Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
La Universitat de Barcelona (UB) ha superat el llindar de les 10.000 tesis incorporades al repositori de Tesis Doctorals en Xarxa (TDX). Per commemorar aquesta xifra tan significativa, el dijous 30 de març ha tingut lloc, a l’Edifici Històric de la universitat, un acte per reflexionar sobre l'espai que representa TDX, en què es dipositen les tesis llegides a les universitats catalanes i d'altres procedències.
La número 10.000 de la UB tracta sobre les noves tècniques per analitzar la qualitat de l'aigua, és de l'autora Anna Pinar Méndez, del programa de Doctorat en Biotecnologia de la UB, i porta per títol "Diversitat bacteriana a les etapes de potabilització de les aigües de consum".
La defensa d'aquest treball doctoral es va fer a finals de setembre de 2022, i es pot consultar en obert a TDX des del novembre, fet que n'amplia la seva visibilitat i difusió. En aquest sentit, l'autora de la tesi comenta que "la ciència oberta permet arribar no només a la comunitat científica, sinó també a la societat en general, i aquesta disponibilitat facilita futures col·laboracions, o una continuïtat de la recerca amb altres grups de treball".
Sobre la seva tesi, Pinar explica que "la principal novetat és que s'ha generat un coneixement de quines són les comunitats bacterianes que hi ha als processos de potabilització, que fins ara no es tenia, alhora que s'hi poden detectar variacions que podrien influir en la qualitat i/o seguretat de l'aigua". Pinar treballa al laboratori de microbiologia d'Aigües de Barcelona i ha realitzat la seva recerca en el marc d'un Doctorat Industrial.
Actualment, a TDX s'hi poden consultar més de 39.000 tesis doctorals de 15 institucions i de temàtiques molt diferents. La vicerectora de Doctorat i Personal Investigador en Formació de la UB, Maria Feliu, afirma que "tenir les tesis doctorals a TDX té un doble valor per a la universitat. D'una banda, perquè des del punt de vista de l'activitat de recerca, el personal doctorand hi pot anar a buscar informació, models, etc. D'altra banda, també hi ha una part de retorn, i és que la UB fa investigació i la retorna a la societat, i TDX és una manera de difondre i de posar a l'abast de tothom les recerques que es fan a nivell de doctorat".
A més de les recerques recents que es van incorporant constantment a TDX, aquest repositori també conté tesis de diferents èpoques que s'han digitalitzat per a una millor conservació i difusió. Per a més informació, entra al web de TDX!
Mireia Alcalá, tècnica de Recursos d'Informació al CSUC, ha participat al pòdcast de datos.gob.es sobre "Datos y conocimiento abierto en las instituciones españolas", juntament amb Juan Corrales, gestor del repositori de dades del Consorcio Madroño.
El CSUC ha explicat els serveis que ofereix a la comunitat de recerca per a cadascuna de les etapes del cicle de vida de les dades de recerca, amb especial èmfasi al Repositori de Dades de Recerca (RDR).
El servei, que ofereix el CSUC, continuarà facilitant l’accés obert als treballs acadèmics i científics desenvolupats a la UViC-UCC, promovent la difusió del coneixement i la recerca, i complint amb els mandats d'accés obert.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital