CSUC

Recomanacions de la BOAI amb motiu del 29è aniversari de la declaració de Budapest

La declaració d'accés obert de Budapest va celebrar el seu 20è aniversari el passat 14 de febrer. Amb aquest motiu, el comitè de govern de la BOAI (Budapest Open Access Initiative) ha publicat un nou conjunt de recomanacions basades en els seus principis originals, les circumstàncies actuals i les aportacions de col·legues de tots els àmbits acadèmics i regions del món.

Les noves recomanacions (disponibles en anglès i castellà) han quedat resumides en quatre recomanacions prioritàries que es centren en l'accés obert als articles de recerca i els preprints, com sempre ha fet la iniciativa, tot i que la BOAI dona suport a les dades obertes, les metadades obertes, les cites obertes, el codi obert, els protocols oberts, els llibres en accés obert, les tesis i dissertacions en obert, els recursos educatius oberts, el material didàctic obert, els projectes de digitalització oberts, les llicències obertes, els estàndards oberts, la revisió per parells oberta i les nombroses pràctiques que conformen la ciència oberta. Tots aquests components formen un ecosistema ampli de recerca i educació obertes. 

Per a la BOAI, l'accés obert (open access, OA) és un mitjà per a l'equitat, la qualitat, la usabilitat i la sostenibilitat de la recerca. Les seves quatre recomanacions prioritàries aborden problemes sistèmics que obstrueixen el progrés cap a aquests objectius i són aquestes: 

  1. Hostatjar la recerca en OA a infraestructures obertes. Hostatjar i publicar document OA, dades, metadades, codi i altres resultats de la recerca digital en una infraestructura oberta i controlada per la comunitat. Utilitzeu una infraestructura que minimitzi el risc de futures restriccions d'accés o de control per part d'organitzacions comercials. Quan la infraestructura oberta encara no sigui adequada per a les necessitats actuals, desenvolupeu-la més. 
     
  2. Reformar l'avaluació de la recerca i les recompenses per millorar els incentius. Ajusteu les pràctiques d'avaluació de la recerca per a decisions de finançament, de contractació i promoció professional. Elimineu els desincentius per a l'OA i creeu nous incentius positius per a l'OA.
     
  3. Afavorir canals de publicació i distribució inclusius que mai excloguin autors per raons econòmiques. Aprofiteu al màxim els repositoris OA i les revistes sense APC (OA "verd" i "diamant"). Prescindiu de les revistes que cobren per publicar (APC).
     
  4. Quan es gastin diners per publicar recerca en OA, recordeu els objectius per als quals l'OA és el mitjà. Afavoriu els models que beneficien totes les regions del món, que estan controlats per organitzacions acadèmiques i organitzacions sense ànim de lucre, que eviten concentrar els nous articles en OA revistes dominades per empreses comercials i que eviteu consolidar models en conflicte amb aquests objectius. Desestimeu els acords de "llegir i publicar" (acords transformatius).
  • Compartir:
  • #
  • #
  • #