manera com s'organitzava i funcionava internet al territori.
Xavier Milà, director gerent del CTTI, ha fet un agraïment a les empreses connectades al CATNIX, tant a les noves incorporacions com a les que hi són des de fa temps, destacant "l'aposta que fan per l'intercanvi local". En aquest sentit, Milà ha remarcat la importància de tenir un punt neutre d'internet 100% català i connectat al món, que és membre fundador d'Euro-IX i reconegut al món dels punts neutres.
La celebració dels 25 anys del CATNIX coincideix amb la posada en marxa d'un nou punt de presència del punt neutre, que enforteix la seva xarxa.
El CATNIX ha enfortit la seva xarxa amb el nou node de connexió instal·lat el passat mes de juliol a la Barcelona Cable Landing Station (Barcelona CLS), l'estació d'aterratge i interconnexió de cables submarins de fibra òptica on opera AFR-IX telecom, ubicada a Sant Adrià de Besòs.
Gràcies a aquest acord entre el CATNIX i AFR-IX telecom, Barcelona CLS es converteix en el quart punt de presència del CATNIX, juntament amb els que el punt neutre té emplaçats a Equinix (Barcelona), bitNAP (L'Hospitalet de Llobregat), i el primerenc node de CATNIX al propi CSUC, a la Zona Universitària de Barcelona.
Alex Ramoneda, Deputy COO de Barcelona CLS valorava així l'acord: "Per a AFR-IX és rellevant comptar amb CATNIX, un punt neutre de referència a Catalunya, i estem molt satisfets de poder oferir als nostre clients la connexió al node del CATNIX per millorar la connectivitat i l'intercanvi de tràfic, enfortint especialment la xarxa d'intercanvi local".
Per al CATNIX, el nou node és també estratègic pel seu creixement. Olga Lanau, directora general del CSUC, declara: "Amb l'obertura d'aquest quart node a la Barcelona CLS, el CATNIX es consolida com a punt neutre proper a les empreses i a la ciutadania de Catalunya, millorant la redundància i la resiliència amb la creació d'un anell amb la resta de nodes de presència. Ser a la Barcelona CLS és un pas endavant per millorar la connectivitat i l'intercanvi de tràfic d'internet a Catalunya".
El CATNIX compta actualment amb més de 50 xarxes connectades amb més de 300 PB de tràfic anual, i amb la incorporació del nou node a Barcelona CLS s'estima que es podrà incrementar el tràfic de dades un 25%.
Les empreses connectades al CATNIX es beneficien del que representa una plataforma de peering local per intercanviar tràfic amb la mínima latència. El punt neutre ofereix un estalvi de costos, ja que amb una sola connexió al punt neutre es pot accedir a multitud de xarxes de diferents empreses i es redueixen els costos del trànsit, ja que tot el tràfic local no ha de fluir per la via de connexions internacionals. A més, el CATNIX apropa altres serveis d'internet a les seves entitats connectades amb màxima qualitat i mínima latència.
La seu que l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) té a Sant Adrià de Besòs ha ampliat dels 100 Mbps als 200 Mbps la seva connexió amb l'Anella Científica.
Les Escoles Universitàries Gimbernat (EUG) han ampliat la connexió a l'Anella Científica, la xarxa acadèmica i de recerca de Catalunya. Dels dos ports a 100 Mbps cadascun, l'entitat passa ara a un port de 500 Mbps.
Maria Isabel Gandia, cap de Comunicacions del CSUC, ha participat a la 89a edició del RIPE Meeting, una trobada on proveïdors de serveis d'internet, operadors de xarxes i altres parts interessades comparteixen experiències, novetats i millor pràctiques.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital