Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
El CSUC ha organitzat el 10 de desembre una jornada de presentació de les noves infraestructures de càlcul i emmagatzematge. La jornada ha estat especialment dirigida a les universitats i institucions de recerca, amb l'objectiu de donar a conèixer les característiques, prestacions i usos de les noves infraestructures del Consorci. L'esdeveniment ha comptat amb la participació d'una setantena de persones, tant de la comunitat usuària actual com de persones interessades a explorar les possibilitats que ofereixen aquestes infraestructures.
Caterina Parals, directora TIC del CSUC, ha obert la jornada amb una explicació detallada sobre què és el CSUC. Parals ha destacat els àmbits fonamentals de serveis que ofereix el Consorci, que inclouen els serveis TIC, amb especial èmfasi a les grans infraestructures de recerca. Parals ha subratllat la importància de proporcionar suport integral des de la recopilació i l'anàlisi fins a la preservació i la compartició de dades per satisfer les necessitats de la comunitat investigadora, una tasca que necessita de grans infraestructures com les que el CSUC ofereix.
A continuació, Adrián Macía, cap de Càlcul Científic del CSUC, ha presentat el nou supercomputador Pirineus III, que multiplica per quatre els recursos a disposició de la comunitat de recerca, amb una potència de còmput de més de 2 Pflop/s i 15.000 nuclis. La capacitat de càlcul de Pirineus III es divideix en tres parts clarament diferenciades per optimitzar el rendiment i la utilització de recursos segons el tipus de tasca computacional i les característiques específiques de cada aplicació. D'aquesta manera, Pirineus III té un bloc amb nodes de propòsit general, útil per a aquelles tasques que no necessiten un accés massiu a la memòria. També té un bloc amb major capacitat de memòria, especialment indicat per aplicacions que necessiten manejar grans quantitats de dades, i un altre bloc amb nodes accelerats amb unitats de processament gràfic (GPU), útils per a aplicacions d'intel·ligència artificial.
Ivan Fustero, cap d'Operacions i Ciberseguretat, ha explicat els nous equips d'alt rendiment i amb capacitat per a emmagatzemar grans volums de dades. El servei d'emmagatzematge del CSUC, amb una capacitat de 60 PB en total, s'ha dissenyat per oferir solucions avançades a institucions que necessiten espais segurs, escalables i de gran capacitat per a la gestió de dades.
Amb la renovació dels equips, tant de càlcul com d'emmagatzematge, s'ha adequat l'espai a les característiques de la infraestructura, tant la nova com la ja existent, així com també s'han canviat els sistemes elèctric i de climatització, ara molt més eficients i sostenibles. Al final de la jornada, les persones assistents han tingut l'ocasió de visitar els nous espais del Centre de Processament de Dades (CPD) del CSUC per tenir una visió més completa del potencial i les capacitats que ofereix.
La jornada ha estat una oportunitat per a les institucions acadèmiques i de recerca de Catalunya per conèixer de primera mà les noves infraestructures i els serveis que el CSUC posa a la seva disposició, fomentant així la innovació i l'eficiència en els seus projectes. La presentació es pot consultar en obert.
La renovació de la infraestructura ha rebut finançament de la Unió Europea. En el cas de Pirineus III, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea - NextGenerationEU - a través de la convocatòria per a Equipament Científic i Tècnic de la Agencia Estatal de Investigación, i de la convocatòria de 2022 per a Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS), finançada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. També ha comptat amb fons propis. Pel que fa a la infraestructura d'emmagatzematge, el finançament procedeix del fons REACT-EU (Ajuda a la Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d'Europa) com a resposta a la pandèmia de COVID-19, a través del Programa Operatiu FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) de Catalunya per al període 2014-20.
Les tarifes per al 2025 ja estan disponibles al lloc web oficial del CSUC, des d'on es poden consultar tots els detalls i preus actualitzats dels diferents serveis que s'ofereixen. En general, les tarifes han augmentat un 3% respecte el 2024 per la previsió d'increment dels sous públics i dels costos externs.
El 10 de desembre s'ha resolt la Convocatòria 2024 del Pla Serra Húnter (PSH) Sènior, la branca del PSH que té com a objectiu fomentar la contractació de professorat distingit Serra Húnter per a les universitats públiques catalanes. S'han rebut 15 propostes, i 10 han obtingut dotació econòmica.
El CSUC ha organitzat una jornada de presentació de les noves infraestructures de càlcul i emmagatzematge, dirigida especialment a les universitats i institucions de recerca. L'objectiu de la jornada, que ha reunit unes setanta persones, ha estat donar a conèixer les característiques, prestacions i usos de les noves infraestructures del Consorci.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital