CSUC

La política de ciència oberta de la Comissió Europea

El darrer número de RECERCAT, el butlletí electrònic del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, dedica un article a la ciència oberta. Aquesta és una prioritat política per a la Comissió Europea (CE) i cobra molta més rellevància en el nou programa Horizon Europe (2021-2027) en comparació del seu predecessor, Horizon 2020.

L'article explica què és la ciència oberta i menciona com la CE identifica vuit pilars d'actuació en ciència oberta que afecten les publicacions, les dades, la integritat, la capacitació i l'avaluació, la integritat, l'educació i competències o la ciència ciutadana, entre altres. 

Informa també com s'avaluaran les pràctiques de ciència oberta en les propostes d'Horizon Europe, ja que aquestes es consideren una part intrínseca del mateix procés de recerca i innovació i s'avaluaran com a part de la metodologia científica seguint el criteri d'excel·lència, que inclou tant l'intercanvi i la gestió dels resultats de l'R+D com el compromís dels ciutadans, la societat civil i els usuaris finals, si s'escau. Qualsevol experiència prèvia sobre pràctiques de ciència oberta serà també avaluada positivament seguint el criteri d'implementació (qualitat dels participants).

L'article també detalla els requisits de ciència oberta a Horizon Europe, que són:

  • Accés obert a publicacions científiques: accés obert immediat a les publicacions científiques revisades per experts (peer review, en anglès), 
  • Gestió de dades de recerca: els beneficiaris han d'incloure un pla de gestió de dades (DMP) tot seguint els principis FAIR en les seves sigles en anglès (que es puguin cercar amb facilitat i que siguin accessibles, interoperables i reutilitzables). 
  • Participació de la societat (ciència ciutadana): es tracta de generar nou coneixement amb la participació activa i imprescindible de la ciutadania en totes les etapes del procés de recerca, sigui en la captació o processament de dades i la seva interpretació, en la definició de problemes, reptes i objectius o bé en el disseny mateix de la recerca, que s'ha de dur a terme conjuntament amb els investigadors. 

Font i més informació: Butlletí RECERCAT

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #