CSUC

Publicades les activitats desenvolupades el 2020

  • Publicat el 25-03-2021
  • CSUC

El 2020 s'ha continuat treballant, millor dit teletreballant des del mes de març en motiu de la pandèmia de la COVID-19, en en els vuit eixos d'activitat del Consorci: la supercomputació; les comunicacions, amb l'Anella Científica i el Punt Neutre d'Internet a Catalunya (CATNIX); el suport a biblioteques (CCUC, BDC, GEPA...); la gestió d'infraestructures en núvol (UNIFICAT, UNIDISC, UNIAPPS...); els serveis d'administració electrònica (e-Vot, e-Arxiu, e-Registre...); la gestió de diversos repositoris d'accés obert (TDX, RECERCAT, RACO, MDX, PRC...) i l'impuls de la ciència oberta; les compres conjuntes (energia, material i gasos de laboratori, equipament TIC, programari...); i la gestió de serveis comuns de l'àmbit d'universitats i recerca, com ara els programes Serra Húnter, Pla de Doctorats Industrials... sense produir-se cap incidència significativa en els serveis. Aquests s'han continuat prestant a satisfacció dels nostres usuaris.

El nombre d'hores computacionals (HC) executades pels 47 projectes de supercomputació d'usuaris de 22 institucions ha estat de 16,7 milions. A més, se n'han posat a disposició d'investigadors i grups de recerca 3,5 milions d'HC addicionals per ajudar a la lluita contra el coronavirus.

L'Anella Científica s'ha posicionat al costat de l'usuari en un any marcat per les noves necessitats sorgides a causa de la pandèmia duent a terme diverses ampliacions de cabal temporals per atendre les demandes de connectivitat i redundància de les entitats connectades. S'hi han adherit tres noves institucions: l'Institut de Recerca Biomèdica, la seu de Manresa d'Eurecat i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals fent créixer a 80 la xifra d'institucions connectades. D'altra banda, s'ha consolidat l'ús de la plataforma de mitigació d'atacs de DDoS i Eduroam ha arribat a les 32 institucions connectades a Catalunya.

Gràcies a la incorporació de nous membres, a les ampliacions de cabal i al major nombre de proveïdors de continguts, el tràfic intercanviat al CATNIX ha augmentat un 30% més que l'any anterior. S'ha posat en marxa el tercer servidor de rutes (route-server) per facilitar als nous membres del punt neutre la posada en funcionament ràpida i s'ha renovat la rèplica del servidor arrel de DNS (Domain Name System) J, gestionada per VeriSign Inc.

S'ha continuat renovant i ampliant la infraestructura en núvol, com ara l'arquitectura de tallafocs NGFW amb nous equips físics redundats i un tallafoc d'aplicacions web (Web Application Firewall, WAF). A més, s'ha instal·lat una nova solució de programari de còpies de seguretat a la infraestructura d'emmagatzematge per tal de millorar-ne les prestacions i funcionalitats. UNIDISC ha superat el miler d'usuaris amb una interfície actualitzada i UNIAPPS ha arribat a més de 900 aplicacions disponibles.

S'ha treballat en la licitació d'un nou model d'administració electrònica que esdevindrà una realitat el 2021 i que facilitarà a les universitats culminar el procés de transformació digital. S'han celebrades 198 processos electorals amb la plataforma d'e-Vot i s'han ingressat més d'un milió de documents al Gestor Documental Consorciat.

Pel que fa a projectes europeus, s'ha començat la participació a EuroCC, finançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, i que pretén impulsar la supercomputació a la indústria, l'entorn acadèmic i l'administració pública en els propers dos anys, i també al projecte Géant GN4-3, amb el qual el CSUC millora els serveis de xarxa a Europa. S'ha continuat amb la participació a UNICORE, l'objectiu del qual és crear un codi base comú i un kit d'eines per a la implementació d'aplicacions per a entorns d'execució segurs i fiables. A més, s'ha seguit amb el desenvolupament de la plataforma del projecte Empowering Communities with Heritage Open Ecosystem (ECHOES).

En l'àmbit de biblioteques, ha començat la fase d'implementació del nou sistema de gestió bibliotecària, Alma, que es té previst finalitzar l'estiu del 2021. S'ha publicat el "Manifest de les biblioteques universitàries davant la COVID-19", amb l'objectiu de mostrar la necessitat d'accelerar la transformació digital de l'educació superior. Per a la Biblioteca Digital de Catalunya (BDC), s'han congelat els preus de les renovacions de les subscripcions i s'han iniciat les negociacions a nivell estatal dels primers acords transformatius.

Per continuar impulsant la ciència oberta, s'ha iniciat el desenvolupament d'un repositori de dades de recerca basat en el programari lliure Dataverse i s'ha elaborat un mandat òptim d'accés obert perquè totes les publicacions quedin dipositades en el repositori institucional.

El Portal de la Recerca de Catalunya (PRC) ha incorporat les dades de totes les universitats catalanes i centres de recerca CERCA. S'han implementat tres noves modalitats de participació al repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO); s'ha adaptat la Memòria Digital de Catalunya (MDC) per fer-la fàcilment consultable des de dispositius mòbils i tauletes. D'altra banda, s'ha posat en marxa el repositori institucional per al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, DRAC, i s'ha desenvolupat un nou mòdul d'exposicions per al repositori CALAIX, també del Departament de Cultura.

En compres conjuntes d'energia, el CSUC ha estalviat 7,4 M€ en la contractació de l'electricitat per al 2021 per a les 45 institucions participants, entre universitats públiques, parcs de recerca, centres de salut i altres institucions, a conseqüència de la caiguda de preus d'energia i una major producció renovable. El servei de material de laboratori ha estrenat una eina de catàleg amb més de 8 milions de productes i s'han realitzat modificacions en la contractació del servei de neteja per la COVID-19.

Ha entrat en vigor l'acord marc d'homologació de proveïdors per a la prestació de serveis d'implantació de xatbot i assistents virtuals i s'ha adjudicat una nova licitació per als serveis d'impressió i reprografia. A més, s'han renovat els acords marc de lloc de treball i d'equipament audiovisual. 

El Pla Serra Húnter ha ofert 75 contractacions de nou professorat en dues campanyes de difusió i s'ha treballat en el disseny i implementació d'un nou portal informàtic per a la presentació de candidatures i la gestió del pla. Des dels inicis del Pla de Doctorats Industrials el 2012, s'han finançat un total de 696 projectes de 463 empreses i institucions diferents.

Per formar i informar sobre els serveis, al llarg de l'any s'han organitzat 15 jornades, cursos i seminaris, així com 19 conferències. A través del web corporatiu, el blog i tres butlletins temàtics, amb 1.780 subscriptors, s'ha apropat l'actualitat del Consorci als usuaris. Les xarxes socials, especialment Twitter i LinkedIn, amb 1.977 i 2.335 seguidors respectivament, han estat un bon canal també per difondre l'activitat del CSUC. 

Al document Memòria d'activitats del 2020 trobareu una explicació més detallada per a cadascuna d'aquestes actuacions.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #