CSUC

La Biblioteca de la UOC estrena nou web

Cada any, el web de la Biblioteca de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) rep entorn de quatre milions de visites, i la comunitat universitària hi baixa més de quatre milions d'articles i altres documents digitals. Per facilitar la cerca de recursos i serveis als diferents públics i donar resposta a les seves necessitats, la UOC ha posat en marxa un nou web de la biblioteca.

S'ha deixat enrere la versió antiga, que es remuntava al 2011, i s'han implementat canvis pel que fa al disseny, l'arquitectura de la informació i la tecnologia amb un nou gestor de continguts (OpenCms). A més, la sortida del web ha coincidit amb l'estrena del nou cercador i la implementació del nou sistema de gestió de biblioteca, juntament amb les universitats del CSUC. Entre els objectius principals del projecte s'ha perseguit:

  • Millorar l'experiència dels usuaris amb una arquitectura renovada i simplificada.
  • Millorar la satisfacció dels estudiants.
  • Millorar el posicionament i la visibilitat del web.
  • Augmentar el consum de la informació que ofereix la biblioteca.
  • Aplicar la marca institucional de la UOC.

Les novetats principals

La coordinadora de la iniciativa web, Natàlia Castellana, assenyala que "escoltar els usuaris i aprendre de la seva experiència ha estat i seguirà sent el leitmotiv del projecte". Així, els canvis del web són la resposta a les necessitats informatives dels seus principals públics.

  • Navegació més intuïtiva per accedir a la informació en menys clics: s'ha dissenyat una nova proposta d'arquitectura de la informació per fer que els usuaris accedeixin fàcilment al que necessiten, donant visibilitat als continguts més consultats. Amb aquest objectiu s'ha donat protagonisme al cercador, destacant-lo a totes les pàgines del web, i s'ha creat un nou espai de preferits on es poden desar bases de dades, altres recursos contractats i les biblioguies.
  • Personalització segons el perfil: cada públic disposa d'una pàgina d'inici personalitzada on podrà consultar els recursos i els serveis específics per a l'aprenentatge, la recerca o la docència.
  • Recursos classificats per les àrees d'estudi de la UOC: una de les peticions més recurrents dels usuaris és trobar informació específica per als seus estudis. Per això, els recursos de la biblioteca i les biblioguies es classifiquen pels àmbits d'estudi de la UOC.
  • Continguts i serveis de la biblioteca accessibles amb les mateixes claus del Campus Virtual de la UOC.
     

Després d'un mes d'haver-se estrenat, el nou web ha rebut més d'un centenar de valoracions que permetran continuar aplicant-hi millores. "L'esforç de moltes persones ha aconseguit la transformació del web de Biblioteca, que amb el nou cercador està més orientat que mai als estudiants", afirma Ciro Llueca, director de Biblioteca i Recursos d'Aprenentatge de la UOC.

Un projecte col·laboratiu

El projecte del nou web de la biblioteca es va iniciar fa gairebé tres anys. La primera etapa es va dedicar al plantejament i la planificació, amb una anàlisi exhaustiva dels punts forts i els elements de millora. Amb aquest objectiu es van entrevistar representants dels públics principals de la biblioteca per recollir necessitats informatives, es va elaborar una nova proposta d'arquitectura de la informació i es van avaluar els primers dissenys amb els diferents públics. El llançament del nou web ha anat acompanyat d'un redisseny dels continguts i formació per acompanyar els usuaris.

El projecte ha sigut transversal i hi han col·laborat diferents equips de treball de la UOC aportant el seu coneixement des d'àmbits diferents (tecnològic, posicionament web, disseny centrat en l'usuari o comunicació). Així, s'han analitzat les necessitats informatives d'estudiants i de personal docent, investigador i de gestió.

Font: UOC

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #