Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
El servei de suport a la gestió de dades de recerca s’orienta a donar resposta als dos requisits que demanen diferents agències de finançament, com ara la Comissió Europea (CE) o el Ministerio de Ciencia e Innovación, entre d’altres: elaborar plans de gestió de dades (Data Management Plans, DMP) i publicar en obert les dades de recerca seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable).
En resposta a aquesta darrera premissa, el 2020 s’ha desenvolupat i iniciat un repositori de dades de recerca basat en el programari lliure Dataverse, que està pensat específicament per a dades de recerca; disposa d’una estructura federada que permet la personalització de cada instància; assigna el DOI com a identificador persistent; permet la inclusió de dades restringides o tancades, i transforma alguns formats de fitxers a formats de preservació, entre d’altres. Totes aquestes funcionalitats permeten el compliment dels requeriments FAIR vigents.
A més, el CSUC ha entrat a formar part de la iniciativa internacional Global Dataverse Community Consortium (GDCC) per tal de col·laborar amb les comunitats existents que usen el programari Dataverse i poder beneficiar-se d’economies d’escala, especialment per assignar els DOI de DataCite.
En paral·lel, s’han començat a establir recomanacions de bones pràctiques en la gestió de dades de recerca que s’han basat en com organitzar, anomenar i versionar fitxers, com citar les dades de recerca, com establir el millor format i també sobre els drets i llicències de les dades de recerca.
S’ha creat també un nou espai a l’eina Confluence del CSUC per recollir la informació relacionada amb aquest nou repositori, les bones pràctiques i els plans de gestió de dades.
D’altra banda, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) s’han incorporat a l’eiNa DMP, amb la finalitat de facilitar als seus investigadors la creació de plans de gestió de dades.
A més de la UIB i l’IFAE, també usen aquest servei les següents universitats: UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, UVic-UCC, URL i UJI. Durant el 2020, l’eiNa DMP ha tingut 203 usuaris que han elaborat 182 nous plans de gestió de dades.
S’han publicat els documents “Plan de Gestión de Datos” i “Guia per elaborar un pla de gestió de dades per a doctorands”. També s’han actualitzat les “Recomanacions per seleccionar un repositori per al dipòsit de dades de recerca: Versió 5, Octubre 2020”.
Pel que fa a difusió, s’ha elaborat el vídeo “Pla de gestió de dades per a doctorands” sobre el funcionament de l’eiNa que permet redactar un DMP associat a una tesi doctoral. El guió ha estat obra de la UPC, la UPF i la URL, i la producció ha anat a càrrec de La Factoria de la UPF. A més, també s’ha actualitzat el vídeo “Què és un DMP o Pla de Gestió de Dades?”, renovant les pantalles per canvis en el programari i també s’han inclòs subtítols en castellà i anglès.
Quant a activitats de formació, s’ha organitzat un curs al CSUC i un cicle de conferències, celebrat en format telemàtic, per al personal de suport a la gestió de dades de recerca d’universitats i centres CERCA. El curs ha estat “Eines i estratègies per curar dades. Basat en experiències reals” impartit per Clara Llebot, Data Management Specialist a l’Oregon State University, i el “Cicle de conferències sobre la gestió de dades de recerca”, a càrrec de Mercè Crosas, responsable de la gestió de dades de recerca a Harvard University.
Finalment, la UAB ha aprovat una política de dades basada en el “Model de política de gestió de dades de recerca per a una universitat” elaborada pel Grup de Treball de Suport a la Recerca del CSUC.
L'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha finalitzat la migració del seu Repositori EAPC cap a un repositori de prestacions avançades, amb noves funcionalitats que permeten una major eficiència i versatilitat.
El Repositori de Dades de Recerca (RDR) ha ampliat el límit per al dipòsit de conjunts de dades fins als 500 GB. L'actuació coincideix amb l'actualització de les recomanacions perquè el personal investigador seleccioni un repositori per al dipòsit de dades de recerca.
El CSUC ha presentat el Repositori de Dades de Recerca (RDR) a l'ICIQ OpenData Day. Ho ha fet coincidint amb la recent incorporació del centre a l'RDR, que ja suma 42 institucions.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital