Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
Els orígens de la Biblioteca de l'Esport es remunten al traspàs de competències de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria d'educació física i esport, l'agost de 1980.
La Direcció General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya heretà un fons bibliogràfic de temàtica esportiva procedent de les institucions anteriors, que volgué organitzar, preservar, incrementar i difondre. A l'inici de la dècada dels 80, tingué lloc la reclamació i retorn d'una part de la col·lecció de llibres del Gimnàs Colon que adquirí la Generalitat republicana i que, després de la Guerra Civil, ingressà a la Delegación Nacional de Educación Física y Deportes i posteriorment a la biblioteca de l'INEF de Madrid.
El retorn d'aquesta valuosa col·lecció propicià que la Direcció General de l'Esport encetés una campanya per obtenir donacions a la biblioteca, que donà el seu fruit entre els practicants i persones interessades o vinculades a l'esport. És, però, l'any 1986 que es pot marcar el naixement de la Biblioteca de l'Esport dins el marc del Museu i Centre d'Estudis de l'Esport Dr. Melcior Colet.
Quatre anys abans, el 1982, aquest edifici del carrer Buenos Aires, projecte de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch i construït l'any 1911, va ser donat a la Generalitat de Catalunya per tal d'aplegar-hi un fons esportiu.
Així doncs, la Biblioteca de l'Esport esdevé biblioteca de referència del Museu Colet i és a través dels seus fons que es documenten moltes de les activitats que s'hi programen. Amb el temps, la Biblioteca canvia a la seu actual i esdevé fons documental especialitzat en activitat física, esports i ciències aplicades a l'esport.
El fons de la Biblioteca de l'Esport, que abasta 643 metres lineals, consta de monografies, cartells i altres materials d'important vàlua. És destacable la donació l'any 1983 del periodista i campió de marxa Guerau Garcia, amb una important col·lecció de revistes i una reconeguda col·lecció de cartells litogràfics d'esdeveniments atlètics.
També cal fer al·lusió a les donacions del periodista Luis Lainz i del col·leccionista Samarach. La primera, majoritàriament de temàtica futbolística, compta amb tres títols importants de publicacions periòdiques publicades a la dècada dels anys 50: Dicen, Lean i Olimpia. La segona, amb documents especialitzats en esports, és composta per uns 2000 volums i constitueix un dels nuclis prestigiosos del fons antic de la Biblioteca.
Pel que fa a títols representatius de revistes cal no oblidar Los Deportes, publicada a Barcelona entre 1897 i 1910, l'Stadium, publicada a Barcelona de 1911 a 1930, i l'Esport català, publicada a Barcelona de 1925 a 1927. També cal mencionar la important col·lecció de cartells, incrementada al llarg dels anys i amb exemplars en molt bon estat de conservació.
La consulta d'aquest fons està disponible a través dels catàlegs següents:
La Biblioteca de l'Esport està ubicada a la seu del Consell Català de l'Esport i ofereix els següents serveis:
La Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física compta amb dues altres biblioteques de l'esport, ubicades a l'INEFC. L'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) disposa d'una biblioteca a cada centre, a Barcelona i a Lleida. Són equipaments oberts a tothom qui tingui interès en temes esportius i, molt especialment, a les persones investigadores i relacionades amb el món de l'educació física i l'esport.
Horari: https://esport.gencat.cat/ca/contacte/
Responsable del Centre: Mónica Ortega Ropero
Adreça: Av. Països Catalans, 40-48. 08950 Esplugues de Llobregat
Web: http://esports.gencat.cat/ca
Telèfon: 93 480 4900
La Biblioteca de l'Esport està adherida al Servei de Préstec Interbibliotecari del CSUC.
El CSUC continua treballant per fer més accessibles les pautes de catalogació i els procediments de treball del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC). Ja hi ha disponible un nou vídeo explicatiu sobre la "Catalogació al CCUC i la creació de nous registres".
El CSUC ha ofert un taller sobre les regles de normalització a través d'un seminari web que ha comptat amb més de 80 participants.
Membres del CSUC i de l'Abes, l'agència bibliogràfica per a l'educació superior de França, s'han reunit per parlar sobre la implementació del sistema de gestió bibliotecària Alma a les entitats consorciades.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital