CSUC

L'Anella Científica renova part del seu equipament troncal gràcies a la col·laboració amb RedIRIS

La xarxa acadèmica i de recerca de Catalunya, l'Anella Científica, ha dut a terme una renovació del seu equipament troncal per millorar la capacitat i extensió de la xarxa. La renovació, que s'ha fet mitjançant una col·laboració amb RedIRIS, ha consistit en una primera fase en què s'han instal·lat als encaminadors troncals de l'Anella Científica quatre plaques de quatre ports de 100 Gbps cadascuna i quatre supervisores RSP5-TR, una actuació que ha multiplicat per cinc la capacitat de cada equip de xarxa.

Els encaminadors són dispositius que envien paquets de dades entre xarxes. Amb aquesta ampliació, la comunitat acadèmica i de recerca de Catalunya podrà seguir utilitzant els serveis avançats de comunicacions de RedIRIS, al mateix temps que s'ha dotat la xarxa de més alta capacitat, fiabilitat, seguretat, flexibilitat i control per afavorir la col·laboració entre membres. 

Gràcies a la instal·lació de les noves plaques i supervisores als encaminadors troncals, també s'ha pogut ampliar a 100 Gbps l'enllaç redundant (backup) del troncal de l'Anella. Fins ara, l'enllaç de backup era de 40 Gbps (4x10 Gbps). El canvi ha comportat una optimització de l'arquitectura. D'una banda, perquè gràcies a les noves plaques a ports de 100 Gbps als encaminadors, s'ha desplaçat l'enllaç principal entre els nodes troncals (2x100 Gbps) dels commutadors als encaminadors. I de l'altra, perquè s'ha ampliat i passat l'enllaç de backup als commutadors gràcies a la col·laboració amb RedIRIS, que ha modificat un dels canals entre nodes, que abans anava a 10 Gbps i ara és a 100 Gbps. 

Una altra de les actuacions derivades de la renovació és l'ampliació a 100 Gbps de la connexió de l'Anella Científica al Punt Neutre d'Internet a Catalunya (CATNIX) a cadascun dels nodes (CSUC-CN i CSUC-T). Fins ara, aquesta connexió es feia a 40 Gbps.

La renovació de l'equipament troncal de l'Anella s'ha fet amb finançament procedent dels fons europeus Next Generation EU a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), que a Espanya s'articula al voltant del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Concretament, la renovació de l'equipament s'ubica en la modernització i digitalització del sistema educatiu, dins el Pla UniDigital, que dedica un bloc a les infraestructures digitals. L'encarregat d'executar aquest bloc és el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, mitjançant la seva Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA) i, més concretament, de la seva agència d'impuls a la transformació digital, Red.es, que va encarregar al seu departament RedIRIS portar a terme totes les actuacions. 

Més endavant, es completarà la renovació de l'equipament amb la instal·lació de dos nous commutadors que milloraran l'arquitectura davant problemàtiques en cas de saturació en sortida, ja sigui per culpa d'atacs de DDoS, per grans transferències de dades, etc. 

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #