CSUC

L'MDC incorpora noves col·leccions

El repositori cooperatiu Memòria Digital de Catalunya (MDC) ha afegit al setembre dues col·leccions de la Universitat de Barcelona (UB). Es tracta de la col·lecció "Helios Gómez", un sindicalista antifranquista, pintor, cartellista i poeta gitano, representant de l'avantguarda artística de principis del segle XX. Helios Gómez també era conegut com l'artista de la corbata vermella.

La col·lecció és fruit de la donació que l'Associació Cultural Helios Gómez va fer al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República el 2023. La col·lecció inclou una selecció del material gràfic produït per l'artista i algunes entrevistes realitzades per Gabriel Gómez, fill d'Helios Gómez, a diversos personatges relacionats amb la seva vida i obra. Les gravacions estan fetes en condicions molt precàries i amb una infraestructura molt casolana, per la qual cosa hi són habituals els sorolls, els talls, etc. No obstant això, l'interès històric del contingut justifica la creació d'aquesta fonoteca digital. Des del punt de vista històric, el material constitueix una font molt important per a conèixer més a fons la vida i l'obra de l'artista. 

L'altra col·lecció que la UB ha incorporat a l'MDC és "Publicacions de la Generalitat Republicana", i que és fruit de la col·laboració entre el CRAI Biblioteca del Pavelló de la República i l'Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya, en el marc del projecte de digitalització de les publicacions de la Generalitat Republicana (1931-1939). Els documents són un important testimoni de la intensa activitat editorial del Govern de la Generalitat i dels anys turbulents de la II República Espanyola. Els primers, que es publiquen amb el nom de Butlletí de la Generalitat de Catalunya, inclouen les disposicions generals sobre assistència social, protecció o enderroc d'edificis afectats pels bombardejos, aspectes mèdics de la guerra química, consells sanitaris, programes per a la instrucció militar dels ciutadans, etc. 

L'objectiu de la digitalització d'aquests documents és preservar i difondre les obres i, al mateix temps, posar en evidència la tasca de "transformació democràtica, social, econòmica, territorial, cultural i educativa" de la Generalitat en el període republicà. La col·lecció en complementa una altra, de la Biblioteca de Catalunya, també consultable a la MDC: Publicacions de la Generalitat de Catalunya (1931-1939).

Les col·leccions es trobaran properament catalogades al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i formaran part del Portal de les col·leccions especials.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #