CSUC

La TAC'23 debat sobre les oportunitats i riscos de la IA

La 27a edició de la Trobada de l'Anella Científica (TAC) s'ha celebrat dimarts 20 de juny a la Sala d'Actes de l'Edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) sota el lema "Intel·ligència artificial, un futur ben present" reunint a més de 140 persones en la modalitat presencial, i un pic de 50 persones simultànies a YouTube. 

Daniel Crespo, rector de la UPC, ha inaugurat la TAC'23 recordant que "com a universitats la nostra missió és formar i l'aparició de la IA comporta la seva integració, ja que serà una tecnologia que acabarà per imposar-se a tot arreu, també a la universitat". Per això, ha continuat Crespo, "ens caldrà potenciar tots aquells aspectes on no arriba la IA, com ara reforçar la creativitat, treballar l'educació emocional, establir dinàmiques de col·laboració... i deixar a la IA aquelles tasques més repetitives".

El rector de la UPC ha remarcat que "possiblement això només serà el principi, i que vindrà una etapa d'evolució accelerada de la IA que comportarà que d'aquí 20 anys no siguem capaços de recordar com vivíem sense aquesta tecnologia".

Al seu torn, Olga Lanau, directora general del CSUC, ha posat en relleu que "la TAC serveix per compartir el que es fa, i aprendre de manera conjunta per fer front als reptes que se'ns proposen, en què la IA és d'un d'ells". Lanau ha destacat també "la gran evolució de l'Anella Científica que enguany ha fet 30 anys i ha estat reconeguda com a una infraestructura científica de país per la Llei de la Ciència de Catalunya".

"Tant l'Anella com d'altres infraestructures s'estan renovant aquest any", ha explicat la directora del CSUC, "el que comporta nou equipament amb la col·laboració de Red.es; una nova licitació per al servei de l'Anella que aquest any acaba, i nou equipament de supercomputació que permetrà al CSUC integrar-se a la Red Española de Supercomputación (RES) per oferir no només serveis de càlcul o dades, sinó també serveis d'intel·ligència artificial. Per últim, gràcies als fons del projecte REACT podrem gaudir d'una nova infraestructura d'emmagatzematge amb 50 PB al servei de la comunitat universitària", ha conclòs Lanau.  

La primera sessió de la TAC'23 ha comptat amb la moderació de Mercè Oller, directora de l'Àrea TIC de la UPC, que ha donat pas a la primera ponència de la jornada, protagonitzada per Ricard Ruiz de Querol, autor de "No És Inevitable", i que ha destacat les qüestions que la intel·ligència artificial ens demana.

Acte seguit, Manel Sanromà, de l'Associació CIVICAi, ha presentat aquesta associació civil que té per missió sensibilitzar a la societat sobre l'impacte social i mediambiental de la IA i fer que aquesta tecnologia estigui al servei de les persones i la societat de forma responsable i equitativa. 

Ulises Cortés, del BSC, ha tancat la primera sessió de la TAC'23 mostrant el marc regulatori europeu sobre intel·ligència artificial i, per part del CSUC, Maria Isabel Gandia, cap de Comunicacions, ha presentat les darreres novetats de l'Anella Científica, la xarxa acadèmica i de recerca catalana. 

La segona sessió, moderada per Dídac López, director d'Informàtica de la UdG, ha comptat amb cinc ponències relacionades amb la infraestructura i casos d'ús de la IA. Així, Jordi Torres, de BSC-UPC, ha explicat l'ús de la IA en supercomputació; Javier Peman, d'NVIDIA, els diferents usos a la universitats i la recerca; Albert Castellví, del Sincrotró ALBA, ha explicat com la IA ajuda en la cristal·lografia de macromolècules; Marta Villegas, del BSC, ha presentat el projecte AINA que pretén que les màquines entenguin i parlin català, i per últim, Dimosthenis Karatzas, del CVC-UAB, ha parlat sobre la visió per computador i l'aprenentatge automàtic a Catalunya.

La TAC'23 ha estat possible gràcies a la tasca duta a terme pel comitè de programa format per Mercè Oller (UPC), Dídac López (UdG), Lluís Ariño (URV) i Caterina Parals, Xavier Peiró i Gorka Roldan (CSUC); el patrocini d'Orange Empresas i la col·laboració de DELL, Intel i de la UPC en la seva organització. 

Recull de fotografies de la TAC'23

Daniel Crespo i Olga Lanau en la benvinguda de la TAC'23

Ricard Ruiz de Querol, autor de "No És Inevitable"

Auditori

Manel Sanromà, Associació CIVICAi

Ulises Cortés, BSC

Ponents de la sessió I durant el torn de preguntes

Maria Isabel Gandia, CSUC

Persones assistents durant el descans

Jordi Torres, BSC-UPC

Javier Peman, NVIDIA

Albert Castellví, Sincrotró ALBA

Marta Villegas, BSC

Dimosthenis Karatzas, CVC-UAB

Torn de preguntes del públic

Auditori

Persones ponents de la sessió II durant el torn de preguntes

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #