Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
Els orígens de la Biblioteca de l'Esport es remunten al traspàs de competències de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria d'educació física i esport, l'agost de 1980.
La Direcció General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya heretà un fons bibliogràfic de temàtica esportiva procedent de les institucions anteriors, que volgué organitzar, preservar, incrementar i difondre. A l'inici de la dècada dels 80, tingué lloc la reclamació i retorn d'una part de la col·lecció de llibres del Gimnàs Colon que adquirí la Generalitat republicana i que, després de la Guerra Civil, ingressà a la Delegación Nacional de Educación Física y Deportes i posteriorment a la biblioteca de l'INEF de Madrid.
El retorn d'aquesta valuosa col·lecció propicià que la Direcció General de l'Esport encetés una campanya per obtenir donacions a la biblioteca, que donà el seu fruit entre els practicants i persones interessades o vinculades a l'esport. És, però, l'any 1986 que es pot marcar el naixement de la Biblioteca de l'Esport dins el marc del Museu i Centre d'Estudis de l'Esport Dr. Melcior Colet.
Quatre anys abans, el 1982, aquest edifici del carrer Buenos Aires, projecte de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch i construït l'any 1911, va ser donat a la Generalitat de Catalunya per tal d'aplegar-hi un fons esportiu.
Així doncs, la Biblioteca de l'Esport esdevé biblioteca de referència del Museu Colet i és a través dels seus fons que es documenten moltes de les activitats que s'hi programen. Amb el temps, la Biblioteca canvia a la seu actual i esdevé fons documental especialitzat en activitat física, esports i ciències aplicades a l'esport.
El fons de la Biblioteca de l'Esport, que abasta 643 metres lineals, consta de monografies, cartells i altres materials d'important vàlua. És destacable la donació l'any 1983 del periodista i campió de marxa Guerau Garcia, amb una important col·lecció de revistes i una reconeguda col·lecció de cartells litogràfics d'esdeveniments atlètics.
També cal fer al·lusió a les donacions del periodista Luis Lainz i del col·leccionista Samarach. La primera, majoritàriament de temàtica futbolística, compta amb tres títols importants de publicacions periòdiques publicades a la dècada dels anys 50: Dicen, Lean i Olimpia. La segona, amb documents especialitzats en esports, és composta per uns 2000 volums i constitueix un dels nuclis prestigiosos del fons antic de la Biblioteca.
Pel que fa a títols representatius de revistes cal no oblidar Los Deportes, publicada a Barcelona entre 1897 i 1910, l'Stadium, publicada a Barcelona de 1911 a 1930, i l'Esport català, publicada a Barcelona de 1925 a 1927. També cal mencionar la important col·lecció de cartells, incrementada al llarg dels anys i amb exemplars en molt bon estat de conservació.
La consulta d'aquest fons està disponible a través dels catàlegs següents:
La Biblioteca de l'Esport està ubicada a la seu del Consell Català de l'Esport i ofereix els següents serveis:
La Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física compta amb dues altres biblioteques de l'esport, ubicades a l'INEFC. L'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) disposa d'una biblioteca a cada centre, a Barcelona i a Lleida. Són equipaments oberts a tothom qui tingui interès en temes esportius i, molt especialment, a les persones investigadores i relacionades amb el món de l'educació física i l'esport.
Horari: https://esport.gencat.cat/ca/contacte/
Responsable del Centre: Mónica Ortega Ropero
Adreça: Av. Països Catalans, 40-48. 08950 Esplugues de Llobregat
Web: http://esports.gencat.cat/ca
Telèfon: 93 480 4900
La Biblioteca de l'Esport està adherida al Servei de Préstec Interbibliotecari del CSUC.
El fons de la Biblioteca de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya s'ha incorporat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC). El fons inclou documents relacionats amb la vida acadèmica i les seves funcions en l'àmbit sanitari i higiènic, principalment del territori català, i fons personals d'alguns dels seus acadèmics més il·lustres.
El CSUC ha començat a preparar diferents vídeos explicatius sobre les pautes de catalogació i els procediments de treball al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) per facilitar-ne la seva lectura i comprensió.
El BCNexplor@ (Ajuntament de Barcelona) ha afegit una col·lecció de fotografies de l'arquitecte Ignasi de Lecea al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC).
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
Personal CSUC
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital