CSUC

El CSUC participa a les XXXII Jornades Tècniques de RedIRIS

  • Publicat el 30-05-2024
  • CSUC

El CSUC ha participat a una nova edició de les Jornades Tècniques de RedIRIS, que en aquesta ocasió s'han celebrat del 28 al 30 de maig a la Universitat de les Illes Balears (UIB). L'esdeveniment ha reunit membres de la comunitat acadèmica i de recerca de tot Espanya per intercanviar experiències i coneixements en l'àmbit de les infraestructures i serveis TIC per a la docència, la recerca i la gestió; la seguretat i la privacitat; l'eficiència i la sostenibilitat; les tecnologies emergents; la intel·ligència artificial; i la ciència oberta.

Per part del CSUC, Ivan Fustero, cap d'Operacions i Ciberseguretat, i Adrián Macía, cap de Càlcul Científic, han presentat les noves infraestructures de càlcul científic (Pirineus III) i d'emmagatzematge massiu de dades que ha adquirit el Consorci gràcies, en part, a fons del programa Next Generation EU. La ponència, que es pot consultar en obert al programa de les jornades, s'ha inclòs dins la sessió dedicada a eficiència i sostenibilitat, i és que la nova infraestructura del CSUC incorpora sistemes elèctrics i de climatització molt més eficients i sostenibles que redueixen la petjada energètica a la vegada que milloren el rendiment dels equips. 

Amb la nova infraestructura d'emmagatzematge, el CSUC pot oferir una capacitat màxima de 50 petabytes (PB) per a emmagatzemar i compartir grans volums de dades, quan fins ara el llindar se situava als 2 PB. L'augment de capacitat permet incrementar la presència del CSUC en l'àmbit de la recerca catalana i altres institucions públiques, sumant nous usuaris a partir d'ara. Pel que fa als nous equips de càlcul o supercomputació, la potència de càlcul (Tflop/s) del nou Pirineus III es multiplica per 4,5. 

En les mateixes jornades, però en una sessió dedicada a la xarxa, Maria Isabel Gandia, cap de Comunicacions del CSUC, ha introduït les principals novetats de l'Anella Científica en un any marcat per la posada en marxa de la setena etapa de renovació tecnològica d'aquesta xarxa acadèmica i de recerca catalana. Així, Gandia ha parlat de les diferents ampliacions i migracions que s'han dut a terme a l'Anella i de la situació actual d'aquesta xarxa. 

A banda, Gandia ha aprofitat les jornades tècniques per fer difusió del projecte de GÉANT sobre formació en orquestració, automatització i virtualització (OAV) en què participa el Consorci com a third party de RedIRIS: la Network eAcademy

Totes les presentacions de les jornades es poden consultar al web del programa en format PDF, des d'on també es poden recuperar els vídeos de cadascuna de les sessions.

Ivan Fustero, cap d'Operacions i Ciberseguretat, i Adrián Macía, cap de Càlcul Científic, durant la presentació de les noves infraestructures del CSUC.

Adrián Macía, cap de Càlcul Científic, explicant les característiques del nou Pirineus III.

Maria Isabel Gandia, cap de Comunicacions, explica el projecte de formació en orquestració, automatització i virtualització (OAV) de GÉANT.

Maria Isabel Gandia, cap de Comunicacions del CSUC, presenta les principals novetats de l'Anella Científica.

Ponents en una de les sessions a les Jornades Tècniques de RedIRIS.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #