CSUC

Publicada la primera guia sobre ciència ciutadana per a biblioteques

L’Associació Europea de Biblioteques de Recerca (LIBER), a través del seu grup de treball de Ciència Ciutadana (LIBER Citizen Science Working Group), ha publicat la primera part d'una col·lecció de quatre llibres anomenada Citizen Science for Research Libraries: A Guide.

Es tracta d'una guia pràctica dissenyada i basada en el full de ruta de LIBER sobre ciència oberta (LIBER Open Science Roadmap), i que pretén ajudar als qui organitzen i participen en un projecte de ciència ciutadana a aprofitar al màxim l'experiència. Ha estat elaborada a partir de contribucions de membres de la comunitat de biblioteques de recerca i ha estat revisada minuciosament per parells.

La guia proporciona una sèrie d'exemples de projectes concrets i es lectors poden aprendre sobre els diferents rols dels ciutadans en un projecte, la gestió que se'n fa, la comunicació, l'ús de les dades i el coneixement proporcionat pels ciutadans, preguntes sobre les dades FAIR i com l'alfabetització científica es pot fer servir per a la cocreació i l'educació. 

La ciència ciutadana sol estar estretament lligada a la creació de dades. L'investigador pot utilitzar la ciència ciutadana per identificar quines dades poden respondre les preguntes, o per augmentar l'alfabetització científica en una societat més àmplia en atraure ciutadans i altres parts interessades en les dades: recopilar dades, explicar la història de les dades o reutilitzar dades.

La ciència ciutadana també és un pilar clau de la ciència oberta. Precisament d'això se'n fa ressò Núria Ferran al Blok de BiD, on sobre el primer lliurable de la guia, Citizen Science Skilling for Library Staff, Researchers, and the Public, editada per Jitka Hansen, comenta que "la ciència ciutadana és un model de recerca participada que involucra el públic com a voluntari en els projectes de recerca científica. D’aquesta manera, la ciència, en concret la ciència oberta, esdevé col·laborativa, transparent i amb més impacte per influir de forma positiva en la societat. La UNESCO, en la seva recomanació sobre ciència oberta, la relaciona de forma directa amb la democratització del coneixement".

Aquesta primera guia s’acompanya de més caixes d'eines relacionades amb les biblioteques i la ciència ciutadana: 

  • Segona guia: Library Infrastructures & Citizen Science.
  • Tercera guia: Open Science Practice & Citizen Science.
  • Quarta guia: Developing Guidelines & Citizen Science.
  • Cinquena guia: Collated four part series as one volume: Citizen Science for Research Libraries – A Guide.
  • Compartir:
  • #
  • #
  • #