CSUC

El projecte "Transcriu-me!!" estrena interfície

L'eina de ciència ciutadana "Transcriu-me!!", impulsada per la Biblioteca de Catalunya amb la col·laboració del CSUC, per millorar l'accés als continguts digitals, ha actualitzat i renovat la seva interfície web. L'actuació s'ha realitzat en el marc del projecte "Serveis per incrementar la competitivitat del sistema de coneixement de Catalunya", finançat pel Pla de Recuperació Next Generation, com a part de la resposta de la Unió a la pandèmia de COVID-19 en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 amb un ajut de 12,73 M€.

"Transcriu-me!!" és una iniciativa de col·laboració (crowdsourcing) que fomenta la ciència ciutadana. Les transcripcions acabades s'incorporen periòdicament a les digitalitzacions de la Memòria Digital de Catalunya (MDC) o d'altres repositoris amb les mateixes finalitats.

Amb participació ciutadana, els documents es poden cercar per qualsevol paraula del text, cosa que millora els resultats de les cerques al portal, facilita el descobriment dels documents i contribueix a fer conèixer el patrimoni del país.

L'estrena de la nova interfície es fa amb la incorporació de dues noves col·leccions disponibles a l'MDC. D'una banda, s'hi ha afegit la col·lecció "Cartes als Reis d'Orient" de la Universitat de Barcelona, que recull més de 600 documents redactats entre els anys 1921 i 1925, procedents de les ciutats de Madrid i Terrassa, que es van recopilar com a material d'estudi per al personal investigador interessat en la cultura popular catalana i els valors dels infants, estudiant-ne el contingut des d’una perspectiva etnogràfica i psicològica. La naturalesa manuscrita d'aquestes cartes dificulta la lectura i la recuperació de la valuosa informació que contenen, i per aquest motiu és tan important la seva transcripció.

Per altra banda, s'ha incorporat la col·lecció "Pergamins del Monestir de Sant Daniel" de la Universitat de Girona, que recull gairebé 1.600 documents de l'arxiu històric de la comunitat de Sant Daniel. S'alberga documentació de dos fons i una col·lecció: el fons monacal produït per la comunitat de Sant Daniel de Girona com a conseqüència de la seva activitat i de la dels monestirs que durant el segle XV s'hi van annexionar; el fons Família Mallol de Vilopriu, s. XVI-XIX, que és un fons patrimonial produït i agrupat per diferents generacions de la Família Mallol, pagesos del poble de Vilopriu que explotaven les seves propietats al llarg de la vall del Llémena; i la col·lecció de Goigs del Monestir de Sant Daniel de Girona.

Us convidem a participar en la seva transcripció i col·laborar en el projecte de ciència ciutadana!

Logotip dels fons europeus React-U

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #