CSUC

La gestió de dades de recerca durant el 2020

El servei de suport a la gestió de dades de recerca s’orienta a donar resposta als dos requisits que demanen diferents agències de finançament, com ara la Comissió Europea (CE) o el Ministerio de Ciencia e Innovación, entre d’altres: elaborar plans de gestió de dades (Data Management Plans, DMP) i publicar en obert les dades de recerca seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable). 

En resposta a aquesta darrera premissa, el 2020 s’ha desenvolupat i iniciat un repositori de dades de recerca basat en el programari lliure Dataverse, que està pensat específicament per a dades de recerca; disposa d’una estructura federada que permet la personalització de cada instància; assigna el DOI com a identificador persistent; permet la inclusió de dades restringides o tancades, i transforma alguns formats de fitxers a formats de preservació, entre d’altres. Totes aquestes funcionalitats permeten el compliment dels requeriments FAIR vigents.

A més, el CSUC ha entrat a formar part de la iniciativa internacional Global Dataverse Community Consortium (GDCC) per tal de col·laborar amb les comunitats existents que usen el programari Dataverse i poder beneficiar-se d’economies d’escala, especialment per assignar els DOI de DataCite.

En paral·lel, s’han començat a establir recomanacions de bones pràctiques en la gestió de dades de recerca que s’han basat en com organitzar, anomenar i versionar fitxers, com citar les dades de recerca, com establir el millor format i també sobre els drets i llicències de les dades de recerca.

S’ha creat també un nou espai a l’eina Confluence del CSUC per recollir la informació relacionada amb aquest nou repositori, les bones pràctiques i els plans de gestió de dades.

D’altra banda, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) s’han incorporat a l’eiNa DMP, amb la finalitat de facilitar als seus investigadors la creació de plans de gestió de dades.

A més de la UIB i l’IFAE, també usen aquest servei les següents universitats: UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, UVic-UCC, URL i UJI. Durant el 2020, l’eiNa DMP ha tingut 203 usuaris que han elaborat 182 nous plans de gestió de dades.

S’han publicat els documents “Plan de Gestión de Datos” i “Guia per elaborar un pla de gestió de dades per a doctorands”. També s’han actualitzat les “Recomanacions per seleccionar un repositori per al dipòsit de dades de recerca: Versió 5, Octubre 2020”.

Pel que fa a difusió, s’ha elaborat el vídeo “Pla de gestió de dades per a doctorands” sobre el funcionament de l’eiNa que permet redactar un DMP associat a una tesi doctoral. El guió ha estat obra de la UPC, la UPF i la URL, i la producció ha anat a càrrec de La Factoria de la UPF. A més, també s’ha actualitzat el vídeo “Què és un DMP o Pla de Gestió de Dades?”, renovant les pantalles per canvis en el programari i també s’han inclòs subtítols en castellà i anglès.

Quant a activitats de formació, s’ha organitzat un curs al CSUC i un cicle de conferències, celebrat en format telemàtic, per al personal de suport a la gestió de dades de recerca d’universitats i centres CERCA. El curs ha estat “Eines i estratègies per curar dades. Basat en experiències reals” impartit per Clara Llebot, Data Management Specialist a l’Oregon State University, i el “Cicle de conferències sobre la gestió de dades de recerca”, a càrrec de Mercè Crosas, responsable de la gestió de dades de recerca a Harvard University.

Finalment, la UAB ha aprovat una política de dades basada en el “Model de política de gestió de dades de recerca per a una universitat” elaborada pel Grup de Treball de Suport a la Recerca del CSUC.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #